Barion Pixel Kedvenc számítógépes játékaink a ’90-es évekből – szubjektív gyűjtés – Coloré

Kedvenc számítógépes játékaink a ’90-es évekből – szubjektív gyűjtés

2022. 04. 16.

A ’90-es évek az az időszak volt, amikor a számítógépek fokozatosan kerültek be a háztartásokba. Természetesen már akkor sem csupán munkaeszköz volt: jobb esetben játékokat is telepítettek a gépekre, és gyerekfejjel könnyedén gondolhatta az ember, hogy a számítógép semmi másra nem képes, csak a játékra. A korszaknak megvoltak a maga emblematikus számítógépes játékai, melyből számtalan volt, éppen ezért nem a legjobbak vagy a legismertebbek szerepelnek az alábbi cikkben, hanem azok, amelyek a szerző gyerekkorát határozták meg.

Élénken él az ember emlékezetében a bekapcsolás után megjelenő kék képernyő, amelyet Norton Commandernek hívtak. Gyermekként az elsődleges cél a játék elindítása volt, így a motiváció is megvolt, hogy elsajátítsuk az olyan szavak megtanulását, mint a ,,Games”, melyet szakszerűen kiválasztottunk, majd az adott játékra kattintva nem volt más dolgunk, mint kikeresni a ,,.exe” végződésűt, ami kinyitotta a csodák birodalmát.

Belépő a számítógépes játékok csodás világába: a Norton Commander / Kép forrása: Youtube
Belépő a számítógépes játékok csodás világába: a Norton Commander / Kép forrása: Youtube

Wolfenstein 3D – A számítógépes játékok alfája

Az a bizonyos ,,Hitleres játék” – csupán azért, mert Hitlerről készült pixeles portrék is díszítették a pincelabirintust. Természetesen gyerekként az ember nem tudja értelmezni a játékot, csak próbálja átvergődni magát az érthetetlen brutalitáson. Maga volt a horror, amikor a főhőst lelőtték, és a monitorra fröccsenő vérével lett vége a kalandnak. A Wolfenstein 3D igazi úttörő volt, amikor 1992-ben megjelent a piacon, ám már ennek is volt elődje, mégpedig az 1981-es Castle Wolfenstein.

Silverball – Fantasy – A legjobb PC-flipper!

Könnyedebb vizekre a flipperrel evezhettünk. Ennek több fajtája volt, ez, a Fantasy névre keresztelt volt az egyik, mely 1993-ban jelent meg. A grafikája lenyűgözte a játékost, és maga volt a mámor, ahogy a játék kezdete előtt lassan végignézhetjük a villámokkal teleszórt hátteret. Külön izgalmat jelentett, amikor a golyó eltűnt az egyik lyukban, majd máshonnan jelent meg. Igazi családi szórakozás volt, ugyanis monogramokkal rekordjainkat is beírhattuk a rendszerbe!

Fatty Bear – Szülinapszervezés medve-módra!

Gyerekként a Fatty Bear volt az egyik legjobb játék a Földön. Fatty Bear, a medve születésnapi bulit szervez kis gazdájának az éjszaka leple alatt, és ehhez számos feladatot kell megoldania: kiskutyát mosdatni, betűket keresni és tortát sütni. Az angol gyakorlására kiváló volt, viszont sokadjára már nyelvtudás nélkül is végig tudta csinálni az ember a pályát.

Putt-putt – ,,Megyek a Holdra, lőjetek fel!”

Putt-Putt Fatty Bear ,,kistestvére”, és az ő kalandjai több részt is kaptak! Az egyik legizgalmasabb az, amikor egy véletlen folytán a lila kisautó az űrben, majd a Holdon köt ki. Egy romos űrhajó vesztegel ott, ám ha minden alkatrészt összegyűjt a főhős, hazatérhet. Ebben kell segédkeznünk. Ehhez már felnőtt is kellett, mert volt olyan része a játéknak, ahol elmondták, hogy pontosan hol, melyik apartman hányas lakásában lakik egy illető, ami minden alkalommal változott. Ügyesség is kellett hozzá, úgyhogy ez már kalandosabb terep volt, mint a Fatty Bear!

Prince of Persia – Emlékeztek a kisegérre?

A ,,herceges játék”, ami gyerekként meglehetőst bonyolultnak tetszett, ezért jellemzően az ember azt nézte, ahogy az apukája játszik vele. Mi, gyerekek úgy tudtunk beszállni, hogy amikor a herceg ivott egy gyógyerejű italt, mi almalével csatlakoztunk hozzá, míg ha kardozni kellett, mi is így tettünk. Ahogy akkoriban a játékokat általában, ezt sem lehetett elmenteni, így ha hercegünk életét vesztette, az elejétől kellett kezdeni. Nemcsak ügyesség, hanem ész is kellett az 1989-ben bemutatott játékhoz, hiszen voltak benne meglepő fordulatok!

Aladdin – ,,Egy új élmény”

Perzsia hercegének története már-már megszólalásig hasonlít Aladdinéhoz, ám ez az Aladdin a Walt Disney-féle, tele ismerős szereplőkkel. Az Oroszlánrkiály mellett ez volt az egyik legismertebb Disney-s számítógépes játék. 1992-ben készült, ám grafikája szemlátomást jobb volt, mint akkoriban megszokhattuk. Meglepően nehéz pályákat készítettek az alkotók, úgyhogy nem volt egyszerű a végére érni – nem is sikerült.

Jill of the Jungle – A bátor amazon

Nem tudni, ez hogyan, s ki által került annak idején a játékok közé, pontosan az sem volt ismert, hogy mi a teendő. Ennek ellenére Jill sokat volt nyüstölve, mert kifejezetten felüdülést jelentett egy ilyen bátor amazonnal játszani, aki teljesen más volt, mint azok a mesekarakterek – különösen hercegnők – akiket a ’90-es évek elején látott az ember. Jill egyfajta szupernő volt, aki nem irtózott sem a békáktól, sem a földön mászástól.

Skyroads – Zűr az űrben

Végül, de nem utolsósorban a Skyroadsnak is itt a helye! Az űrben játszódó legegyszerűbb számítógépes játék, mégis izgalmas volt: a kis űrhajóval különböző akadályokon kellett áthaladni, amik nem a megszokott módon jöttek, hiszen ha egyszer elindult a pálya, nem volt mit tenni, menni kellett, nem volt megállás.

Nyitókép forrása: Karsa Tímea