Barion Pixel Alkoss szabadon – Művészeti pályázat fiataloknak, a rászoruló óvodák megsegítéséért – Coloré

Alkoss szabadon – Művészeti pályázat fiataloknak, a rászoruló óvodák megsegítéséért

2022. 07. 22.

Alkoss szabadon címmel hirdetett pályázatot a Budapest Park és a Vesta Home Magyarország Zrt. A szervezők olyan 14 és 20 év közötti fiatalok rajzolt vagy festett képeit várják, amely gyermekkoruk egy jellegzetes, boldog pillanatát jeleníti meg, legyen az épp egy nagymamánál eltöltött délután, egy állatkerti látogatás vagy egy kedves nyaralás emléke.

Alkoss szabadon!

„Egy étterem teraszán ültünk nemrég Gerendai Károllyal, s arról beszélgettünk, mennyire közel áll hozzánk a művészet, s ezt mennyire össze lehetne hangolni a fiatalokkal. Mivel Karcsi abszolút ezen a vonalon mozog, így jött az ötlet, hogy indítsunk el egy művészeti pályázatot” – összegezte az Alkoss szabadon ötlet megszületését Horváth Norbert, a Vesta Home Zrt. tulajdonosa. 

„Hamar megállapítottuk, hogy jó, hogy ilyesmiben gondolkodunk, de sajnos már nem tartozunk abba a korosztályba, amely meg tudná fogni a fiatalokat. Bodó János, a Bodó Galéria tulajdonosa javasolta, hogy Sávolt Karolina – aki egy agilis, roppant tehetséges fiatal művész – is benne legyen az Alkoss szabadon zsűrijében.”

Alkoss Szabadon
A zsűri tagjai (balról jobbra): Rimóczi Imre, Barát Hella, Horváth Norbert, Sávolt Karolina és Bodó János (Gerendai Károly és Marsalkó Dávid nem tudtak résztvenni a sajtótájékoztatón) Kép forrása: Molnár-Tancsik Tímea

„Megtiszteltetésnek tartom, hogy galériánk részt vehet ebben a kezdeményezésben, amivel közelebb hozhatjuk a fiatalok számára a képzőművészet szeretetét és ezáltal akár a jövő magyar kortárs művészeit ismerhetjük meg” –

nyilatkozta a részvételről Bodó János

A pályázat keretében 2022. július 21. és augusztus 30.  között várják a beérkező pályaműveket, amelyet egy ötfős zsűri bírál majd el. A zsűritagok között ott van az Alkoss szabadon felkarolója, Gerendai Károly, a már említett Horváth Norbert, a Vesta Home Zrt. tulajdonosa, Bodó János, a Bodó Galéria tulajdonosa, aki szakmai szemmel értékeli majd az alkotásokat, csakúgy, ahogy a mindössze tizenkét éves festőművész, Sávolt Karolina is. A kezdeményezéshez csatlakozott még Marsalkó Dávid, a Halott Pénz formáció frontembere, hiszen az ő Budapest Park-beli koncertjük előtt, szeptember 10-én kerül majd sor az eredményhirdetésre a legjobb alkotásokat is prezentáló kiállítással egyetemben. 

Fogadj örökbe egy ovit! 

A történet viszont itt nem áll meg: a zsűri által kiemelt öt legjobb alkotást elárverezik, s a befolyt összeget öt, hátrányos helyzetű óvoda játszóudvarának fejlesztésére fordítják majd. A rászoruló óvodák kiválasztásában Barát Hella, az Örökbe Fogadok Egy Ovit Mozgalom alapítója van az ötletgazdák segítségére. 

Alkoss Szabadon
Az Alkoss szabadon elnevezésű pályázat felhívását sem aprózták el a szervezők, amelynek központjában Sávolt Karolina Kolibrik szabadon című műve állKép forrása: Tancsik Tímea

A szervezők lelkesedésénél talán csak a fiatal festőművész, Sávolt Karolina mosolya volt nagyobb a megrendezett sajtótájékoztatón, aki elmondása szerint azért vállalta el a zsűriben való részvételt, hogy ezzel is motiválja kortársait a jelentkezésre. 

Én magam is két és féléve kezdtem el festeni otthon, a pandémia idején. Gyermekkorom óta rajzolok, de abban az időben megsokasodtak a munkáim, és a szüleim egyszer csak észrevették az egyik kiemelkedő rajzomat. Így indult a történet. Furcsa, de sokszor a véletlenen múlik, hogy kiderül rólunk, megállhatjuk a helyünket egy művészeti ágban.

Alkoss Szabadon, Sávolt Karolina
Sávolt KarolinaKép forrása: Molnár-Tancsik Tímea

A legjobbnak ítélt művek alkotóinak persze nem csak a dicsőség miatt éri meg jelentkezni, hiszen értékes díjakban részesülhetnek. A Budapest Park 1 Skyboxot biztosít a győztes alkotó és vendégei számára egy koncert idejére 2023-ban. A Vesta Home Zrt. 1-1 páros Sziget napijeggyel lepi meg a nyerteseket a 2023-as Szigetre, Sávolt Karolnia és a Bodó Galéria pedig különdíjjal kedveskednek a nyerteseknek, akik két, nagy értékű alkotócsomaggal távozhatnak az eredményhirdetésről.

Az alkotások készülhetnek vászonra vagy papírra A3, A2 vagy A1 méretben akvarell vagy olaj technikával festve, vagy akár rajzolva is. A részvétel regisztrációhoz kötött, a pályázatra augusztus 15-ig várják az érdeklődők jelentkezését. 

Ez is érdekelhet: Cézanne és Picasso mellett a múlt század festészetének legnagyobb alakjaként tartják számon Henri Matisse-t. A francia festő alkotásait most a magyarok is testközelből láthatják a Szépművészeti Múzeumban.

Borítókép forrása: Tancsik Tímea