Barion Pixel A Kaliforniai Álom a kedvenc filmed? Akkor ez az 5 film is tetszeni fog – Coloré

A Kaliforniai Álom a kedvenc filmed? Akkor ez az 5 film is tetszeni fog

2022. 03. 02.

Hat év telt el a Kaliforniai álom (La La Land) bemutatója óta, a rendező, Damien Chazelle alkotása pedig azonnal belopta magát a musical szerelmeseinek szívébe. Az alábbi öt film biztosan tetszeni fog, ha odáig voltál a La La Landért.

A Hollywoodban játszódó Kaliforniai Álom két fiatal, Seb és Mia sziporkázó románcát mutatja be, akiket Ryan Gosling és Emma Stone alakítottak. A Kaliforniai álom sikere azonban nem csupán a főszereplők, de az egyik legnépszerűbb zenei műfaj, a jazz érdeme is. A film címe a valóságtól és a Tinseltowntól való elszakadást szimbolizálja, ahol mindenki arról álmodik, hogy valami igazán nagyot alkosson. A világítás, a jelenetek, a történetmesélés, az álmok városának ábrázolása, egyszóval a komplett audiovizuális élmény egy teljesen új képzeletbeli világba repíti a közönséget. Ha te is imádtad a filmet, és megszállottja vagy a játékos musicaleknek, akkor az alábbi filmeket mindenképp vedd fel a lejátszási listádra!

5 film, ami van olyan jó, mint a Kaliforniai Álom

Cherbourgi esernyők (The Umbrellas of Cherbourg, 1964)

A Cherbourgi esernyők (franciául Les Parapluies de Cherbourg) egy 1964-ben bemutatott zenés romantikus dráma, amelyet Jacques Demy írt és rendezett, a zenét és a szöveget pedig Michel Legrand szerezte. Catherine Deneuve és Nino Castelnuovo alakítják a főszereplőket, két fiatal szerelmest, akik a franciaországi Cherbourg városában élnek, és akiket a körülmények elválasztanak egymástól. A francia nyelvű film francia és nyugatnémet stúdiók koprodukciójaként született, legnagyobb érdekessége pedig, hogy a szereplők végig énekelnek benne.

Ének az esőben (Singin’ in the Rain, 1952)

Az Ének az esőben egy 1952-es, amerikai zenés romantikus vígjáték, Gene Kelly és Stanley Donen rendezésében és koreográfiájával, Kelly, Donald O’Connor és Debbie Reynolds főszereplésével, valamint Jean Hagen, Millard Mitchell és Cyd Charisse közreműködésével. Az Ének az esőben minden idők egyik legnépszerűbb alkotása: az Amerikai Filmintézet (AFI) 2007-ben az ötödik legnagyobb amerikai filmnek nevezte, míg az Entertainment Weekly listáján a tizedik helyen szerepel, amit egyetlen másik musiscal sem előz meg.

Moulin Rouge! (2001)

A Moulin Rouge! 2001-es filmmusical, Baz Luhrmann „vörös függönyös trilógiájának” (Kötelező táncok, Rómeó + Júlia) befejező alkotása. A történet Párizsban játszódik, a századforduló környékén, ahol díszesen ragyog a Moulin Rouge mulatója. A fényűzés, a vágyak és a túlfűtött erotika világa ez, ebbe csöppen bele az ifjú költő: Christian. Őt azonban a környék legkedveltebb prostituáltja: Satine ejti rabul. Kettejük gyönyörű és tragikus szerelmét mutatja be az Oscar-díjas film.

A legnagyobb showman (The Greatest Showman, 2017)

A legnagyobb showman egy 2017-es dráma-musicalfilm, Michael Gracey rendezésében, aki előtte csak videoklipeket és reklámokat rendezett. A filmet P.T. Barnum üzletember és showman élete inspirálta, a főszerepekben pedig olyan tehetségeket láthatunk, mint Hugh Jackman, Michelle Williams, Zac Efron, Rebecca Ferguson és Zendaya. A legnagyobb showman fülbemászó dalai biztosan rabul ejtik a szívedet.

Rocketman (2019)

A Rocketman 2019-es, életrajzi ihletésű, Elton John popsztár életén alapuló zenés film. A rendezői székben ezúttal is Dexter Fletcher foglalt helyet, ő rendezte a Bohém rapszódia című életrajzi filmet is. És bár utóbbi alkotás kétségkívül nagyobb figyelmet kapott a médiában, a Rocketman szerintünk mégis kifinomultabb, szívbemarkolóbb, mivel az elsőtől az utolsó percig ügyesen egyensúlyoz a gyönyörűen színpadra állított zenei számok és a komoly drámai pillanatok között.

Borítókép forrása: Wikimedia Commons