Barion Pixel 7 csodás zeneszerző, akiket a filmek által ismertünk meg – Coloré

7 csodás zeneszerző, akiket a filmek által ismertünk meg

2021. 10. 01.

Emlékeket idéz fel, felvidít, elszomorít, kikapcsol, felspanol, szerelembe ejt, oldja a stresszt, összeköt másokkal – a zene a kultúránk egyik legcsodásabb része, október elsején éppen ezt ünnepeljük. Nem csoda, hogy a filmzenék is olyan fontos szerepet töltenek be egy-egy alkotásban.

Ha a zeneszerző szó elhangzik, sokszor rizsparókás, két-háromszáz éve élt művészek képe úszik be az agyunkba, pedig tudjuk, hogy ez ma is létező szakma. Míg azonban a kizárólag komolyzenében tevékenykedő művészeket csak egy bizonyos réteg ismeri, addig azokat, akik filmeknek is komponáltak muzsikát, több millióan rajongják. Mai cikkünkben ilyen kortárs zeneszerzőkből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Ennio Morricone

ennio morricone zene világnap zeneszerző
Forrás: Northfoto

Kivel is kezdhetnénk ezt a listát, mint az egyik legnagyobb hatású művésszel a szakmából, a tavaly elhunyt Morriconéval. Több, mint félszáz filmhez írt zenét, leginkább azonban a westernekről ismeretes munkássága, ezek közül az első az Egy maréknyi dollárért volt. Ez a film teremtette meg a spagettiwesternek műfaját, emelte be a köztudatba az akkor még ismeretlen Clint Eastwoodot, és tette híressé Sergio Leonét is. A Rómában született Ennio Morricone már hatévesen ismerkedett a zeneszerzéssel, majd a Santa Cecilia Konzervatóriumban trombita szakon tanult tovább. A negyvenes évek végén színházi zeneszerző lett, majd 1961-ben született meg első filmzenéje az Il Federale című filmhez. A Leonéval való munka kicsit más volt, mint ahogy egy rendező és egy zeneszerző közös alkotását elképzelik, hiszen előbbi sokkal több teret engedett a komponistának. Volt, hogy a jelenetet a dallam szerint vágták meg és nem a zene igazodott a vágásokhoz. Így a már előre elkészített muzsikát játszották le sokszor a forgatásokon azért, hogy a színészeket is magával ragadja a hangulat. Aki járt már Metallica-koncerten, az tudja, hogy a The Ecstasy of Gold című művét egy bulijukon sem hagyják ki. A Pár dollárral többért, A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Vadnyugat, a Volt egyszer egy Amerika, az Aki legyőzte Al Caponét és A profi zenéinek szerzője rendkívül családcentrikus ember volt, feleségét minden fellépésére elvitte magával.

Hans Zimmer

hans zimmer zene világnap zeneszerző
Hans Zimmer és lánya, Zoe. Forrás: Northfoto

A monumentális eposzok és emlékezetes betétdalok királya ő, hiszen ki ne ismerné A karib-tenger kalózai, az Eredet vagy épp a Csillagok között libabőrös dallamait? A kis Hans 1957-ben született Frankfurt am Mainban, és bevallása szerint mindig hallotta a fejében a zenét, noha zongorázni otthon tanult, mert nem szerette a tanórák szigorúságát és kötöttségét. Ez a “képzetlenség” és az autodidakta módon való tanulás mit sem látszott művein. Kezdetben a Krakatoa, a The Buggles billentyűse volt, majd más együttesekkel is dolgozott, a nyolcvanas években pedig Londonban összefogott Stanley Myers rendezővel és megalapították közös stúdiójukat. A Lillie Yardban azon dolgoztak, hogy a hagyományos zenekari elemeket elektronikus szólamokkal vegyítsék. Zimmer karrierjének fordulópontja az 1988-as Esőember című film volt, melynek ő szerezte a zenéjét, ezért Oscar-díjra is jelölték. Ezután következett a Miss Daisy sofőrje, hasonló sikerrel, majd Ridley Scott Thelma és Louise-a, és számos más alkotás. 1994-ben a Walt Disney stúdió felkérte, hogy a később ikonikussá vált Oroszlánkirályhoz írjon zenét – a rajzfilmvégül aranyszobrocskát hozott a szerzőnek, munkája pedig hozzájárult ahhoz, hogy egy generáció kedvenc, emlékezetes meséje legyen a történet. A sikersztori folytatódott, a kétezres években Zimmer olyan kasszasikereknek alkotta meg betétdalait és főcímeit, mint a Gladiátor, a Hannibál, A Sólyom végveszélyben, Az utolsó szamuráj, A Da Vinci-kód, és a Sherlock Holmes. Az animációs filmeket sem rakta parkolópályára, a Madagaszkár és a Kung-fu panda is az ő nevéhez fűződnek. Aztán a képregényfilmek világából is kapott egy szeletet, méghozzá a Christopher Nolan rendezte Batman-trilógia első két részének köszönhetően, de ő szerezte az X-Men: Sötét Főnix, az Acélember muzsikáját, és nem hagyhatjuk ki a sorból a Sherlock Holmest sem. Valószínűleg kimaradt jó pár emlékezetes munkája, de ki tudna ilyen kis helyre beszorítani egy ekkora életművet? Aki kíváncsi, jövő március harmadikán élőben meghallgathatja az Oscar-, Grammy- és Golden Globe-díjas Zimmert a Budapest Sportarénában.

John Williams

john williams zene világnap zeneszerző
Williams és felesége, Samantha. Forrás: Northfoto

A következő év februárban tölti be kilencvenedik évét a jóságos nagypapa külsejű Williams, aki nemcsak filmzenékkel, hanem többek között olimpiai játékok zenéjével is megajándékozott minket az évtizedek során. A zeneszerzőként és karmesterként alkotó John Williams fiatalkorában dzsesszzongoristaként dolgozott, később Los Angelesbe költözött, hogy más komponistáktól tanuljon. 1974-ben dolgozott együtt először Steven Spielberggel, a Sugarlandi hajtóvadászat című film volt a munka apropója, és ez volt hosszú együttműködésük kezdete. Ehhez a barátsággá nőtt kapcsolathoz olyan filmek kötődnek, mint a Jurassic Park, A cápa, Az Indiana Jones-széria, az E.T. – A földönkívüli, a Schindler listája, a Ryan közlegény megmentése, és a Kapj el, ha tudsz. De más rendezők is felfedezték maguknak, így George Lucas is – innen pedig már tudhatjátok, hogy a Star Wars-filmek kivételes zenéit kinek köszönhetjük. Ötször nyert Oscar-díjat, a 25 legtöbb bevételt termelő film közül kilencnek ő szerezte a zenéjét, és ő volt az, aki a 2001-ben vászonra vitt varázslóvilágot olyan mágikus zenével látta el, ahogy más nem tudta volna, hiszen az első Harry Potterek alatt is Williams szerzeményeit hallhatjuk.

Alan Silvestri

alan silvestri zene világnap zeneszerző
Forrás: Northfoto

Silvestri nagyszülei Olaszországból emigráltak az Egyesült Államokba az 1900-as évek elején, és egy New Jersey-beli kisvárosban, Teaneckben kötöttek ki. Itt született meg 1968-ban Alan, aki kamaszként egy ottani rockbandában dobolt. 21 évesen szerezte első filmzenéjét egy kis költségvetésű akciófilmhez, a The Doberman Ganghez, később a CHiPs nevű tévésorozat majd’ minden részénél segédkezett zeneszerzőként. Az ő karrierjében is volt egy meghatározó rendező, méghozzá Robert Zemeckis személyében. Silvestri úgy írta le a találkozásukat, hogy “Ott álltam egy fehér Calvin Klein pulóverben, és hirtelen Bob besétált egy pontosan ugyanolyanban. Ekkor tudtuk, hogy egy életre összekötött minket a sors.” Első közös munkájuk A smaragd románca volt, és a tavaly debütált Boszorkányokkal bezárólag összesen tizennyolc filmben dolgoztak együtt. Ezek között olyan popkulturális remekek szerepeltek, mint a Forrest Gump, a Jól áll neki a halál. a Számkivetett és a Vissza a jövőbe-trilógia. Zimmerhez hasonlóan Silvestri is kivette a részét a képregényfilmek zenei rendezéséből, ő viszont nem a DC ,hanem a rivális Marvel Stúdióval dolgozott együtt. A Bosszúállók betétdala az ő keze munkája, és a Marvel Filmes Univerzum rengeteg másik mozijának a zenéjét is ő szerezte, a több szuperhőst felsorakoztató filmekben pedig csodás érzékkel ötvözte egymással a különböző karakterekre utaló dallamokat. Munkáinak igencsak hosszú listáján szerepel még az eredeti Dredd bíró, a Van Helsing, a Polar Express, a Lilo és Stitch és többek között a Beowulf is.

Danny Elfman

danny elfman zene világnap zeneszerző
Elfman és lánya, Mali. Forrás: Northfoto

Jack Skellington a Karácsonyi lidércnyomásból bizony zenéket is komponál! Na jó, nem ő, hanem a szinkronhangja, Danny Elfman, aki Tim Burton országos cimborája. Egyáltalán nem meglepő, hogy a két férfi így egymásra talált, hiszen Elfman zenei világa – akár saját dalain dolgozik, akár filmekhez alkot – nagyon hátborzongató, furcsa, igazi “burtonös”. Az amerikai komponista 1976 és 95 között az Oingo Boingo együttes frontembere volt, Burtonnel pedig a nyolcvanas évek végén kezdtek együtt dolgozni. Egyszerűbb felsorolni, hogy melyik filmjét nem jegyzi, az Ed Woodon (mert ekkor épp rosszban voltak) és a Sweeney Toddon kívül mindegyik alkotásának ő szerezte a zenéjét. A négy Oscar-díjra jelölt Elfman tévésorozatoknál is ügyködött, a Született feleségek főcíméért például Emmy-vel jutalmazták. Ezen kívül melyik stáblistában olvashattuk még a nevét? Például a Chicagóban, a Good Will Huntingban és a Men In Black – Sötét zsarukban is.

Howard Shore

howard shore zene világnap zeneszerző
Forrás: Northfoto

Október közepén ünnepli majd 75. születésnapját a háromszoros Oscar-, háromszoros Golden Globe-, négyszeres Grammy- és kétszeres Szaturnusz-díjas kanadai művész. Játszott együttesben, komponált zenét musicaleknek, 1975 és 80 között pedig a Saturday Night Live showműsor zenei vezetőjeként dolgozott. Utóbbi műsorban nemcsak a színfalak mögött, a színpadon is feltűnt néhányszor, méghozzá a John Belushi-Dan Aykroyd komikuspáros vezette szkeccsekben. Több, mint harmincéves filmzenei pályafutása alatt olyan mozik kapcsolódtak nevéhez, mint a Mrs. Doubtfire, A bárányok hallgatnak, a Philadelphia, a Hetedik, a Dogma, az Aviátor, amiért Golden Globe-ot kapott. Amikor Peter Jackson 2000-ben belefogott Tolkien legendás könyvsorozata, A Gyűrűk Urának megfilmesítéséhez, Shore-t kérte fel zenei rendezőnek. Az első film, a Gyűrű Szövetsége négy Oscart vihetett haza, ebből egyet a zeneszerző kapott elismerésül. A közös munka aztán kiterjedt a Hobbit-trilógiára is.

Alexandre Desplat

alexandre desplat  zene világnap zeneszerző
Forrás: Northfoto

Franciaország szülötte a kollégáihoz hasonlóan díjakkal jogosan elhalmozott művész, akinek görög édesanyja Amerikában ismerkedett meg francia származású édesapjával. A pár itt is házasodott össze, majd fiuk Párizsban született meg 1961 nyarán. Desplat tud zongorázni, fuvolázni és trombitálni is, érdeklődése gyorsan a klasszikus zene felé fordult, mellette pedig már fiatalon lenyűgözték a filmek és a mozi. Sokat tanulmányozta az akkoriban elismert filmzeneszerzőket, végül ő is erre a pályára került. Francia alkotások zenei rendezésével kezdett, majd első sikerei után kinyílt előtte a nemzetközi paletta is: Az arany iránytű, A királynő, a Benjamin Button különös élete, az Alkonyat-Újhold, az Argo-akció, a két utolsó Harry Potter mozi, A király beszéde, a Zero Dark Thirty, A víz érintése, a Kutyák szigete, a Kisasszonyok és a Grand Budapest Hotel muzsikái is az ő keze munkáját dicsérik. Feleségével, a hegedűművész Dominique Lemonnier-vel dolgozik együtt, ő kezeli férje műveit. 2010-ben a cannes-i filmfesztivál versenyzsűrijének tagja volt, 2011 óta pedig Napóleon által alapított Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagja.