Barion Pixel Ötmillió alatt nehezen lehet megúszni – Ennyibe kerül egy átlagos esküvő – Coloré

Ötmillió alatt nehezen lehet megúszni – Ennyibe kerül egy átlagos esküvő

2022. 07. 26.

A boldogító igen kimondása, a hepciás rokonok és az elszabadult baráti kör mellett még egy dolog miatt főhet a feje a házasulandó párnak, mégpedig az árak miatt. Cikkünkben egy esküvőszervező és két menyasszony segítségével térképeztük fel, mennyi az annyi jelenleg, idehaza. A három érintett beszámolójából egyértelmű: minimum ötmillió forinttal érdemes egy nyolcvan fős esküvő esetén kalkulálni.

„Számos dologtól függ, mennyibe kerül egy esküvő. Az első és legfontosabb, hogy a pár eldöntse, hány fővel szeretnének együtt ünnepelni a nagy napon, a költségek nagy része ugyanis a létszámtól függ. Egy nyolcvan, százfős esküvő ma átlagosnak mondható, sőt, az utóbbi időben az elegánsabb, klasszikusabb lakodalmak már csak hatvan, nyolcvan fősek szoktak lenni” – kezdi beszélgetésünket Adorján Ildikó esküvőszervező, dekorációs szakember. Ildikó tapasztalatára hagyatkozva szerencsére azonnal sikerült leszűkítenünk a cikk témáját: a manapság szokásosnak tekinthető nyolcvan fővel kalkulálva határoztuk meg a feltüntetett árakat

esküvő, ár, mennyibe kerül
Az esküvőszervező szerint legfőképp a létszám befolyásolja az árakatKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Helyszín – catering – ital: az esküvő szentháromsága

„Akad olyan helyszín, ahol minden feltétel adott: terem, szertartáshelyszín, vacsora és italfogyasztás, így nincs szükség külön cateringre. És vannak olyan helyszínek, ahol csak a helyiség biztosított, így minden mást (akár a bútorzatot is) külső forrásból kell lerendezni.

Költséghatékonyabbak azok a termek, ahol minden egyben van: így érdemes egy szállodai vagy szimpla éttermet választanunk, ahol minden adott a vacsora elfogyasztásához, és van hely táncolni is”

– foglalja össze a helyszínnel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Ildikó. Árak tekintetében persze óriási a megoszlás a helyszín és az ételek minőségétől függően, de Ildikó szerint átlagosan fejenként 20-25 ezer forinttal érdemes számolni, az ital értékét pedig 6-8 ezer forint közé lőtte be. 

Átlagárak a három fél elmondása alapján


Catering: 25 ezer forint / fő

Ital: 6-8 ezer forint / fő

Helyszín: 900 ezer forint / 80 fő

Menyasszonyi ruha: 400 ezer forint

Ceremóniamester: 280 ezer forint

Dekoráció: 300 ezer forint

Fotós: 315 ezer forint

Videós: 300 ezer forint

Zene (DJ): 200-250 ezer forint

Összesen: 5 385 000 forint

Hasonlókról számolt be a cikk témája kapcsán megkérdezett egyik menyasszony, Linda is, aki párjával egy vidéki helyszínt, Bábolnát választotta házasságkötésük színhelyéül. 

„Végül 77 fő jelent meg az esküvőnkön, visszaosztva 17 ezer forintot fizettünk fejenként az ételre. (A desszertet külön szolgáltatótól rendeltük.) Terembérletet nem kellett fizetnünk, csak hajnali kettő után, onnantól 50 ezer forintot számoltak fel óránként. Az italt igyekeztünk „okosban megoldani”: egy italnagykereskedésből hoztuk az üdítőket és az alkohol egy részét, ezért összességében 300 ezer forintot fizettünk” – mondja Linda.

esküvő, ár, mennyibe kerül
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Némileg más a helyzet Fruzsiéknál, akik Budakeszin, egy esküvői komplexumban tartják közel százötven fős esküvőjüket. 

„Ennyi emberre bérleti díjat fizetünk, nagyjából 1,6 millió forinttal számolunk: ebben benne van a fénytechnika és a bútorok is száz főig. A helyszín három catering-céggel szerződött, ha közülük választ a pár egy szimpatikus szolgáltatót, költséghatékonyabb lesz a történet.

Ha az említett nyolcvan fővel kellene kalkulálnom a százötven helyett, akkor nagyjából 27 ezer forintra jönne ki a teljes fogyasztás étellel, itallal együtt.

Fruzsi és Linda árait összehasonlítva rögtön éles eltérés mutatkozik a vidéki és budapesti árak között, amely viszont – érdekes módon – a többi tétel kapcsán már nem olyan szembetűnő. (Egyetlen kivétel a ceremóniamester, amelynek személyében negyvenezer forintos eltérés mutatkozik a két lány esküvője között Fruzsiék javára: ők 300 ezer forintért veszik igénybe a szolgáltatást.) Megkérdezett esküvőszervezőnk szerint egyébként nem mélyült az említett főváros-vidék differencia a koronavírus-járvány óta: Ildikó úgy véli, leginkább a dekorációban vannak eltérések attól függően, mit szeretne a menyasszony. 

Dekoráció, ruha, zene és a pillanat megörökítése

Esküvőszervezőnk legfőképp a dekoráció árainak feltérképezésében volt segítségünkre, mivel évek óta leginkább ebben segíti az ifjú pár előkészületeit. „Amikor érkezik egy felkérés, a legelső kérdésem mindig a helyszín, hiszen tudnom kell, szükséges-e útiköltséggel, esetleg szállással is számolnom (mivel a dekorációt az esküvő előtt fel kell tenni s hajnalban leszedni). Másrészt meg kell beszélnünk a létszámot, ami azért fontos, hogy tudjam, hány asztalt kell dekorálni, hány koszorúslánnyal számoljak, stb.” – avat be az előkészületekbe a szakember. 

esküvő, ár, mennyibe kerül
A dekoráció általában borsos tétel, de alaposan átgondolt ötletekkel és házi praktikákkal lehet spórolniKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Ha az említett nyolcvan fős, középosztálybeli, ízléses esküvőről van szó, akkor 300 ezer forint körül érdemes a dekorációval kalkulálni, innen a határ a csillagos ég. 

Az élő virág, s az abból készült csokrok kerülnek egy esküvőn általában a legtöbbe. Az utóbbi időben egyébként gyakori trend, hogy száraz virágot és úszógyertyát használnak díszítésként, mivel ezzel rengeteget lehet spórolni” – teszi hozzá Ildikó

Persze, nem minden a dekor, hiszen menyasszonyként leginkább a ruhán van a hangsúly. Az utóbbi időben érzékelhető tendencia, hogy a házasulandó arák vagy megveszik a ruhakölteményüket, vagy varratnak egy saját darabot a bérlés helyett, mivel utóbbinak igen borsos az ára. 

Pont ezért döntöttem a vásárlás mellett, mivel a bérlés és a ruha megvétele nagyjából egy árban mozognak. A menyasszonyi ruhám 400. ezer forintba került.

– mondja Linda, s a Budakeszin augusztusban házasodó Fruzsi is ugyanerről az árról számolt be. Megkérdezett esküvőszervezőnk plusz adalékot adott a megfigyelhető irányzathoz: „A varratás azért is örvend nagy népszerűségnek, mert utána átszabható és könnyen eladható lesz a ruha: sokaktól hallom, hogy egymás között adják-veszik a menyasszonyi ruhákat különböző Facebook-csoportokban” – árulta el Ildikó.

esküvő, ár, mennyibe kerül
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A hangulatért persze nem a dekor vagy a ruha, hanem leginkább a zenész a felelős. Ennek kapcsán mindkét menyasszony egy DJ mellett döntött, mivel – Fruzsi szavaival élve – egy lemezlovas többféle stílus között tud váltogatni az éjszaka során, így az semmiképp nem lesz unalmas. A menyasszonyok ebben a tekintetben is nagyjából azonos árról számoltak be: míg Lindáék DJ-je 210 ezer forintért, addig Fruzsiék zenésze 250 ezer forintért vállalta el a násznép szórakoztatását. 

S ha már szórakozás: a nagy napról készült fotók és videó sem elhanyagolható tételek a számításban: mindkét menyasszony 300 ezer forintért vette igénybe a profi fényképész munkáját. Napjainkban ugyan egyre ritkább, de azért előfordul, hogy a pár külön videóst is felkér az alkalomra, így például Fruzsiék is: „A videós 300 ezer forintot kért. Százzal több lett volna, ha egy plusz operatőr is elkíséri, de bőven elegendő, ha egy szögből készülnek rólunk a felvételek.” 

Összefoglalás

Elmondhatjuk, hogy a megkérdezett esküvőszervező és a két, idén férjhez menő menyasszony elmondása szerint átlagosan nagyjából ötmillió forinttal kell számolni egy igényes, nyolcvan fős esküvő esetén, amely persze a pár szükségleteinek, lehetőségeinek tükrében felfelé és lefelé is kilenghet. Az esküvő előtt így érdemes kalkulálni, s mérlegelni: vajon megéri-e a sokadik ági rokont is meghívni a lakodalmunkra, vagy inkább azokkal szeretnénk csak ünnepelni, akik igazán közel állnak a szívünkhöz: családtagjainkkal és legjobb barátainkkal. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix