Barion Pixel 7 film húsvétra, hogy kicsiknek és nagyoknak is legyen mit nézni – Coloré

7 film húsvétra, hogy kicsiknek és nagyoknak is legyen mit nézni

2022. 04. 18.

Hogy Jézus keresztre feszítésének és feltámadásának semmi köze a nyulakhoz, az biztos, ám napjainkra már az alapvetően keresztény ünnepnek számító húsvét elengedhetetlen kiegészítője a nyuszi, a tojás és a locsolkodás. Ezen a két vonalon maradva gyűjtöttünk össze hét tematikus filmet, reméljük, a kosárból mindenki talál majd kedvére valót.

Valamelyik tévécsatorna minden húsvétkor műsorra tűzi a közel négy órás filmeposzt, a Ben-Hurt Chartlon Heston főszereplésével. Ha nem a klasszikust szeretnénk kaláccsal és sonkával eltelve nézni este a kanapén, miután hazatértünk a rokonlátogatásból, akkor hoztunk pár további ötletet.

Jézus Krisztus Szupersztár (1973)

Superstar Jesus Christ Moviestills
Forrás: Northfoto

Bevallom őszintén, egyáltalán nem vagyok oda a musicalfilmekért, ezzel ellentétben van három olyan, amit gyerekkorom óta szeretek: Miloš Forman 1979-es HAIR-je, a John Travolta főszereplésével készült Grease és a bibliai történetet zenés formában feldolgozó Jézus Krisztus Szupersztár. Utóbbi Andrew Lloyd Webber és Tim Rice azonos című rockoperájának adaptációja, melyért a két főszereplőt, a Jézust alakító Ted Neelyt és a Júdást játszó Carl Andersont Golden Globe-ra is jelölték. A Megváltó életének utolsó napjait bemutató musicalnek nagyon hetvenes évek hangulata van (mondjuk ez nem meglepő), a kedvenc részem – Júdás dalain kívül – pedig az, amikor a legvégén a stáb összepakolja a díszletet, és a tömegből csak Ted Neely karaktere hiányzik. A következő képkockában pedig egy mozgó alak látszik a távolban a kereszt mellett – ő valójában egy, a díszletekbe tévedt juhász volt, de a rendező, Norman Lewinson benne hagyta a filmben, mondván, tökéletesen hátborzongató és rejtélyes lezárása ez az alkotásnak.

Mária Magdolna (2018)

Jonathan Olley Mary Magdalene Jesus Joaquin Pheonix Baptism Rooney Mara Actress Film Movie Bible 2
Forrás: IMDB

Rooney Mara és Joaquin Phoenix főszereplésével készült el 2018-ban a kissé feminista megközelítésű Mária Magdolna, ahol a színésznő a címszereplőt, Phoenix pedig Jézus Krisztust játszotta. A két színész ekkor már a való életben egy párt alakított, így nem is kellett színlelniük a köztük lévő kémiát, noha a film nem egészen erről szólt. A produkció Mária Magdolna szerepét emeli ki, egy szintre hozza a nőt a tizenkét apostollal, és ez szembemegy azzal a felfogással, amit az egyház évtizedeken át vallott – miszerint ő csak egy harmadlagos prostituált volt Jézus körül. A történetben azonban a férfiak nem örülnek a jelenlétének, és ez konfliktusokat okoz Jézus követői között. 

Brian élete (1979)

Archival Filmstills
Forrás: Northfoto

Csak nem gondoltátok, hogy kihagyom ezt a Monty Python klasszikust? Az alapjáraton is zseniális filmet a magyar szinkron teszi még szórakoztatóbbá, de aki még nem látta, és sértődős, az most ne ezt válassza esti mozinak. A Jézussal egy napon, a Messiás melletti házban született Brian Cohen életének történéseit követhetjük nyomon, akit e balszerencse miatt mindig összekevernek híres szomszédjával. A filmet megjelenésekor rengeteg országban betiltották és számos vallásos csoport tiltakozott a forgalmazása ellen, a készítők ezt pedig igyekeztek a javukra fordítani. Svédországban például az szerepelt a plakátokon, hogy “Olyan vicces, hogy Norvégiában betiltották!” Otthon, Nagy-Britanniában ezzel ellentétben a negyedik legjövedelmezőbb film lett a premierje évében, és ma is a legjobb vígjátékok között tartják számon.

Egyiptom hercege (1998)

1998 Prince Of Egypt Movie Set
Forrás: Northfoto

A DreamWorks rajzfilmstúdió legelső kézzel rajzolt animációs filmje volt az Egyiptom hercege, mely Mózes történetén alapul az Ószövetség Kivonulás könyvéből. Nekem ez az egyik legjobb ilyen témájú rajzfilm, valószínűleg hozzátesz a Hans Zimmer által írt, szívbemarkolóan szép zene is. Az eredeti szereposztásban Ralph Fiennes, Val Kilmer, Steve Martin, Michelle Pfeiffer és Sandra Bullock hangját hallhatta a közönség, itthon Selmeczi Roland, Vincze Gábor Péter, Kovács Nóra és Gubás Gabi voltak a szinkronstáb főbb tagjai. Ugyan az Egyiptom hercege nem teljesen hű a Szentíráshoz, vannak benne túlzó elemek bőven, a lényegi történet azért átjön.

Jégkorszak: Húsvéti küldetés (2016)

Ice Age 3 Filmstills
Forrás: Northfoto

Általában nem szeretem, ha egy filmhez milliónyi folytatás készül (Igen, Halálos iramban, most rád nézek), de szerencsére a Jégkorszakokra nem tudok haragudni. A rajzfilmek egyik rövid különkiadása 2016-ból a húsvét témájára épül, mindössze húsz perc, így ne egész estés filmezésre számítsunk, ha ezt választjuk. A sztoriban kedvenc lajhárunk, Sid tojáskeltető bizniszbe fog, mert annyira sikeresen vigyáz Ethel, a madármama tojásaira, hogy egyre több felkérést kap. De aztán ahogy az lenni szokott, beüt a krach. A rajzfilmek híres motkánya egyébként végre megkapta a makkot, amit húsz éve üldöz, ugyanis a Jégkorszak-rajzfilmek mögött álló Blue Sky Studios a Disney és a 20th Century Fox egybeolvadásával megszűnni kényszerült. Búcsúzásképp pedig a stúdió rajzolói a héten jelentettek meg egy rövidke videót, amiben a kis állat végre elérte a célját. 

Nyúl Péter (2018)

húsvét
Forrás: Northfoto

A húsvéthoz sok köze nincs, de van benne sok tapsifüles, így a gyerekeknek tökéletes választás lehet a vegyes technikájú vígjáték-kalandfilm. Beatrix Potter angol meseírónő karakterét vitték vászonra benne, főszereplőjepedig – az animált nyuszikon kívül – a Harry Potter-filmek Bill Weasley-e, Domhnall Gleeson. A Gleeson által alakított munkamániás Thomas Londonban dolgozik, a Harrods áruház játékrészlegén, amikor megtudja, hogy ő örökölte nemrég elhunyt dédnagybátyja kastélyát. Az épületet azonban időközben elfoglalták a környező állatok, akiket feltett szándéka kiebrudalni onnan, hogy eladhassa a kúriát és a pénzből saját játéküzletet nyithasson. Persze szerelmi szál, dráma, félreértés is bőven van a filmben, aztán persze eljön a happy end. Akinek pedig tetszeni fog az aranyos alkotás, annak jó hírünk van, ugyanis tavaly debütált a Nyúl Péter második része.

Kellemes húsvéti ünnepeket! (1984)

Belmondo
Forrás: Northfoto

A francia filmek egyik csillaga, a tavaly elhunyt Jean-Paul Belmondo és a Házibuli sztárja, Sophie Marceau játszották a főszerepeket a vígjátékban, amelyben az iparmágnás Stephane megismerkedik a nála jóval fiatalabb, tizennyolc éves Julie-val, akit egyből a legszebb helyekre visz randizni felesége távollétében. Csakhogy a nej hamarabb ér haza, mint Stephane várta, és amikor ott találja lakásukban Julie-t, férje kénytelen azt hazudni, hogy ő bizony a lánya. A megrögzött szoknyapecér elkezd összerogyni a hazugság súlya alatt, miközben olyan mondatok hagyják el a száját, mint például: „A bánattól összementem. Egyik nap még két méter magas voltam, a másik nap már csak 185 centi. Innen is ered a mondás, hogy egyszer fenn, másszor lenn.