Barion Pixel Járd be a világ leghíresebb múzeumait virtuálisan! – Coloré

Járd be a világ leghíresebb múzeumait virtuálisan!

2021. 10. 10.

British Múzeum, Louvre, Vatikáni Múzeumok, Van Gogh Múzeum – felkerested már ezeket a kiállítóhelyeket? Ha nem, most megteheted, méghozzá kényelmesen és ingyen, otthonról, hiszen gyűjteményeiket online is elérhetővé tették.

Elég rövid lenne a lista, ha fel kellene sorolnunk azokat a pozitív dolgokat, amiket a koronavírus-járványnak köszönhetünk. Az egyik ilyen az, hogy sok múzeum virtuális túrákon tárja a világ elé a kincseit.

Az intézmények számára ez bizonyos értelemben kényszer, hiszen a COVID időszaka a számukra is nagyon nehéz volt. A The Art Newspaper felmérése szerint a világ száz leglátogatottabb múzeumát 2020-ban 77 százalékkal kevesebben keresték fel, mint az előző évben. 2019-ben a száz múzeum 230 millió vendéget fogadott, tavaly csak 54 milliót, mert a legtöbb intézményt hosszú időn át zárva kellett tartani a pandémiás szabályok miatt.

A COVID-19 miatt visszaesett a látogatók száma a múzeumokban.
A pandémiás időszak a múzeumokat is megviselte / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A virtuális túrákat csalinak szánják – abban bíznak, hogy akinek online felkelti az érdeklődését valamelyik tárgy, az a járvány után élőben is meg akarja nézni. Nincs is ezzel semmi baj, ha tehetjük, megyünk!

British Múzeum

A világ egyik leglátogatottabb múzeuma, ami mintegy 13 millió tárgyat mutat be. Közöttük vannak a világ leghíresebb archeológiai leletei: a rosette-i kő, a világ legrégibb üvege Egyiptomból, a páratlan múmiagyűjtemény, valamint a világ legnagyobb ékírásos gyűjteménye valamint a csodálatos kerámiatárlat.

IDE kattintva te is megismerkedhetsz a fantasztikus kincsekkel. A képekre kattintva részletes magyarázat is megjelenik (angolul), sőt plusz információkhoz is juthatsz, ha a hangfájlt is meg tudod hallgatni.

Louvre, Párizs

A francia főváros központi részén, a Szajna jobb partján található nemzeti múzeum a világ egyik legismertebb kiállítóhelye. Bár 2020-ban látogatóinak száma 72 százalékkal 2,7 millióra esett vissza, még mindig a világ leglátogatottabb művészeti múzeuma volt. Körülbelül 38 ezer tárgyat állítanak ki csaknem 73 ezer négyzetméteren az őskortól a XXI. századig.

EZEN a linken találod azokat a virtuális túrákat, amiket a Louvre kínál.

Jobb lenne élőben felkeresni a Louvre-t, de a a virtuális túrák is érdekesek
A Louvre Párizsban / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Vatikáni Múzeumok, Róma

A Vatikáni Múzeumokat 2019-ben 6,8 millió ember kereste fel, ez volt a világ harmadik leglátogatottabb művészeti múzeuma. Itt mutatják be a római katolikus egyház és a Vatikán által az évszázadok során összegyűjtött kincseket.

IDE kattintva 360 fokban megnézheted a Sixtus-kápolnát, a szobát, amit Raffaello festett, azon kívül tehetsz egy virtuális túrát az Új szárnyban, a Pio Clementino Múzeumban, a Sinsito szalonban vagy a Profán Múzeumban. Más érdekességek is vannak még itt, kalandozz bátran!

Van Gogh Múzeum, Amszterdam

A Van Gogh Múzeum gyűjteménye Vincent van Gogh mintegy 200 festményét, 500 rajzát és 700 levelét tartalmazza, amiket IDE kattintva otthonról is tanulmányozhatsz. A Van Gogh hagyaték az expresszionizmust képviseli, de a kortársművészek anyaga – Paul Gauguin, Claude Monet, Pablo Picasso, Georges Seurat, Paul Signac, Henri de Toulouse-Lautrec – is jelentős arányt képvisel a múzeumban.

A Van Gogh Múzeum Amszterdam egyik legnépszerűbb látványossága
Amszterdam egyik legismertebb látványossága a Van Gogh Múzeum / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Kattints ERRE a linkre, és virtuálisan bejárhatod a múzeum emeleteit. ITT végignézhetsz egy (angol nyelvű) képekkel illusztrált összeállítást Vincent Van Gogh nem túlságosan boldog szerelmi életéről, INNEN pedig azt is megtudhatod, melyek voltak a kedvenc könyvei.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix