Barion Pixel 5 értékes dolog, amit David Beckhamtől tanultunk a Netflix róla szóló dokumentumsorozatában – Coloré

5 értékes dolog, amit David Beckhamtől tanultunk a Netflix róla szóló dokumentumsorozatában

2023. 10. 20.

Szerencsés. Pernahajder. Celeb. Focista. Klasszis. Legenda. Sokan, sokféleképpen próbálták már értelmezni David Beckham teljesítményét és helyét a futballban és a médiában, a Netflix Beckham című sorozatában most végre maga David Beckham is lehetőséget kap arra, hogy megpróbálja megfejteni sikerének titkát. Egy bizonyos: ha eddig nem voltál David Beckham rajongója, a Netflix minisorozata után biztosan az leszel.

„Beckham… Rálövi… És gól!” – hangzik a kilencvenes-kétezres évek egyik leggyakoribb, futballmérkőzéseken elhangzott mondata. David Robert Joseph Beckham összesen hat Premier Ligát, két FA kupát, egy Champions League címet, két amerikai MLS kupát, egy francia Ligue 1- és egy spanyol LaLiga címet nyert, ezzel együtt azonban nem állja meg a helyét az a mondat, hogy minden focirajongó ismeri a nevét. David Beckham ugyanis különleges, mondhatni „David Beckhamnyi” helyet tölt be a világban: amikor a kétezres években egy csapat riporter elkezdte bejárni a világot, hogy találjanak valakit, aki nem ismeri a nevét, összesen egy ilyen személlyel találkoztak, nagyjából a világ végén, egy kibucban. 

A Beckham-jelenségről sokan, sokféleképpen értekeztek már: egyesek a média által felfújt lufinak-, mások istenadta tehetségnek vélik képességeit. Fisher Stevens rendező gondolt egy nagyot, és arra tett kísérletet, amelyre eddig még senki: magával David Beckhammel igyekszik megfejteni a fenomén nyitját. A Beckham című minisorozatból nemcsak az derült ki, kiknek és minek köszönhetően jutott fel David a csúcsra: Beckham őszinte visszatekintése elgondolkodtatja az embert az élsportolók mögötti teljesítmény áráról, nem beszélve a család és támogató környezet fontosságáról. 

Két lábbal a földön

Ahogy az általában az élsportolókkal lenni szokott, a focista is a szüleinek, főképp édesapjának köszönheti a foci iránti elhivatottságát. „Ted” Beckham nem bízta a véletlenre fia jövőjét: amint az járni tudott, vég nélkül passzolgatott vele az udvaron. Persze, a passzolgatás talán enyhe kifejezés arra, amit az idősebb David művelt fiával, akivel szinte kimerülésig gyakoroltatta a szögleteket, a passzolást és cselezést apró udvarukon. Ted sokak (többek között a felesége) által is vitatott módszerekre hagyatkozott, ha fia előre jutásáról volt szó: amikor például úgy látta, David a korához képest nem fejlődik elég gyorsan, Guiness-t itatott vele és nyers tojás diétára fogta.

David Beckham, Sir Alex Ferguson
Sir Alex Fergusonnal 2002-benKép forrása: Gary M. Prior/Getty Images

Akármilyen módszerekhez is folyamodott az édesapa, az úgy tűnik, bevált, hiszen Beckham 1991-ben (mindössze tizenkét évesen) csatlakozott a Manchester United csapatához, 1996-ban pedig be is írta magát a futball-történelembe, amikor félpályáról gólt lőtt Wimbledon csapata ellen. Ugyan Davidet kétségkívül édesapja indította el a siker útján, a focista Sir Alex Fergusonra is egyfajta apa figuraként hivatkozik a róla szóló sorozatban.

„Ő volt a legfontosabb ember az életemben 12 éves koromtól kezdve. Ez (hivatkozik David az MU csapatára) egy család volt, és ezért értünk el akkora sikereket.” (A Sir Alex Ferguson által vezetett Manchester United 1999-ben megnyerte a Premier League-et, az FA Kupát, valamint a Champions League-et is, ezzel minden idők egyik legsikeresebb focicsapataként vonultak be a brit futball-történelembe.) Ugyan kapcsolatuk megsínylette a focista körüli óriási médiafelhajtást (végül Ferguson „adta el” Beckhamet a Real Madridnak), ő mégis hálás szívvel gondol vissza második apjára, aki sokáig képes volt őt a földön tartani. 

Piros lap

Ferguson például akkor is kitartott mellette, amikor az egész brit nemzet meggyűlölte őt. Az 1998-as világbajnokságon David szabálytalanul járt el ellenfele, Diego Simeone ellen, mire a bíró piros lappal büntette meg viselkedéséért. A meccs végül Anglia vereségével végződött, a válogatott kapitánya pedig a labdarúgót tette felelőssé a csapat kieséséért. Anglia lényegében egy emberként hördült fel az eset kapcsán, Beckhamből pedig pillanatok alatt a szigetország legutálatosabb embere lett. Egyedül családja, barátai és Sir Alex Ferguson álltak ki a játékos mellett, aki – a Netflix sorozata alapján – a mai napig ostorozza magát a pályán történtekért.

Azt kívánom, bárcsak lenne egy olyan gyógyszer, amit, ha beveszek, törölne néhány emléket

– emlékezett vissza az ominózus pillanatra a sportoló. „Vétettem egy buta hibát, ami örökre megváltoztatta az életem” – tette még hozzá.  

Mentális egészség

Victoria Beckham, aki első gyermekükkel volt várandós abban az időszakban azt nyilatkozta, szerinte férje „klinikai depresszióval küzdött abban az időszakban és teljesen össze volt törve.” Volt játékostársai elmondása alapján a focista sokat fogyott abban a VB után, és csak árnyéka volt régi önmagának. 

David Beckham, Victoria Beckham
Kép forrása: Megan Briggs/Getty Images

Nem is csoda, hiszen a vereséget követően sorra kapták menyasszonyával a gyalázkodó üzeneteket, sőt, olykor halálos fenyegetések is érték őket. (A sorozatban felidéznek például egy esetet, amikor egy kocsma bejáratához egy Beckham-figurát lógattak fel a nyakánál fogva: mintha rituálisan felakasztották volna a focistát.) „Az egész ország gyűlölt engem. Akárhová mentem, minden nap abuzáltak. Teljesen kikészültem.” Volt csapattársa és barátja, Gary Neville hozzátette: „Teljesen embertelen volt, amivel meg kellett küzdenie. A focisták 99,9%-át megtörte volna az eset.” Beckham azonban felszívta magát, és a felé érkező gyűlöletet motivációvá alakította: „Akárhányszor elhangzott egy gyalázkodó dal Victoriáról, lőttem egy gólt” – mesélt sajátos megküzdési stratégiájáról. 

Beckham és Posh

Valószínűleg milliós példányszámban adhatnánk el azokat a könyveket, amelyekben kielemzik Victoria és David Beckham brand építésének fontosabb mérföldköveit. Ennél azonban sokkal tanulságosabb kettejük párkapcsolata, amely mostanra jócskán kiállta az idő és megpróbáltatások próbáját. Merthogy utóbbiból bőven kijutott nekik. 

Beckham és Adams egy futball mérkőzésen találkoztak a kilencvenes évek második felében. Victora elmondása szerint soha nem érdekelte a futball, Beckham viszont annál inkább. „Láttam róla képeket magazinokban és hát, nyilván nagyon jóképű volt… tény, hogy azért mentem ki a meccsekre, hogy – ahogy ma mondanánk – leskelődjek utána.” Első találkozásukat követően lényegében a kocka el volt vetve: „Egyszerűen odáig voltam réte” – meséli Victoria a férjéről szóló sorozatban. „Ennyire egyszerű.” 

Beckham szeme is hamar megakadt Posh Spice-on, akit a focista állítólag már egy korábban megjelent videóklipben kiszúrt magának. „Megkérdeztem a barátomat, akivel együtt néztük, hogy ki az a lány a fekete ruhában. Azt válaszolta, hogy Posh Spice. Mire én azt mondtam, hogy

feleségül fogom venni azt a lányt.

Szerelmük lényegében egyedülállónak számít a sztárvilágban: a pár 24 éve mondta ki egymásnak (először) a boldogító igent, frigyükből végül négy gyermek (BrooklynRomeoCruz és Harper Seven) született. Victoria és David ugyan a sorozatban nem tagadták, hogy többször is rázós időszakon mentek keresztül (ugyan Beckham a megcsalás tényét konkrétan nem ismerte el, mégis egyértelműen utal arra, hogy megbántotta a feleségét), kitartottak egymás mellett és a mai napig együtt vannak. 

Futball is life

Ugyan David Beckham 2013-ban (38 éves korában) visszavonult, a sorozatban őszintén beszél az utolsó évek fizikai megpróbáltatásairól. „Reggel úgy ébredtem, hogy őrjítő fájdalmaim vannak. Alig tudtam kikecmeregni az ágyból” – meséli a Paris St-German-beli időszakáról. Beckham végül meghozta élete legnehezebb döntését, amelynek kapcsán elismerte, hogy utolsó, profi mérkőzésén „nem tudott lélegezni vagy uralkodni az érzelmein.”

Jobban szerettem ezt a játékot, mint bárki más

– meséli könnyes szemmel. „Tudom, hogy ez nem biztos, hogy igaz, de azt hiszem, mindenkinél jobban szerettem” – foglalja össze pályafutásának lényegét a játékos. 

Beckham ugyanakkor azt is kihangsúlyozta, végtelenül büszke a családjára, és főképp gyermekeire, akik (az ő szavaival élve) semmirekellők is lehettek volna, de sikerült őket a lehető legnormálisabb nevelésben részesíteni. „Ha apád volt Anglia kapitánya, anyád pedig Posh Spice, nem olyan egyszerű a földön maradni. Csodálom a gyermekeimet és büszke vagyok arra, hogy szép lassan, a saját jogukon teljesednek ki” – fogalmazott másik, legnagyobb teljesítményéről a férfi, akinek a kétezres években mindössze egyetlen ember nem ismerte a nevét a világon. Mostanra talán már ő is tudja, kicsoda David Beckham.

Források: BBC.comNetflix.com
Borítókép forrása: Simon M. Bruty/Getty Images