Barion Pixel Hat esküvői hagyomány, amikhez ma is ragaszkodunk – Coloré

Hat esküvői hagyomány, amikhez ma is ragaszkodunk

2022. 08. 19.

Esküvői hagyomány, hogy a férj nem láthatja a leendő feleségét a ceremónia előtt. De vajon miért?

Az egykori számos esküvői hagyomány közül ma már csak alig tartunk néhányat. Azt is bátran kijelenthetjük, hogy ahány pár annyi szokás, hiszen vannak akik ragaszkodnak a vőfélyes nagy esküvőhöz, míg mások szűk családi körrel és egy finom koktéllal is beérik. Mégis van néhány olyan esküvői hagyomány, ami a kis esküvőkön és a több napig tartó lakodalmakon is fellelhető.

esküvői hagyomány, lakodalom és kis esküvő
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

6 esküvői hagyomány, amikhez ragaszkodunk

Csokordobás

A menyasszonyi csokor eldobása az egyik legkedveltebb esküvői hagyomány. Persze, láttunk már olyan menyasszonyt, akinek esze ágában sem volt csokrot hajigálni, úgy ahogy hajadon lányokat is láttunk már menekülni a repülő csokor elől. Természetesen létezik a másik véglet is, mert vannak szingli csajok, akik egymást taposva harcolnak azért, hogy megszerezzék a „zsákmányt”. Ugyanis a régi mendemondák szerint, az a fiatal hajadon lány megy leghamarabb férjhez, aki elkapja a csokrot. Ennek a hagyománya az évszázadok alatt sem ment ki a divatból, és a legtöbb esküvő elengedhetetlen mozzanata.  

Esküvői hagyomány, csokordobás
kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Valami régi, valami új, valami kölcsön, valami kék

Ugye neked is ismerősen cseng ez a mondat? Hát persze, hogy igen. De mit is jelent valójában? Az esküvői hagyomány szerint, a menyasszonynak a nagy napon viselnie kell valami régi, valami új, valami kölcsön kapott és valami kék színű dolgot. A valami régi az, ami a menyasszony eddigi életét jelképezi – ezt mindig az édesanya, a nagymama vagy egy idősebb női rokon ajándékozza a leendő feleségnek.

A valami új, az ifjú pár boldog szerelmes és szerencsés frigyét hivatott szimbolizálni, ezt a legtöbb esetben az új hófehér menyasszonyi ruha testesíti meg. Arra, hogy mi lesz a kölcsönkért valami, nincs szabály. Mindössze annyi, hogy egy barát vagy a legjobb barátnő, esetleg a testvér adja az arának. Ez lehet egy nyaklánc vagy egy hajdísz is. Jelentése az, ami igazán fontos hiszen azt szimbolizálja, hogy a barátok és a testvérek mindig ott lesznek a feleség mellett. A valami kék a hűséget jelképezi, ezért van az, hogy sok menyasszony kék magassarkúban mondja ki a boldogító igent.

Koszorúslányok

A fiatal lányok szerint ez a legjobb esküvői hagyomány. Szinte minden esküvőn vannak egyforma vagy nagyon hasonló világos színű ruhába öltözött koszorúslányok, akiknek a menyasszony támogatása a feladatuk. A régi közhiedelem azt tartja, hogy az egyforma világos árnyalatú ruha azért is fontos, hogy könnyen kitűnjenek a tömegből, így feltűnőbbek legyenek a többi vendégnél.

Mivel csak hajadon lányok lehetnek koszorúslányok, ezért így a feltűnő öltözékben nagyobb esélyük van arra, hogy kiszúrja őket a násznép egyik szingli pasija. Egységes ruhájuk a régi babonák szerint azért is fontos, mert megóvja a fiatal feleséget az ártó szellemektől.

Esküvői hagyomány, koszorúslányok
kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A vőlegény nem láthatja az arát

Ez az esküvői hagyomány az, amit a mai napig a legszigorúbban vesznek. Talán nincs is meghatóbb attól, amikor a vőlegény először látja meg gyönyörű menyasszonyát, és a könnyeivel küszködik. De miért nem láthatja a vőlegény az esküvő előtt a menyasszonyt? A babona úgy tartja, hogy ha a leendő férj meglátja a menyasszonyt és annak ruháját a ceremónia előtt, az szerencsétlenséget hoz a frigyre.

Rizsszórás

Ez egy olyan esküvői hagyomány, ami talán a legelegánsabbnak mondható. A világ számos táján elterjedt, de alapvetően Ázsiából ered. A rizsszórás a termékenységet és a gazdagságot szimbolizálja, ezért szórják meg vele a templom ajtaján kilépő ifjú házaspárt.

Gyűrűváltás

Amikor a fiú megkéri élete szerelmének kezét, a lány bal kezének gyűrűs ujjára húzza a gyémántos jegygyűrűt. A házasságkötés után a jegygyűrű átkerül a jobb kézre, a karikagyűrű mellé.

Azt mondják, hogy az esküvőszervezésre legalább egy évet kell szánnia a házaséletre vágyó jegyespárnak. Tény, hogy számtalan olyan feladattal jár, amire először nem is gondolunk, de a felsorolt néhány esküvői hagyomány közül érdemes legalább egyet beilleszteni a nagy nap menetrendjébe.

esküvői hagyomány, néhány szokás  amire érdemes figyelni
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ez is érdekelhet

Ötmillió alatt nehezen lehet megúszni – Ennyibe kerül egy átlagos esküvő

A boldogító igen kimondása, a hepciás rokonok és az elszabadult baráti kör mellett még egy dolog miatt főhet a feje a házasulandó párnak, mégpedig az árak miatt. Cikkünkben egy esküvőszervező és két menyasszony segítségével térképeztük fel, mennyi az annyi jelenleg, idehaza. A három érintett beszámolójából egyértelmű: minimum ötmillió forinttal érdemes egy nyolcvan fős esküvő esetén kalkulálni. A teljes cikket IDE kattintva tudod elolvasni.