Barion Pixel “Halloween itt nem egy este, az csak a jéghegy csúcsa” – beszámoló egyenesen Amerikából az év legijesztőbb ünnepéről – Coloré

“Halloween itt nem egy este, az csak a jéghegy csúcsa” – beszámoló egyenesen Amerikából az év legijesztőbb ünnepéről

2022. 11. 01.

Magyarországra a hollywoodi filmek és sorozatok által jutott el halloween ünnepe, és sokan irigykedve nézzük évek óta a tökfaragás-cukorkagyűjtés-jelmezes bulik szentháromságát megjelenítő produkciókat. Földi-Csillag Panna és családja idén augusztusban Budapestről Houstontól északra, The Woodlandsbe költöztek, így testközelből tapasztalhatják meg az amerikai valóságot. 

Tényleg olyan ott a halloween, mint a sorozatokban?” – szegeztem Pannának rögtön a kérdést beszélgetésünk elején. Tudni szerettem volna, hogy mennyire más képest fest a szórakoztatóipar az amerikaiak egyik kedvenc ünnepéről, ami már itthon is egyre inkább megjelenik október végén. Panna, férje és két gyerekük egy Lila akác közhöz hasonlatos kertvárosi részen élnek még legalább egy évig Houston nagyvárosától délre, a The Woodlands nevű körzetet egyébként tavaly és idén is az USA legélhetőbb közösségének nyilvánították. Válasza a kérdésemre egyértelmű igen volt, ugyanis itt tényleg teljesen bevett szokás a kertek és házak feldíszítése, a jelmezes felvonulás, a tökfaragás és a trick-or-treating (vagyis az édességgyűjtés házról-házra járva) is.

halloween amerikában
Egyike a nem épp kis munkát igénylő installációknak. Forrás: Földi-Csillag Panna

A halloween-mánia

Nemcsak október utolsó hétvégéje, hanem az egész hónap a halloween körül forog, de ezen nem csodálkozhatunk, ha tudjuk, hogy az ikonikus pumpkin spice lattét már szeptember elsejétől megtaláljuk a kávézókban. Érdekes, hogy szeptember közepétől már akciósan kapható egy csomó dolog. “A szomszédok hetekkel halloween előtt sütivel állítanak be vagy hagyják ott kosaraikat a küszöbön eseménymeghívókkal és üdvözlőkártyákkal” – meséli Panna. “A kicsik október eleje óta arról beszélgetnek az iskolában és tanítás után is, hogy kinek milyen jelmeze lesz. Egy amerikai barátnőm hat gyereke jobban várja ezt, mint a karácsonyt, egész évben készülnek a halloweenre.

És vajon tényleg mindent beborítanak a denevérek, vámpírok és szellemek? Igen.

Otthon volt, hogy a kasszás húzta a száját, amikor jelmezt vettem egy boltban, itt pedig mindenki dekorál.

mondta Panni.

Van, aki csak minimális díszítést rak fel, és minden szomszédságban van olyan is, aki egy egész horrorkastélyt csinál a házából, és úgy várja a gyerekeket. Ők jellemzően tízezer dollárokat költenek rá és évek munkájával gyűjtik össze a dekort, amit egy külön garázsban tárolnak a karácsonyi fényekkel együtt. Panna tapasztalatai szerint nagyon kedvesek a tulajdonosok, mindenhol le lehet fotózni a kidíszített előkerteket és édességgel várják a látogatókat. Vannak például cirkuszi bohócos összeállítások, kalózhajó, csontvázak, szellemek és társaik.  “A parásabb díszítéseket a gyerekek nélkül néztük meg, egy helyen például mindent beborítottak a játékbabák. Mindegyikről le volt mosva a gyári festék és át volt rajzolva az arcuk, de a legfélelmetesebb az volt, ahogy a fákra voltak felakasztva a nyakuknál fogva.”

halloween amerikában
Horrorbabák egy ház előkertjében. Forrás: Földi-Csillag Panna

Október utolsó napja, a fénypont

Aki későn kap észbe, lehet, hogy kimarad a beöltözésből, mert már a halloweent megelőző hétvégén is alig találni megfelelő méretű és árkategóriájú jelmezt, Amazonról rendelve pedig már ki sem ér a futárszolgálattal a csomag.

Amíg itthon laktak, Pannáék rendre saját készítésű jelmezt öltöttek fel farsang és halloween alkalmából is, ahol most laknak azonban ez nem szokás, mert viszonylag olcsón (10-15 dolláros összegtől elkezdve) nagyon jó minőségű maskarákat kaphat az ember a nagyobb áruházakban és az interneten.  A tökfaragásból a Földi család is kivette a részét, egy tökfarmon szerezték be a hozzávalókat, ahol kukorica-labirintus is várta a vásárlókat.

tökfaragás halloween amerika
Sokkal olcsóbb tökfarmon beszerezni a faragnivalót, mint egy áruházban. Forrás: Földi-Csillag Panna

A családbarát rendezvények mellett bevett szokás ilyenkor a házibuli is a kamaszok körében, a felnőtteket például halloweeni témájú erotikus bárok várják, Houston felhőkarcolóinak tetején a rooftop mozikban pedig ilyenkor levetítik a régi horrorklasszikusokat. “A texasi láncfűrészes itt nyilván nagyon megy”. 

The Woodlandsben (is) jelmezes felvonulást tartanak halloween estjét megelőző hétvégén, hogy ne csak aznap, sötétedés után lehessen viselni a különféle kreációkat. Október 31-én – mivel nem munkaszüneti nap, és csak a délutáni foglalkozások maradnak el – a gyerekek az óvodákban és az iskolákban is jelmezben vannak, csakúgy, mint a pedagógusok. A parkolóban folytatódik aztán a szórakozás: trunk-or-treatnek nevezik azt a szokást, amikor a platós autók csomagtartó részét díszítik fel a kocsik tulajdonosai, és onnan osztják az édességet, matricákat és apróbb játékokat. 

halloween amerika
A hétvégi jelmezes vonulás, hogy világosban is láthatóak legyenek a szettek. Forrás: Földi-Csillag Panna

Este aztán, ahogy a filmekben láttuk, a jelmezes gyerekek itt is körbesétálják a környéket. A hagyomány szerint az édességgyűjtők csak oda kopogtatnak be, amely háznál fel van kapcsolva a kinti, utcai világítás, hiszen ez az egyezményes jel arra vonatkozóan, hogy szívesen fogadják a vendégeket. “Mi is vettünk édességet, a legnagyobb csomag, amit láttam a boltban, három kilós volt, nagyjából háromszáz mini csokival. Ez körülbelül harminc dollárba került.” 

halloween amerikában
Egész ősszel tele vannak a boltok halloweeni dekorációval és édességgel. Forrás: Földi-Csillag Panna

Úgynevezett neighbourhoodok vannak, kisebbfajta körutak, a sajátunkon belül engedjük el a gyerekeket, a többiben pedig mindenhol vannak barátok, ismerősök, akik vigyáznak majd rájuk. Oda kell figyelni a közlekedésre, hiszen az utak nincsenek lezárva, illetve néhány kisebb gyerek megijedhet egy-egy félelmetesebb dekorációtól, de ennél nem veszélyesebb ez az egész program.” 

Az a szokás, hogy a házi finomságokat halloween előtt osztogatják a szomszédok, aznap este viszont csak bolti édességet szabad bedobni a gyerekek zsákjaiba az allergének és a szavatosság miatt. Persze ez a fajta trick-or-treating inkább a kertvárosi, családi házas részekre vonatkozik. Panna néhány ismerőse Houston belvárosában él, ahol az emeletes házakban ez nem igazán megoldható. Sőt, ott vannak olyan környékek, ahová felnőtt ember világosban sem szívesen jár, nemhogy elengedje a gyerekét egyedül éjszaka cukorkát gyűjteni. 

A halloween amellett, hogy tényleg óriási üzlet, nagyon jó közösségformáló ereje is van. A szomszédokkal közös tökfaragás, a fesztiválok, jelmezversenyek összehozzák az embereket.

Borítókép forrása: Földi-Csillag Panna