Barion Pixel 2500 éves ékszer hevert a földön. Megtalálta, de nem tett zsebre – Coloré

2500 éves ékszer hevert a földön. Megtalálta, de nem tett zsebre

2023. 09. 15.

Az emberiség régóta oda és vissza van azért a nemesfémért, amelynek kitermelése akár életeket követelhet, harcok dúltak régen is és ma is nagy figyelmet fordítunk: ez az arany. 2500 éves arany ékszert talált egy munkás.

Értékként, de akár befektetésként is tekinthetünk az aranyra, ezért is tulajdonítunk annak akkora jelentőséget, ha a sárga nemesfémből készült ékszert kapunk. A hölgyek általában rajonganak az arany kiegészítőkért, de gondoljunk bele, hogy ez már időszámításunk előtt is így lehetett.

Vaskori arany ékszert talált

A leletek ugyanis azt bizonyítják. Spanyolország északnyugati részén a helyi vízügy egyik dolgozója különleges ékszert talált. Ez a hír eljutott Pablo Ariashoz is, aki régészként egészen máshogy tekintett a leletre. A helyszínre utazáskor kiderült, hogy két darab nyakbavaló volt a helyszínen. Az egyik ugyan darabokra tört, de annak történelmi és eszmei értékén nem változtatott.

Arany nyaklánc
Korábban is találtak már vaskori ékszereket, de sok esetében elvesztek a fontos adatok / Kép forrása: Andres Victorero / Getty Images

A mostani lelet értékét az adja, hogy ugyan rengeteg alkalommal fedeztek már fel vaskorszakból származó arany ékszereket, de azok mind a 18-19. századan találták, ráadásul a korábbi kutatási adatok és információk jelentős része elveszett. Most azonban nemcsak megtalálták, de az eredeti helyén pihent már 2500 éve. A pontos hely ismerete azt teszi lehetővé, hogy pontosabb képet kapjunk a vadkorszakról.

A nyaklánc kopásaiból arra lehet következtetni, hogy rendszeres viselete volt valakinek és valószínűleg egy magasabb rangú személy bőrével, ruhájával érintkezett a darab.

Becsületbeli ügy

Nemcsak a régészek munkája érdemel elismerést, hanem annak a dolgozónak is, aki az ékszert megtalálta és volna annyi önuralma, hogy a helyén hagyta érintetlenül – mint ahogy már körülbelül 2500 éve volt – és azonnal értesítette a szakembereket. Szimbolikusan a vaskor egyik kincsesládikájának fedelét nyitotta ki a megtaláló a régészekkel együtt.

Nyitókép forrása: