Barion Pixel Tetszett az új Elvis film? 10 film, amiben dalra fakadnak a főszereplők – Coloré

Tetszett az új Elvis film? 10 film, amiben dalra fakadnak a főszereplők

2022. 07. 04.

Az új Elvis Presley életéről szóló alkotás megihletett minket, ezért összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek dalait a főszereplők éneklik.

Dalolni vagy nem dalolni? Bizonyára rengeteg hollywoodi filmcsillag feltette már magának ezt a kérdést, mielőtt elvállalt volna egy musicalszerepet. Közülük is a legújabb Baz Luhrmann, Elvis Presley életét feldolgozó alkotása Austin Butler főszereplésével. Bár Butler kiskora óta zenél, az Entertainment Weeklynek adott interjújában mégis kihívásként beszél a szerepről, amelynek megformálásába apait-anyait beleadott. Továbbá elárulta, hogy saját archívumot kreált magának Elvis dalaiból, hogy tökéletesen utánozhassa a legenda hangját.

10 film, ami hasonlít az Elvisre

Mármint abban a tekintetben, hogy főszereplői kiléptek a komfortzónájukból, és megmutatták, hogy musicalszínészként éppen annyira helytállnak, mint prózaiként. Következzenek hát a kedvenceink.

Elvis
Az új Elvis film már a mozikban, főszerepben Austin Butler (Kép forrása: Mexico Detailzero)

A legnagyobb showman

Ebben a filmben szinte mindenki dalra fakad, ami nem meglepő tekintve, hogy az éneklés nem áll távol a szereplőktől: Zac Efront számtalanszor hallhattuk a High School Musical trilógiában, Zendaya a színészkedés mellett zenéléssel is foglalkozik, Hugh Jackman 2011-es duettjére Neil Patrick Harrisszel pedig alighanem örökké emlékezni fogunk. Jackman annak idején a Variety magazinnak beszélt arról, hogy amennyire élvezte, olyannyira fárasztó volt számára a film forgatása, a dalok mellett ugyanis az összetett koreográfiát is meg kellett tanulnia.

Rocketman

Taron Egerton teljes mértékben elkötelezett volt amellett, hogy eljátssza Elton Johnt a Rocketmanben – sőt, az igazi Eltonnal kötött megállapodás része is az volt, hogy Egerton énekeljen a filmben. Elton John akkoriban ezt írta egy a weboldalán megjelent közleményében: „Elsődleges fontosságú volt számomra, hogy az általam komponált és felvett zeneszámokat Taron énekelje. Azt akartam, hogy az ő értelmezésében, Bernie [Taupin] szövegein és az én zenémen keresztül adjuk át a film üzenetét – és ne csak a színészettel.”

Egerton továbbá szerette volna saját magát is belevinni Elton John zenéibe. Az Entertainment Weeklynek adott interjújában kifejtette, hogy a film nem működne a saját felvételei nélkül: „A Rocketman akkor működhet és virágozhat, ha a néző úgy érzi, hogy a sajátjától eltérő világba csöppent. Amelyben Elton John és dalai nem teljesen olyanok, amilyennek megismertük, hanem újra lettek gondolva.” A film elnyerte a legjobb eredeti dalnak járó Oscar-díjat, és egy csomó más díjra is jelölték, vagyis egyértelmű, hogy Elton és Egerton törekvése eredményes volt.

Judy

Renée Zellweger méltán kiérdemelte az Oscar-díjat Judy Garland megformálásáért. Kevesen tudják, de a színésznő azt a Gary Catonát kérte fel énektanárának, aki többek között Whitney Houstont, Andrea Bocellit és Judy Garland lányát, Liza Minnellit is tanította. Catona a Variety magazinnak adott interjújában dicsérte Zellwegert, aki szerinte úgy maradt hű Judy Garland karakteréhez, hogy közben a saját személyiségét is belevitte a szerepbe.

La La Land – Kaliforniai álom

A nagysikerű La La Land musical főszereplői, Ryan Gosling és Emma Stone is megvillanthatták énektudásukat a forgatáson. Noha Stone több színházi produkcióban és musicalben szerepelt karrierje során, nem tartotta magát kiemelkedő énekesnek vagy táncosnak, amikor elvállalta a szerepet. „Damien {a rendező} erősen ragaszkodott ahhoz, hogy bár olyan embereket akart főszereplőknek, akik rendelkeznek némi zenei múlttal – akik tudnak táncolni és énekelni –, ám nem a tökéletesség volt a célja. Vagyis nem kellett Sutton Fosternek vagy Idina Menzelnek lennem, akikre őszintén felnézek, de mellettük sosem rúghatnék labdába” – mondta a színésznő TIME-nak.

Csillag születik

Nem meglepő, hogy Lady Gaga minden dalt maga énekelt a 2018-as Csillag születik c. filmben, mindamellett, hogy társszerzőként is közreműködött a dalok megalkotásánál. Színésztársa, Bradley Cooper szintén maga kölcsönözte hangját a filmzenéhez, illetve ő is kivette részét a dalkomponálásból, sőt rendezőként is ekkor debütált. Coopernek nem volt zenei előképzettsége, ezért hat hónapig gitár- és zongoraleckéket vett, hogy felkészüljön a szerepre. Az Entertainment Weeklynek adott interjújában azt is elárulta, hogy logopédussal is dolgozott, mert elmondása szerint túl hangosan beszélt, Jackson Maine megformálásához azonban egy oktávval lejjebb kellett vennie beszélőhangját.

A nyughatatlan

A Johnny Cash (Joaquin Phoenix) élettörténetét bemutató film egyrészt bebizonyította, hogy Reese Witherspoon nem csupán a romantikus vígjátékok sztárja, másrészt viszont hatalmas kihívást jelentett a színésznőnek, hiszen az énekléshez ki kellett lépnie a komfortzónájából. Pedig eleinte nem gondolta, hogy June Carter Cash szerepében énekelnie is kell majd. „Soha nem énekeltem professzionálisan, és rettenetes lámpalázam volt” – mesélte forgatási élményeit Conan O’Briennek talk show-jában. Witherspoon az album felvétele előtt hat hónapig énektanárhoz járt, és lényegében a nulláról tanult bele a szakmába. A kemény munka azonban meghozta gyümölcsét, és alakításáért 2006-ban elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat.

Llewyn Davis világa

A Llewyn Davis világa egy 2013-as dráma-filmvígjáték, melynek rendezője, forgatókönyvírója, producere és vágója Joel és Ethan Coen. A főbb szerepekben Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, Garrett Hedlund, F. Murray Abraham, Justin Timberlake és Adam Driver látható. Oscar Isaac arról beszélt az Entertainment Tonightnak, hogy a filmhez minden dalt élőben vettek fel, vagyis a produkció jelenetei nem playbackről mentek. A színész szerencsére jól érezte magát a mikrofon mögött: régóta énekel, hiszen a Julliardon és a Miami Egyetem Zeneiskolájában is tanult.

Hajlakk

A 2007-es Hajlakk Zac Efron második zenés filmje volt a High School Musical trilógia után. (A film az azonos címet viselő Broadway produkció nyomán készült.) A musicalben John Travolta, Amanda Bynes, James Marsden, Michelle Pfeiffer, Queen Latifah, Brittany Snow és mások is szerepelnek – mindannyian saját énekhangjukat adták a filmhez.

A nyomorultak

Sok más zenés filmhez hasonlóan A nyomorultak is egy színpadi musical filmes adaptációja, amelyben a színészek maguk énekelnek. A filmes szakma értékelése azonban eléggé különbözött, mert amíg például Anne Hathaway Oscar-díjat kapott az „I Dreamed A Dream” érzelmes előadása miatt, addig Russell Crowet kritikával illették nem túl meggyőző énektudása miatt.

Moulin Rouge

A Moulin Rouge, egy másik Baz Luhrmann musical klasszikus több mint húsz éve jelent meg Nicole Kidman és Ewan McGregor főszereplésével. A színészek maguk énekeltek saját jeleneteiknél – annak ellenére, hogy Kidman végig úgy érezte, alulmaradt saját elvárásaihoz képest. „Képtelen vagyok ugyanazt produkálni a hangommal, mint a színészi játékommal, és ez nagyon frusztráló. Persze a színészkedésben is ott van a hibázás lehetősége, de ott legalább tudom, hogy érdemes próbálkoznom. A hangommal azonban már más a helyzet. Bárcsak azt énekelhetném, amit érzek” – mondta a Sydney Morning Heraldnak. Eközben McGregor nyíltan beszélt arról, hogy mennyire élvezte az éneklést, ami minden bizonnyal közrejátszott a film sikerénél.

West Side Story (2021)

Az eredeti, 1961-es West Side Storyban – noha az is musical volt – szinkronizálással oldották meg a betétdalokat. Steven Spielberg 2021-es rendezésében azonban valóban dalra fakadnak a sztárok. A szereplőgárdában számos zenés színházi múlttal rendelkező színészt találunk, köztük Ansel Elgortot, aki arról beszélt a Playbillnek, hogy könnyekben tört ki, amikor megtudta, hogy megkapta Tony szerepét: „A zenés színház az első szerelmem – négyévesen láttam az Oklahomát, és akkor azt mondtam, igen, ez vagyok én, a fickó a lasszóval!” Elgort mellett olyan híres Broadway-sztárok szerepelnek a filmben, mint Rachel Zegler, Ariana DeBose és a legendás Rita Moreno.

Borítókép forrása: Mexico Detailzero