Barion Pixel Több mint 70 évig képtelen volt feldolgozni a gyászát a néhai Máthé Erzsi – Coloré

Több mint 70 évig képtelen volt feldolgozni a gyászát a néhai Máthé Erzsi

2024. 06. 27.

Több, mint egy éve nincs már köztünk Máthé Erzsi. A Nemzet Színészét egy éve temették el, miután 95 éves korában, május 16-án örökre lehunyta a szemét. A legendás színésznő 65 éves pályája során rengeteg feledhetetlen karakter bőrébe bújt a vásznon és a színpadon egyaránt, azonban a színészete mögött végig megbújt egész életen át tartó gyásza; csecsemő korában vesztette el egyetlen gyermekét.

Máthé Erzsi és Márkus László egy rádiójáték felvételén
Máthé Erzsi és Márkus László egy rádiójáték felvételén / Kép forrása: Fortepan

Mi történt Máthé Erzsi gyermekével?

A színésznő a II. világháború után ismerte meg Szendrő Lászlót, akivel 1949-ben összeházasodtak. A pályakezdő színésznő nagy örömmel tapasztalta, áldott állapotba került, majd 9 hónappal később megszületett a gyermeke.

Talán akkor még én sem voltam feleségnek való. Kemény voltam, ostoroztam, kioktattam. Rosszul csináltam, de nem tudtam más lenni, ezt hoztam otthonról. Tőle született a fiam, egy évig élt csak. Agyhártyagyulladásban halt meg, a pécsi temetőben van a sírja. Szokták mondani, hogy az idő gyógyítja a sebeket, de ez a seb soha nem gyógyult be, a mai napig úgy fáj, mint amikor meghalt…

– mesélte korábban a Blikknek a színésznő.

A színésznőről köztudott volt, hogy fájdalmas tragédiája ellenére nagy figyelemmel kísérte a fiatal színészek pályáját, továbbá a nevét viseli egy alapítvány is, ami a kora- és újszülöttek intézményen belüli és otthoni ellátását támogatja.

#anyavagyok