Barion Pixel 50 éves a Greenpeace – Mit ért el eddig? – Coloré

50 éves a Greenpeace – Mit ért el eddig?

2021. 09. 15.

Ma ötven éve, hogy megalakult a világ egyik legismertebb és legnagyobb szervezete, mely környezetünk védelmét és bolygók megmentését tűzte ki céljául. Több híradásban elhangzik a nevük, mégsem feltétlenül tudjuk pontosan, hogy mit tesznek azért, hogy jobb hely legyen a Föld.

Ugyan a szervezetet Kanadában alapították, központja Amszterdamban található, és további 45 országban rendelkezik irodákkal. Céljuk, hogy különböző kampányokkal és megmozdulásokkal felhívják a figyelmet a környezettudatos életmód fontosságára.

Egyik legutóbbi magyarországi akciójuk Ferenc pápa látogatásakor volt, amikor is egy hőlégballont eresztettek a levegőbe a Városligetben, rajta a pápától elhangzott mondattal.

B1181b11 20210910073825 49a9768 1024x683 1
Forrás: Greenpeace

A szervezetnek közel 400 ezer önkéntes segíti munkáját világszerte, legyen szó a globális felmelegedésről, a környezetszennyezésről vagy az esőerdők irtása elleni kampányról.

Mi történt eddig?

A szervezet alakulása után egy évvel már fellépett a francia atombomba-kísérletek ellen, majd 1975-ben a bálnák mellett állt ki: gumicsónakjukkal a bálnák és a vadászok között manőverezve akadályozták meg az állatok leölését.

1978-ban komoly összetűzésbe kerültek az óceánon, amikor is meg akarták akadályozni a további francia atombomba-kísérleteket, melynek következtében a francia titkosszolgálat két bombával elsüllyesztette a Rainbow Warrior névre keresztelt hajót.

Greenpeace, hajó, bomba
Forrás: Keith Scott/Greenpeace

Ez nem akadályozta a meg a szervezetet abban, hogy tovább haladjanak céljaik felé, így 1989-ben már a második Rainbow Warriorral vették fel a küzdelmet a vizek szennyezése ellen.

A Greenpeace-nek köszönhetően már nem használnak fenékhálós halászhálót az Európai Unió területén, és Brazíliában és Kanadában is nagy lépéseket tettek az erdők megmentése érdekében. A tárgyalásoknak köszönhetően a kétezres évek elején a nagyobb elektronikai cégek ígéretet tettek arra, hogy a vegyi anyagokat kivonják termékeikből.

Az évek során egyre több élelmiszergyártó cég utasította el az indonéz esőerdők felgyújtott helyéről származó pálmaolajat.

Magyarországi sikerek

A Greenpeace számos sikert könyvelhet el nem csak a nagyvilágban, hanem Magyarországon is. Felléptek a Tisza védelmében, kampányuk eredményeképp Magyarország is tagja lett a bálnák védelmét szolgáló Nemzetközi Bálnavadászati Tanácsnak, megállították a génmódosított kukorica termesztését, továbbá betiltották több génmódosított termék importját.

A lakosokkal összefogva 2004-ben megakadályozták, hogy a Mecsekben található Zengő-hegyen radarállomást építsenek. Ehhez egy nagyobb területen kellett volna kivágni a fákat, ám a Greenpeace aktivistái nem szálltak szembe a biztonsági őrökkel és a favágókkal sem: testükkel védték a fákat, melynek során az építtető lemondott arról, hogy felhúzza a tervezett állomást a hegyen.

A Greenpeace ötvenéves története alatt bátran vette fel a harcot a Föld mellett, s nagy eredményeket értek el, mely kitartásukkal bizonyára a jövőben is folytatódni fog.

Nyitókép forrása: Greenpeace