Barion Pixel Cápeti és Retexisz: a 90-es évek rajzfilmjei – Melyikre emlékszel? – Coloré

Cápeti és Retexisz: a 90-es évek rajzfilmjei – Melyikre emlékszel?

2024. 06. 07.

Ma felpattanhattok velünk a nosztalgiavonatra, ugyanis a 90-es évek rajzfilmjeiből gyűjtöttünk össze nem kevesebb, mint tízet!

Nem voltam egyszerű helyzetben, amikor úgy döntöttem, hogy a 90-es évek rajzfilmjeit szedem össze, mert elképesztő sok mesét ölel fel ez az időszak. Az évtized második felében megjelent a Nickelodeon, a Cartoon Network, majd a Minimax is, rajzfilmek garmadáját árasztva ránk, nem is beszélve a Disney-délutánról, ami legalább olyan fontos volt gyerekként, mint felnőttként leülni a Dallas elé.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy több olyan rajzfilm van, ami csupán a 90-es években jutott el Magyarországra, vagy éppen sokadjára vetítették, mint például az Onedin családot. Nem mindegyikről találtam részletes információt, ezért szubjektív gyűjtés jött létre, leginkább az évtized elejéről, olyan időrendi sorrendben, ahogy különböző élethelyzeteimből emlékszem rájuk.

A 90-es évek rajzfilmjei

Hupikék törpikék

A Hupikék törpikék a mai napig nem vesztett népszerűségéből. A sorozatot 1981-ben mutatták be Amerikában, és eredetileg kalandfilmsorozatként jellemezték. Magyarországon 1988-ban vetítették az első részt, és egészen 1994-ig ment a Magyar Televízióban. A Három kívánság című műsorban egy kislány megkérdezte a Törpapát megszólaltató Sinkovits Imrétől, hogy melyik törp a kedvence, és a színész rendkívül diplomatikusan azt válaszolta, hogy mindegyiket szerette, hiszen ők az ő kis törpikéi. A főcímdalt Hűvösvölgyi Ildikó varázsolta örökre a fülünkbe.

Cápali és Cápeti

A francia sorozat ötvenkét részen át szórakoztatta a gyerekeket. Az eredeti címe Sharky et Georges. Cápalinál adott volt a cápás utalás, és mivel a Georges kevésbé hangzik jól, így a magyar változat munkatársai a jól ismert cím mellett döntöttek. A mese egy tenger alatti maffiavilágba kalauzolta a gyerekeket, és ha a történet nem is, a főcímdal biztosan mindenkinek mond valamit!