Barion Pixel 35 éve indult az Egy rém rendes család – Coloré

35 éve indult az Egy rém rendes család

2022. 04. 05.

Bizonyára sokan emlékeznek az egyik legellenszenvesebb családra, akit sorozat valaha bemutatott. Ők voltak Bundy-ék, akik közül nehéz volt kedvencet találni, mégis rendkívül szórakoztató perceket köszönhetünk nekik, akik egy rém rendes család voltak!

1987. április 5-én mutatták be a sorozat első részét, mely a maga műfajában újdonság volt. A helyzetkomikumokra épülő epizódok, tizenegy évadon át mutatták be a család életét. E rém rendes család tagjai közt sok volt az ellentét, egy dologban mégis osztoztak: a kárörömre való képességben. A sorozat a mai napig az egyik leghosszabban futó sitcom, ugyanis 1997-ig futott.

Az jellegzetes bevezetőt Frank Sinatra hangja tette feledhetetlenné, ami az évek során változott, ám Magyarországon végig ezzel a zenével ment.

A sorozat kezdetben nem volt túl népszerű Amerikában, hiszen alacsony költségvetésűnek tartották, emellett pedig túl soknak találták benne az altesti humort és a szexuális utalásokat. Egy idővel azonban az emberek rászoktak, hiszen a társadalom egy olyan rétegét láthatták, amit eddig egyetlen egy televízió sem mutatott be. A produkció nem titkolt célja volt, hogy lerombolják a rózsaszín felhőkön lebegő idill-sorozatokat, hogy azt is megmutathassák, hogy nem minden olyan, mint azt a tévében látni lehet. Ezt jelképezte a bevezetőben látható, betűkön végigfolyó zöld folyadék: a szennyet akarták érzékeltetni, ami ránk ömlik a televízióból.

Egy rém rendes család – a színfalak mögött

Az Egy rém rendes család egyik főszereplője Al Bundy volt, akit Ed O’Neill jelenített meg. Elmondása szerint ráment az élete erre a szerepre, hiszen rendkívül nehezen kapott más munkát. Ennek ellenére az életét megalapozta a sorozat, hiszen egy idő után epizódonként félmillió dollárt kapott, ami a ’90-es években különösen sok pénz volt.

Ennek ellenére szerette szerepét, amit az is bizonyít, hogy nem egyszer felköszöntötte rajongóit telefonon, de nem önmagaként, hanem Al Bundy-ként. Amikor csillagot kapott Hollywoodban, a szervezők vicces kedvükben voltak, ugyanis egy cipőbolttal szemben tették le a csillagot, hiszen Al Bundy is egy cipőboltban dolgozott.

A Katey Sagal által megformált Peggy karaktere is nehezen feledhető, hiszen rendkívül különleges ruhadarabokban tűnt fel. Ugyan a kor divatját tükrözték, mindenképpen újító volt, és ez magának Katey Sagalnak köszönhető, ugyanis a ’60-as évek stílusát kombinálta a ’80-as évek divatjával.

Christina Applegate, aki Kelly-t formálta meg, tavaly ünnepelte ötvenedik születésnapját. A színésznő tizenegy évig kénytelen volt megtartani szőke haját, ám a forgatások után rögtön vörösre festette azt. Ennek ellenére jó szívvel emlékszik a sorozatra; úgy tekint rá, mintha egy rajzfilm lett volna.

A sorozat negyedik főszereplője Bud, azaz David Faustino, aki igazi lúzer volt, mégis volt benne valami szerethető. Az Egy rém rendes családban egy idő után hip-hopozni kezdett, de ez esetben majdnem a valóságot írták bele az epizódokba, ugyanis a készítők tudták, hogy David rapelni szeretne, és ezzel kedveskedtek neki. 1992-ben meg is jelent az albuma. Bud szobáját egyébként maga a színész rendezhette be, így már gyerekként is a számára kedves környezetben forgathatott.

Az Egy rém rendes család tagjai: Bud, Peg, Al és Kelly
Az Egy rém rendes család tagjai: Bud, Peg, Al és Kelly / Kép forrása: Youtube

Az írók mindig támogatták a szereplőket, így akkor is, amikor Katey Sagal elvetélt. Ugyan a sorozat szerint érkezett volna a harmadik Bundy-poronty, a sajnálatos események miatt úgy alakították, mintha Al pusztán álmodta volna, hogy felesége várandós. Az egyik szomszédot, Marcy-t megformáló színésznőt, Amanda Bearse-t is erősítettk coming outja alatt és után is.

A sorozatban több sztár is feltűnt, így például a Dallasban Lucy-t megformáló Charlene Tilton, Milla Jovovich, Pamela Anderson és a Jóbarátok Joey-ja, Matt LeBlanc is.

Az Egy rém rendes családnak olyan hirtelen lett vége, hogy még maga Ed O’Neill is csak a nyaralásán szembesült vele: hallotta ugyanis, hogy egy pár arról beszél, amit az újságban olvastak a sorozat befejezéséről. Az elmondások alapján a nézők száma drasztikusan csökkent, ám ez vitatott, mert anyagi problémák is közrejátszhattak.

A sorozatnak számos országban született saját változata, ez alól Magyarország sem volt kivétel. Szervét Tibor és Bertalan Ágnes főszereplésével 2006-ban mutatták be az Egy rém rendes család Budapesten című sorozatot, ami az eredeti széria epizódjait dolgozta át. A fogadtatás nem olyan volt, mint várták, így idejekorán lekerült a műsorról.

A Rém rendes család poénjainak többsége állandó, így az idő előrehaladtával sem fakul a sorozat népszerűsége.

Nyitókép forrása: Youtube