Barion Pixel Íme a világ legokosabb országai – Coloré

Íme a világ legokosabb országai

2021. 09. 27.

Büszkék vagyunk (joggal) Nobel-díjasainkra, a nemzetközi tantárgyversenyekről díjakkal hazatérő fiataljainkra, és úgy általában az intelligenciánkra. De vajon melyek a világ legokosabb országai?

A tudomány és technika szédületes gyorsasággal fejlődik, lassan már nem telik el úgy nap, hogy ne értesülnénk valamilyen fantasztikus kutatási eredményről, forradalmi találmányról vagy valamilyen sci-fibe illő projektről: épp mostanában olvastam, hogy egy biotechnológiai cég például a gyapjas mamutok feltámasztásán dolgozik.

De vajon mely országok tesznek hozzá legtöbbet a tudomány fejlődéséhez? Az amerikaiak, az európaiak vagy éppen az ázsiaiak számítanak intelligensebbnek? Az egyes nemzetek intelligenciáját már sokan, sokféleképpen próbálták rangsorolni, legutóbb a medium.com tette közzé a világ „legokosabb” országainak toplistáját, amelynek összeállítása során három tényezőt vettek alapul: a Nobel-díjak számát, az átlagos IQ szintet, valamint az oktatás minőségét. Lássuk, kik a legintelligensebbek!

a világ legokosabb országainak vizsgálata
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

1. Japán

• Nobel-díjak száma: 26 (6. hely világszinten)
• Átlagos IQ: 104,2 (6. hely világszinten)
• Oktatás: 58,01% (5. hely világszinten)

Japán nemcsak Ázsia, hanem a világ egyik lefejlettebb országa, gondoljunk csak elektronikai és autóipari cégeire. Híresek munkamoráljukról, valószínűleg ez is nagyban hozzájárul az eredményeikhez. Oktatási rendszerüknek nincs olyan nagy múltja, mint például az európai országokénak, de időközben behozták a lemaradást: ma a legfejlettebb eszközöket és technológiát használják az iskolákban, ahol a jelen és jövő kihívásaira készítik fel a fiatalokat. A felkelő nap országának 5 egyeteme is szerepel a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye között.    

2. Svájc

• Nobel-díjak száma: 26 (6)
• Átlagos IQ: 100,2 (11)
• Oktatás: 31,91% (11)

Svájc rendre a legjobb helyeken teljesít a különféle globális felmérésekben, mindig az élmezőnyben végez, ha életszínvonalról vagy vagyonról van szó, s évről évre a top 3-ban található a legboldogabb országok sorában is. Most pedig a legokosabbak közé is bekerültek az alpesi ország lakói. Világszinten az elsők közt vannak a felsőfokú végzettséggel rendelkező lakosok arányát tekintve. Komoly tudományos múlttal rendelkeznek, az első egyetemüket Bázelben alapították 1460-ban, amely két Nobel-díjat is adott a világnak. A világ top 100 egyeteme között 3 felsőoktatási intézménnyel képviseltetik magukat, a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) a 7. ezen a listán. A neves intézmény padjait nem kevesebb, mint 21 későbbi Nobel-díjas tudós koptatta, köztük Albert Einstein.

Zürichi utcakép
Zürichi utcakép, háttérben az ETH-val és az Alpokkal / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

3. Kína

• Nobel-díjak száma: 9 (21)
• Átlagos IQ: 105,8 (2)
• Oktatás: 38,27% (7)

Kína a világ legősibb folyamatos civilizációja. Számos, Európában csak jóval később megismert találmány – többek közt az iránytű, papír, nyomtatás, puskapor, porcelán, selyem, fogaskerék – már az ókorban vagy a kora-középkorban ismert volt Kínában. Földünk legnépesebb állama ma a világ harmadik katonai és második gazdasági potenciálja, s minden jel arra mutat, hogy a közeljövőben az első helyre lép elő.

4. USA

• Nobel-díjak száma: 368 (1)
• Átlagos IQ: 98 (28)
• Oktatás: 29,84% (14)

Az amerikai cégek a technológiai fejlődés élvonalában vannak, különösen a számítógépek, a gyógyszerek, az orvosi, repülőgép- és katonai felszerelések terén. A Nobel-díjasok számát tekintve verhetetlenek, viszont az átlagos intelligencia szint miatt csak a 4. helyet tudták megszerezni maguknak. A világ 100 legjobb egyetemének harmadát az Egyesült Államok felsőoktatási intézményei teszik ki, ezek közül is kiemelkedő a MIT, a Stanford, a Harvard és a California Tech.

Egyetemisták a Harvard kertjében
Egyetemisták a Harvard kertjében / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

5. Hollandia

• Nobel-díjak száma: 20 (11)
• Átlagos IQ: 100,4 (8)
• Oktatás: 25,02% (24)

Az oktatás szabadságáról szóló, 1917-ben életbe lépett törvény óta Hollandia oktatói igen nagy szabadságot kaptak mind a tanterv, mind a tanítási módszerek tekintetében. Ezzel a lépéssel a kormány a teljesítményt és az innovációt szeretné ösztönözni, és úgy tűnik, ez sikerül is. Nobel-díjasaik elsősorban a fizika és kémia területen végzett kutatásaikkal alkottak maradandót a tudományos életben. Hollandia 3 legjobb felsőoktatási intézményének jelenleg az Amszterdami Egyetem, valamint a delfti és az eindhoveni műszaki egyetemek számítanak.

Ők is okosak

A 10 „legokosabb” ország közé a fentieken kívül még Oroszország, Belgium, az Egyesült Királyság, Kanada és Dél-Korea került be.

Ugyan a medium.com összeállítása csak a 10 első helyezettről szól, egy hasonló, három évvel korábbi rangsorban Magyarországot is megtaláltuk. Hazánk 9 Nobel-díjjal (kérdés, ezt hogy számolták ki…), 98,1-es átlagos IQ-val és az oktatás minőségére kapott 29,40 százalékos értékeléssel a 16. helyen végzett, közvetlenül megelőzve Dániát, Ausztráliát, Norvégiát és Svédországot.