Barion Pixel Ajándékozz történetet a fa alá! – Karácsonyi könyvajánló kicsiknek és nagyoknak – Coloré

Ajándékozz történetet a fa alá! – Karácsonyi könyvajánló kicsiknek és nagyoknak

2021. 12. 20.

A korai sötétedés és a közelgő ünnepek általában bekuckózásra ösztökélik az embereket, így felértékelődik az olvasmányos történetek szerepe. Cikkünkben – a teljesség igénye nélkül – olyan köteteket ajánlunk, amelyek telitalálatok lehetnek a fa alá, kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

J.K.Rowling – A karácsonyi malac

A Harry Potter kötetek írója, Joanne Kathleen Rowling idén karácsonyra új történettel állt elő,hogy megörvendeztesse legkisebb olvasóit. Regényének főhőse, a hétéves Jack épp karácsonykor veszíti el imádott plüssmalacát, Püsmacot, ezért mentőakcióra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy felkutassa kedvencét. Veszélyes kalandjaira hű társai kísérik el: a kárpótlásként kapott pótmalac, egy beszélő uzsonnásdoboz, egy iránytű és egy Remény nevű szárnyas lény. Rowling szokásos stílusában, szívet melengető módon mutatja be, mit jelentenek a gyerekeknek játékaik és miféle misztikus világot építenek fel magukban kedvenceik köré. Története kisgyermekek nyelvén íródott, így kiváló ajándék lehet a hat-hétéves korosztálynak, akik most ismerkednek a betűk világával.

A Karacsonyi Malac J. K. Rowling
Kép forrása: A szerző saját fotója

Veszelszki Ágnes – Illemkalauz

Hogyan viselkedjünk a tömegközlekedésen? Mit jelentenek a black tie, white tie (dresscode-ra vonatkozó) jelölések? Hogyan illik megfogni a konyakospoharat? Mennyi borravalót kell adni, és legfőképp: hogyan? Mindennapi életünk során számos helyzetben szembesülhetünk ehhez hasonló kérdésekkel, ám az interneten fellelhető információhalmazban könnyen elvész az ember. Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész, újmédia-kutató, protokollszakértő 2020 márciusában indította útjára Protokollkommunikáció nevű Instagram oldalát, ahol rövid illemszabályokkal örvendeztette meg követőit. Az edukatív jellegű anyagok egyre több érdeklődőt vonzottak be (jelenleg 5500 követőt számlál az oldal), majd –az eddigiek összegzéseként –novemberben megjelent az Illemkalauz című könyv. A kötet tematikusan dolgozza fel az egyes témákat, így például külön fejezetben foglalkozik a telefonálásra, öltözködésre vagy épp a munkahelyi etikettre jellemző illemszabályokkal. A könyvet Czikkely Panni illusztrációi és könnyed, olvasmányos hangvétele teszik befogadhatóvá az olvasók számára. 

Illemkalauz Veszelszki Agnes
Kép forrása: A szerző saját fotója

Fiala Borcsa – Vele tűrök, vele szenvedek

Fiala Borcsa 38 történetet tartalmazó novelláskötete a párkapcsolatok útvesztőit járja körbe olyan karakterekkel, akikről olvasva könnyen magunkra ismerhetünk: férfiak és nők, fiatalok és idősek, monogámiából kikacsintgató hűtlenek és boldogtalan háziasszonyok egyaránt felbukkannak a Jaffa Kiadó kötetében. Borcsa ­– válogatott figuráin keresztül – arra keresi a választ, vajon felismerjük-e a sorsdöntő pillanatokat, tűnjenek azok bármilyen jelentéktelennek az adott pillanatban. Az írónő utánozhatatlan, könnyed stílusa egy szuszra befalható kötetet eredményezett, amely ideális kikapcsolódást nyújt a fa alatt, vagy akár a készülődés során, két bejglisütés között. 

Fiala Borcsa Vele Turok Vele Szenvedek
Kép forrása: A szerző fotója

Papp Gergő Pimaszúr, Kajdi Csaba – A nagy Cyla sztori

A televízióból ismert Papp Gergő „Pimaszúr” (elmondása szerint) nagy fába vágta a fejszéjét, amikor felkérte Kajdi Csabát egy róla készülő, önéletrajzi mű közös megírására. Mindannyiunk egyik legkedvesebb, legszórakoztatóbb magyar tartalomgyártója pedig kötélnek állt, így idén novemberben landolt a könyvespolcokon A nagy Cyla sztori, amely – a főszereplőhöz híven – a legkevésbé sem átlagos, életrajzi mű. Gergő és Csaba szokatlan formátumhoz nyúltak, hiszen egy road movie írott formájában kalauzolják végig az olvasót egész Párizson, egyúttal Cyla életének fontosabb stációin. A könnyed hangvételű sztorizások mellett a kötet nem mentes az érzelmektől, drámától és igazi, mély pillanatoktól sem, amely által jobban megismerhető Csaba összetett, utánozhatatlan személyisége. Követőknek, rajongóknak kötelező, Cyla-szüzeknek erősen ajánlott olvasmány!

A Nagy Cyla Story
Kép forrása: A szerző saját fotója

Pető Péter – Gyilkos lájkok, #halálka

A 24.hu hírportál főszerkesztője, Pető Péter Gyilkos lájkok című kötetében arra tesz kísérletet, hogy bemutassa a Facebook médiaroncsoló folyamatát és a fake news világhódító, társadalmakat megrengető hatását. Könyve nem könnyű olvasmány, ám nem is disztópia, hiszen az újságíró állítja: a minőségi újságírás még mindig tartja magát. Pető egyébként igen termékeny író, hiszen tavaly jelent meg #halálka című kötete, amely újsághírek segítségével dolgozza fel a főszereplő életének és öngyilkosságának hátterét. Könyve erős társadalomkritika is egyben, hiszen karakterein keresztül felsejlik a magyar közélet állóvízszerű, változásra képtelen jellege. Könyvei tökéletes választások lehetnek a politika és a társadalom iránt érdeklődő felnőtt közönség számára!

Peto Peter Gyilkos Lajkok
Kép forrása: A szerző saját fotója

Orvos-Tóth Noémi – Szabad akarat

Ha karácsonykor inkább elhatárolódnánk a közélettől és befelé fordulnánk, mindenképp érdemes beleolvasni Orvos-Tóth Noémi új kötetébe. Az Örökölt sors óriási sikere után a Szabad akarat közös gondolkodásra invitál, melynek során feltárulnak olyan, jellegzetes lelki sebek, érzelmi és viselkedési mintázatok, amelyek meghatározzák sorsunk, kapcsolataink alakulását. A klinikai szakpszichológus a praxisából vett érdekes történetekkel színesíti a szakmai szöveget, így könyve igazán olvasmányos. A transzgenerációs örökség hatásai kapcsán az írónő sorra veszi azokat a tényezőket, amik meghatározzák a pénzhez, sikerhez, egészséghez, egyáltalán az élethez fűződő viszonyunkat és kulcsot ad azok kezébe, akik szabad akaratuk nyomán szeretnének kitörni korlátaik közül. 

Szabad Akarat Orvos Toth Noemi
Kép forrása: A szerző saját fotója

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix