Barion Pixel 50 éves az Onedin család – Coloré

50 éves az Onedin család

2021. 10. 15.

Ma 50 éve annak, hogy a BBC leadta az Onedin család című sorozat első epizódját.

Ugyan a briteknél 1971-től 1980-ig ment a széria, Magyarországon csak 1979-től volt látható. Akárcsak a szigetországban, nálunk is óriási sikert aratott: másnap a munkahelyen a reggeli kávé mellett megbeszélték a dolgozók, hogy mi történt Onedinékkel. Ahogy megszólalt a jellegzetes bevezetőzene, már mindenki a tévé előtt termett, hogy nézze a hajótársaság tulajdonosának és családjának kalandjait. Hogy is volt ez a zene?

A zeneszerzéshez nem kértek fel külön alkotót: a dallamok a Spartacus című balettből vannak, mely Aram Hacsaturján szerzeménye.

A 91 ötvenperces epizód az Onedin család 25 éves történetét meséli el. James Onedin kereskedelmi hajózási társaságot szerezne, ám nincs hozzá elég pénze, így feleségül veszi Anne Webstert, aki apja révén épp ideális méretű hajóval rendelkezik. Az utazások során az üzleti kapcsolat szerelemmé alakul. A Charlotte Rhodes nevű hajú fedélzetén sok-sok izgalom és kaland történik, melyeknek köszönhetően betekintést nyerhetünk abba, hogy hogyan éltek és öltözködtek az emberek a 19. században.

A története egy liverpooli író, Cyril Abraham tollából származik, ezért is kezdődnek itt a képsorok. A szerző sokat ült a családnév felett, majd szembejött vele egy Ondine nevű mitologikus tengeri szörny neve, ezen variált és így lett a főszereplő neve James Onedin.

A főhőst játszó Peter Gilmore közel tíz éven át forgatta a sorozatot. A munkálatok évente hat hónapig tartottak, ám a színész nem keresett annyi pénzt, hogy az év további hónapjait pihenéssel tölthesse, így további filmeken dolgozott, ám egyikkel sem aratott akkora sikert, mint ezzel a szériával.

A visszaemlékezések szerint Peter Gilmore szerény ember volt, aki ha úgy érezte, túl sokat szerepel, maga kérte, hogy írjanak több jelenetet kollégáinak.

A hajóskapitányt megformáló Howard Lang számára nem volt idegen a víz: a második világháborúban a haditengerészetnél szolgált, és idős korában szabadidejében gyakran járta hajóján a dél-angliai partokat.

Peter Gilmore és Anne Stallybrass a való életben is házasok voltak. Ugyan a sorozatban csak két évet dolgoztak együtt, a forgatások után is kapcsolatban maradtak, míg végül 1987-ben hivatalosan is összekötötték az életüket.

A forgatások Anglia-szerte zajlottak, ennek ellenére Liverpool-t Dartmouth ,,játssza”, és Exeterben is számtalan jelenetet örökítettek meg. Előbbi annyira megtetszett a főszereplő házaspárnak, hogy házat vettek itt, ami ma Airbnb-ként működik, így bérelhető az „Onedine House” névre hallgató ingatlan.

Dartmouth, Anglia, Devon, tenger
Fotó: Shutterstock

A dartmouth-i lakosok nagyon élvezték a népszerűséget, amit a sorozat hozott városuknak, ráadásul ők is részt vettek a forgatásokban. A helyi tűzoltóbrigád lelkesen segédkezett egyes jelenetekben, hiszen legtöbbször ők ,,biztosították a vihart”, ha arra volt szükség, a helyi statiszták pedig nagyon szerettek viktoriánus ruhákba öltözni.

Mi, magyar nézők két változatban élvezhettük a sorozat szinkronját: az 1978-as kópia elveszett, így a ’90-es években készítettek hozzá egy másikat, melyben Helyey László szólaltatta meg James Onedin-t, Szirtes Ági pedig feleségét, Anne-t.

A két brit színész, Peter Gilmore és Anne Stallybrass a férfi 2013-as haláláig boldogan élt együtt. Felesége 2021 júliusában követte őt.

Nyitókép forrása: Shutterstock