Barion Pixel Őket hívta halála előtt a ma 60 éve elhunyt Marilyn Monroe – Coloré

Őket hívta halála előtt a ma 60 éve elhunyt Marilyn Monroe

2022. 08. 04.

Hatvan éve úgy cikkeztek róla a lapok, hogy halálát “valószínűsíthetően öngyilkosság” okozta. De vajon miért dobta el fiatal életét egy sikeres színésznő, és vajon tényleg ott volt a halálakor Bobby Kennedy?

Tudja, mire számíthattam  a legjobban egész életemben?” – kérdezte Marilyn Monroe egy brit újságírótól nem sokkal a halála előtt, majd meg is válaszolta azt: “Nem idegenekre, nem barátokra. A telefonra! Az volt mindig a legjobb barátom”. 1962. augusztusában igen sokat csengett Marilyn telefonja, még élete utolsó hetében is.

***exclusive***
A Niagara forgatásán. Forrás: Northfoto

Az 1926-ban született Norma Jeane Mortenson húszévesen vette fel a Marilyn Monroe művésznevet, a nevet, ami mindenkinek ismerősen cseng. Platinaszőke haja, formás alakja, érzéki megjelenése és naiva karaktere egycsapásra Hollywood csúcsára röpítette. Több, mint harminc filmben szerepelt, legismertebb mozijai közé tartoznak a Van, aki forrón szereti, a Szőkék előnyben, a Hétévi vágyakozás, a Hogyan fogjunk milliomost?, a Niagara, valamint A herceg és a táncosnő. Férfiak százezrei voltak oda érte, és voltak, akiknek megadatott az is, hogy ne csak a filmvásznon csorgassák a nyálukat. Azonban sokan trófeaként tekintettek az egyébként érzékeny nőre, és valószínűleg ez okozta tragikusan korai halálát is.

A Kennedy-fivérek

John F. Kennedyről, az USA 35. elnökéről tízéves házassága alatt számtalanszor felröppent a pletyka, hogy szeretőket tart neje, Jackie mellett. A leghíresebb viszony állítólag Marilynhez fűzte. Mindenki emlékszik arra, amikor 45. születésnapja alkalmából elénekelte a Madison Square Gardenben a Happy Birthday című dalt. (Az akkor viselt ruhát egyébként azóta sem ve(he)tte fel senki, kivéve Kim Kardashiant az idei MET-gálán, aki kisebb botrányt okozott a ruha „megszentségtelenítésével”.)

Az érzéki előadás után elemi erővel indultak meg a találgatások, hogy vajon ismerik-e egymást egészen közelről is. Ugyan mindketten koruk legtöbbet fotózott közszereplői voltak, nem sok bizonyíték utalt arra, hogy lenne köztük valami, ám azóta számos oknyomozó riporter és közelinek mondott barát próbálta bebizonyítani az ellenkezőjét. Arról is szólt a fáma, hogy az idősebb Kennedyn kívül a fiatalabb testvérhez, Roberthez is gyengéd szálak fűzték a színésznőt. Az egyik Kennedy-húg, Jean néhány leveléből azt olvasták ki egyesek, hogy kapcsolatról volt szó. Talán sosem derül ki az igazság, de az biztos, hogy hatvan év elteltével is sokakat foglalkoztat Monroe halála és a Kennedyekhez fűződő viszonya. Anthony Summers, a Goddess: The Secret life of Marilyn Monroe című életrajzi könyv írója 650 embert interjúvolt meg a kötet megírásához, legfrissebb cikke pedig idén tavasszal jelent meg a Vanity Fair hasábjain. Lássuk, hogyan teltek az ikon utolsó napjai.

Wap58031501
Edward, JFK és Robert 1958-ban. Forrás: Northfoto

Az utolsó napok

Marilynnek két telefonja volt Los Angeles-i otthonában: az egyik rózsaszín, amelyen az „átlagos” hívók kereshették, és egy fehér, melynek számát csak különleges barátai tudták. Mindkettőnek hosszú kábele volt, így Marilyn beszéd közben kószálhatott a házban.Telefonhívásaiból és ismerősei beszámolójából úgy tűnt, hogy Marilyn Monroe nem akart meghalni 1962 augusztusában. Jövőbeni terveit szövögette, és egy New York-i út részleteivel kapcsolatban intézkedett, ahová egy új musical miatt repült volna. A legtöbb ember szerint, akivel akkortájt beszélt, vidámnak tűnt. Mások szerint viszont voltak gyanús jelek: például egy kaliforniai parafenoménnak borús megjegyzést tett a szerelemről, miszerint az az egyetlen halhatatlan dolog, és mit ér az ember szerelem nélkül? Valamint, csak úgy a semmiből, felhívta egykori nőgyógyászát, dr. Leon Kohnt, akinek nem fogadta meg korábbi tanácsait, hogy ne fogyasszon alkoholt és kábítószereket várandóssága alatt – annak a terhességnek vetélés lett a vége, ekkor viszont Monroe így tárcsázta Kohn-t: “Haragszik még rám?”. Az orvos akkor nem tudhatta, amit a színésznő másoknak elmesélte, hogy az egyik Kennedy-fivér (John vagy Robert) teherbe ejtette hetekkel azelőtt, ám elveszítette a babát. Hogy szándékos abortusz vagy spontán vetélés volt, sosem derült ki.

Halála előtt pár nappal egy ingatlanügynök barátját hívta fel azzal, hogy nem tudja kiverni a fejéből az elnököt, és hogy annak öccse pedig igencsak elutasítóan bánt vele. Augusztus harmadikán, egy nappal a tragédia előtt Anne Krager számát tárcsázta, aki régi bizalmasa volt. Nagyon szerelmesnek tűnt, és elmondása szerint hozzá akart menni “Bobby” Kennedyhez, mindeközben depressziósnak hangzott, Krager szerint hitegette saját magát. Ugyanezen a napon egy másik barátnál, Robert Slatzernél is csörgött a készülék, akinek a szőke színésznő arról panaszkodott, hogy hiába próbálja elérni RFK-t Washingtonban. Sajtóanyagok és FBI-iratok bizonyítják, hogy Kennedy aznap Kaliforniába repült felesége és négy gyermekük társaságában. A férfi “szokásos sugárzó mosolya nélkül” érkezett meg, és fásultan rázott kezet az üdvözlésére érkezőkkel. Florabel Muir, a New York Times újságírója arról számolt be, hogy Marilyn számos alkalommal hívta fel a hotelt, ahol Kennedy tartózkodott, ám ezekre nem válaszoltak.

1950 1959 Actor / Actress Marilyn Monroe
1956-ban akkori férjével, Arthur Millerrel. Forrás: Northfoto

Halálának napja, augusztus negyedike szombatra esett, és a hallhatóan feldúlt Marilyn kora reggel Jeanne Carment, korábbi szomszédját hívta fel. “Azt mondta, hogy egy nő hívogatta őt egész éjjel és elmondta mindenfélének. Ismerősnek tűnt számára a hangja, de nem tudott rájönni, ki követelte tőle, hogy szálljon le Bobbyról. Azt kérte, hogy menjek át, igyunk egy kis bort és vigyek altatót is.” Mivel azonban hosszú nap állt előtte, Carmen nemet mondott. Kora délelőtt egyik fodrásza és egyben barátja,  Agnes Flanagan látogatta meg a színésznőt, és amíg ott volt, futár érkezett egy csomaggal. Monroe kinyitotta a dobozt és annak tartalmával kinti medencéjéhez sétált – a kezében egy plüsstigris volt. Komoran ült odakint a tigrist tartva és „borzalmasan depressziósnak tűnt”. Flanagan nem sokkal később otthagyta.

A végzetes nap estéjéhez közeledve, fél ötkor pszichiáterét, Dr. Ralph Greensont hívta fel, aki szerint Monroe „valahogy depressziósnak tűnt, valamint olyannak, mintha kábítószer hatása alatt lenne”. Át is ment hozzá, és nagyjából este hétig nála maradt, aztán Marilyn este nyolc és kilenc között Henry Rosenfeld ruhatervezővel társalgott telefonon, aki szerint a nő csak ittasnak tűnt, de ez őt ismerve nem volt szokatlan. 21:30-kor a színésznő felhívta Sydney Guilaroffot, a sztárfodrászt, aki nyolc filmjében alkotta meg frizuráját, és közeli barátjává vált az évek során. Guilaroff sosem beszélte ki kuncsaftjai magánéletét a sajtónak, és évtizedekig ellenállt az újságírók ostromának, csak 1996-ban, amikor önéletrajzát készítette – nem sokkal saját halála előtt – nyílt meg végre. „Kétségbeesetten hívott fel” – írta a könyvben.

Veszélyről, magas pozícióban lévő férfiak árulásáról és titkos szerelmi kapcsolatokról magyarázott.

Az őrjöngő ikon azt állította, hogy Robert Kennedy nála járt aznap és kiabált vele, fenyegette őt. „Azt mondta, hogy Robert korábban házassággal hitegette, most pedig véget akart vetni kapcsolatuknak.” Marilyn, megbosszulva a szakítást, maga is fenyegetőzni kezdett, sajtótájékoztatót akart tartani, és hozzátette, hogy nemcsak a szerelemről van szó, hanem tud „egyes dolgokról, amik Washingtonban zajlanak”. Arra a kérdésre, hogy mégis miféle ügyekről van szó, azt válaszolta: „veszélyesekről”, majd lecsapta a kagylót.

Jose Bolaños, egy mexikói forgatókönyvíró este fél tíz és tíz között hívta fel Marilynt, akinek a színésznő valami olyat mondott, ami „egy nap majd az egész világot sokkolni fogja”, ám a férfi soha nem árulta el, mégis mire utalt ezzel. Az utolsó hívásra este 10 óra körül került sor, Ralph Roberts masszőrt kereste egy elhaló női hang, ám az üzenet rögzítőre ment. Mivel azonban rajta kívül csak két, üzleti jellegű kapcsolata tudta ezt a számát, Roberts biztos volt benne, hogy Marilyn hívta.

A halál után

Augusztus negyedike éjfél előtt Marilyn Monroe már halott volt, harminchat évesen gyógyszer-, pontosabban barbiturát-túladagolásban hunyt el, holttestét másnap hajnalban fedezték fel hálószobájában, arccal lefelé az ágyon. A Marilyn házának hátsó udvaráról másnap készült fényképeken két plüssállat látható a medence közelében, az egyik egy tigrisnek tűnt. Valamilyen lesújtó üzenet érkezett a játékállattal? Vagy maga a tigris volt az üzenet?

Pszichiátere azt mondta a Los Angeles-i Öngyilkosság Megelőzési Osztálynak, hogy Marilyn nagyon dühösnek hangzott. „Nemrég volt szexuális kapcsolata rendkívül fontos férfiakkal a kormányból, a legmagasabb szinten”. Amikor az utolsó délutánon meglátogatta őt, a nő „elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy itt van ő, a világ legszebb nője, és nincs partnere szombat este”. Az egyik orvos szerint Greenson azt mondta, hogy Marilyn Monroe arra számított, hogy aznap este találkozik az egyik „rendkívül fontos férfival”, és azután hívta fel pszichiáterét, miután közölték vele, hogy a találkozó elmarad.

Entertainment Marilyn Monroe Feature
Forrás: Northfoto

Az elméletek

Mégis milyen titkokat tudhatott Marilyn Monroe, mi lehetett az a felháborító dolog, ami még a Kennedy-testvérekkel folytatott viszonyán is túltett? Talán elrugaszkodott elképzelésnek tűnhet, hogy kormányzati információkról tudott a színésznő, mindenesetre a halála utáni nyomozás során a Los Angeles-i ügyészség rendre falakba ütközött. Méghozzá azért, mert amikor a nyolcvanas években kikértek egyes iratokat az FBI-tól, azok sorozatosan megtagadták a hozzáférést. A Vanity Fair cikk szerzőjének jogászának sikerült megtudnia, hogy az FBI-nak volt egy Marilynnel kapcsolatos 105-ös aktája, egy jelzés arra vonatkozóan, hogy kivizsgáljanak bárkit, akinek távolról is köze volt a politikához. Ez J. Edgar Hoover igazgatósága alatt a baloldaliakra vonatkozott. A 105-ös akta egy része „SM-C”- ként volt jelölve, ami a „Security Matter – Communist” rövidítése, vagyis arra utal, hogy a kommunistákhoz lehetett köze.

Akárhogy is, rengetegen vannak, akik hisznek az összeesküvés-elméletben, miszerint Marilyn Monroe nem öngyilkos lett, hanem a befolyásos Kennedyek tették el láb alól, mert olyan titkokat tudott róluk, amelyek nemcsak az elnök karrierjébe, hanem az egész család hírnevébe kerültek volna. Sosem tudjuk meg…

Forrás: Vanity Fair

Ez is érdekelhet: Megérkezett a Blonde első előzetese Ana De Armas főszereplésével. Igazi csemegének ígérkezik a film, amelyben Marilyn Monroe élete kerül ismét középpontba, csupán most néhány fikciós elemmel spékelte meg Adrew Dominik rendező.