Barion Pixel Szörnyű gyorstalpaló – Fun factek a Hotel Transylvania univerzumából – Coloré

Szörnyű gyorstalpaló – Fun factek a Hotel Transylvania univerzumából

2022. 01. 14.

Ma debütál a mozikban a nagy sikerű Hotel Transylvania animációs film negyedik, egyben utolsó része, a Transzformánia. Lássuk, mit érdemes tudni az eddigiekről, és azt is eláruljuk, mit várhatunk Drakula újabb történetétől!

Jennifer Kluska rendezésében készült animációs film a Drakula franchise negyedik, egyben utolsó alkotása. A Sony Pictures Animation története 2012-ben indult a Hotel Transylvania – Ahol a szörnyek lazulnak címmel, és olyan színészek hangját ismerhettük fel az egyébként jól sikerült, eredeti verzióban, mint Adam Sandler, aki Drakulát személyesíti meg, illetve Selena Gomez, aki Mavisnek kölcsönözte orgánumát. Az első alkotás egyébként abszolút „blockbusternek” bizonyult, hiszen a nyitóhétvégén 42,5 millió dollárt hozott a konyhára. 

Hotel Transylvania 3 Selena Gomez Mavisz szerepében
Selena Gomez és aliasa, MavisKép forrása: Northfoto

Elvarázsolt luxushotel – Az első rész különlegességei

Az első részben az alkotók ügyesen felvázolták az elvarázsolt luxushotel furcsa miliőjét, hiszen mégsem mindennapi, hogy egy intézmény szörnyekkel legyen tele, akik igyekeznek kipihenni az emberek rémisztgetéseinek fáradalmait. Drakula, egyedülálló édesapa révén mindent megtesz, hogy lánya 118. születésnapja olyan legyen, amilyennek az megálmodta, ám akkor kezdődnek az igazi bonyodalmak, amikor a kastélyba betéved egy ember, Johnny, aki hamar megtetszik az „ifjú” vámpír hölgynek.

Szörnyen, jó, vakáció, Hotel Transylvania
Mavis és Johhny Kép forrása: Northfoto

Érdekesség, hogy a Hotel Transylvania nem tesz különbséget szörny és szörny között, hiszen válogatott társasággal találkozhatunk már az első snitteken. Felbukkan többek között Frankeinstein alakja, a láthatatlan ember, Griffin, vagy az is előfordul, hogy egy vérfarkas falka szabotálja a vacsorát. Apropó, vacsora! A készítők elárulták, hogy a kastély menüjének abszolút ásza a gyíktojás és a kukacos sütemény, amelyre mindegy, mennyi szirupot tesz a szörny, ugyanúgy kiérezhető a kukac ínycsiklandó aromája.

További különlegessége az első résznek, hogy már a kezdetek kezdetén nyilvánvalóvá válik: a szörnyek ugyanúgy félnek az emberektől, akárcsak az emberek tőlük. (Kicsit olyan ez, mint a pók dilemma, attól, hogy soklábú és szőrös lényről van szó, még nem jelenti azt, hogy ne rémülne halálra tőlünk, amikor próbáljuk kitessékelni a teraszra.) A kastélyban nem használnak csengőt, ehelyett zsugorított koponyák jelentik be a vendégek érkezését. Nemcsak a csengő hiányzik a luxushotel eszköztárából, hanem a telefonszám is, hiszen a hotel ajánlása szájról szájra terjed az elégedett vendégek között. 

Ami a tervezést illeti, Mavis alakját egy francia művész, bizonyos Anette Marnat hozta létre, akivel (érdekes módon) soha nem találkozott élőben a produkciós csapat, mivel a teljes munkafolyamatot online végezték. Marnat egyébként a közösségimédia-platformjának köszönheti a felkérést – itt találtak rá a film készítői. 

A folytatás – Hotel Transylvania 2, Ahol még mindig szörnyen jó

Az első rész zajos sikere után nem meglepő, hogy a készítők azonnal nekiláttak az animáció folytatásának, amely 2015-ben jelent meg. A „szörnyű” történet második etapjában már kibővült családdal találkozunk, hiszen megszületik Johnny és Mavis gyermeke, Dennis, akiről nem tudni, örökölte-e édesanyja képességeit. Drakula mindent megtesz annak érdekében, hogy a kastélyban tartsa családját, ezért igyekszik megtanítani unokájának a rémisztés alapjait.

Az imdb-n 7,4-re értékelt történet hét évvel az első rész után játszódik, s felbukkan benne Drakula édesapja, Vlad is, akinek (a valós történethez igazodva) a készítők koporsó alakúra formálták a fejét. Érdekesség, hogy a produkcióért felelős csapat eredetileg egy régi, klasszikus stílusú kastélyban szerette volna elhelyezni a nagypapa, Vlad alakját, ám végül mégis egy barlang mellett döntöttek, mivel úgy vélték, ez jobban demonstrálja, hogy a vámpír mennyire elzárkózott a külvilágtól. 

Kulisszatitok, hogy a film rendezője, Genndy Tartakovsky meglehetősen ideges volt, hogy egy élő legendával, Mel Brooks-szal kell együtt dolgoznia (Mel Vladnak kölcsözni a hangját a filmben). A direktor végül túllendült kezdeti zavarán, és igazán élvezte a közös munkát gyermekkori bálványával, sőt! Mel annyira belejött a szinkronizálásba, hogy a produkciós csapat rengeteg arckifejezését használta fel Vlad animálása kapcsán. 

Hotel Transylvania, Vlad
A legendás Mel Brooks munka közbenKép forrása: Northfoto

Harmadik etap – Szörnyen rémes vakáció

A 2018-ban bemutatott harmadik részben Mavis egy „szörnyen jó”, nemzetközi hajóútra küldi édesapját, Drakulát, és barátait, Farkast, Frankeinsteint és a Láthatatlan embert. Az igazi bajt végül nem ők, hanem a hajó kapitánya, Ericka okozza, akiről kiderül, hogy Van Helsing, a vámpírvadász unokája. Már a vakáció kezdete is érdekesen alakul, hiszen a kompánia a Gramlins nevű légitársasággal indul útnak. Az elnevezés nem véletlen, a készítők ezzel arra a jelenségre utaltak vissza, amikor a hatvanas években a brit Royal Air Force pilótái egy-egy félresikerült repülést követően apró koboldokra fogták sikertelenségüket.

Mivel a történet nagy része a vízen játszódik, a produkciós csapat hosszú ideig tanulmányozta, hogyan is kellene megjeleníteni a víz mozgását a filmben, különösen a Kraken megjelenésekor. (Akinek egyébként Joe Jonas kölcsönözte a hangját az eredeti verzióban.) További fun fact, hogy a hajó legénységét a 16.-17. században elterjedt hableányokról mintázták, mindössze megfordították az arányokat: a filmben hal fejjel és emberi alsótesttel igyekeznek kielégíteni a vendégek kívánalmait. 

2018, Hotel Transylvania 3, Szörnyen jó vakáció
A Gramlins járat Kép forrása: Northfoto

Utolsó rész – Hotel Transylvania: Transzformánia

Nem árulnak zsákbamacskát a készítők, hiszen a kezdetek óta nyíltan kommunikálják, hogy a Transzformánia lesz a szörnyű család utolsó kalandja. Az előzetes alapján visszatérünk az animáció elsődleges, fő témájához: mi teszi az embert emberré, a szörnyet pedig szörnnyé? A trailer szerint Johnny ugrasztja ki a nyulat a bokorból, amikor szörnnyé változtatja őt egy varázsló, ám a történet itt nem ér véget, mivel az átok nemcsak rajta fog, hanem például Drakulán is, aki így csakhamar pocakos vénemberré avanzsál. Izgatottan várjuk, miféle fordulatokat és vicces pillanatokat tartogat az utolsó rész, s egyben szomorúan vesszük tudomásul a szörnyen jó történet végét! 

Borítókép forrása: Northfoto