Interjú Szabó Ádámmal, a yesyes frontemberével

2021. 05. 04.

Az ország legsokoldalúbb előadója lett, énekel, harmonikázik, aktív kapcsolatot tart a közönséggel, szólóban és egyéniben is ismert – Szabó Ádám egy igazi ezerarcú tehetség.

Már egészen fiatalon „megpecsételődött a sorsod”, hiszen még csak 5 éves voltál, amikor megtaláltad apukád régi harmonikáját a padláson és elkezdtél játszani rajta. Sosem kérdőjelezted meg a célodat az évek során? Megfordult a fejedben valamikor, hogy talán mással kellene foglalkoznod?

Igen, ötéves voltam, amikor a padláson kivettem édesapám harmonikáját a tokjából. Olyan volt, mintha egy kincsesdobozt nyitottam volna ki akkor, kicsit úgy tudnám leírni, mint egy varázslatot. Tudtam, hogy ez hosszútávú dolog lesz. Éppen ezért egészen korán és határozottan megfogalmazódott bennem, hogy ez az a hangszer, amin életem végéig játszani szeretnék. Azt szerettem volna, ha erről ismernek meg. Egyáltalán soha nem kérdőjeleztem meg, hogy a zenével akarok-e foglalkozni, mindig ez lebegett a szemem előtt. Mindennap küzdöttem azért, hogy jó előadó lehessek. Egyébként ahogy a legtöbb kisfiú fejében, úgy bennem is megfordult az, hogy focista legyek. De nem voltam annyira ügyes benne! (Nevet.) Bár ez a sport máig az egyik legnagyobb hobbim, a zenész szakmát nem cserélném el semmiért. Mást nem is igazán szeretnék csinálni.

Szabó Ádám
Kép forrása: Reindeer Cinema

Mit üzennél azoknak, akik bizonytalanok abban, milyen hangszeren tanuljanak meg játszani? Miért érdemes a harmonikát választaniuk?

A harmonika egy borzasztóan sokrétű hangszer, és nem könnyű játszani rajta. Azért tartom csodálatosnak, mert számtalan dalt előadhatunk vele, rengeteg stílusban működik: akár klasszikus, akár pop szerzeményeket is megszólaltathatunk vele. Ha valaki azon gondolkozik, hogy megtanul harmonikázni, mindig gondoljon arra, hogy akár egy teljes zenekart helyettesíthet vele. 2011-ben a Csillag születik műsorában be is mutattam, mennyi stílusban el lehet helyezni a harmonikát. Nem csak mulatós dalokat, hanem akár komolyabb hangvételű vagy kortárs számokat is eljátszhatunk rajta. Mindenkinek csak ajánlani tudom, rengeteg örömet ad!

2020-ban megnyerted a Sztárban Sztár versenyét, azaz a tiéd lett az ország legsokoldalúbb előadójának címe. Felfedeztél magadban egy olyan új oldalt, ami eddig ismeretlen volt számodra?

Ez egy óriási mérföldkő volt az életemben. Korábban több tehetségkutató műsorban szerepeltem (például a Csillag születik, az X-Faktor, vagy A Dal) már, de egyikben sem sikerült nyernem. Ez volt az egyetlen televíziós verseny, amit győztesként zártam. Úgy gondolom, hogy a befektetett munka és energia meghozta a gyümölcsét. Természetesen olyan dolgokat fedeztem fel magamban, amikről nem is sejtettem, hogy ott vannak. Nem sejtettem, hogy így tudok hangokat, előadókat „utánozni”. Mivel hétről hétre más produkciókat kaptunk, folyamatosan felfedeztem valami újat a hangszínemben. Remélem ez nem hangzik nagyképűen, de tényleg azt éreztem, hogy sikeresen alakítottam ezeket a zenészeket. Az első helyezésen kívül magabiztosságot köszönhetek a Sztárban Sztárnak, illetve több jó barátot is: ilyen Curtis, Horváth Boldi vagy Vastag Csabi is. Hatalmas és életre szóló élmény ez a műsor az életemben.

Szabó Ádám
Kép forrása: Vidus Móni

A műsor óta egyre többször találkozhattunk a neveddel a médiában. Megtanultad már elengedni a rosszindulatú megjegyzéseket?

Hál’istennek engem nem bombáznak túl sok rosszindulatú megjegyzéssel, ami nagyon jó érzés számomra előadóként. Tudom, hogy van, aki hideget-meleget is kap a pályája során. Egyébként szoktam kommenteket olvasni, mert kíváncsi vagyok arra, mit gondolnak rólam az emberek. A kritikákból sokat tanulok. Mindenki véleményét szívesen meghallgatom: lehet, hogy nem fogunk egyetérteni, de akkor is hasznos lehet egy-egy visszajelzés.

Ki az, akinek a véleménye a legtöbbet jelenti számodra?

A szüleim és a legközelebbi barátaim véleményét tartom a legfontosabbnak. Illetve természetesen azokét a szakmabeliekét, akikre felnézek. De tényleg szívesen meghallgatok másokat, szeretek tanulni az emberektől.

Az egyik legjobb barátoddal, Katona Tamással 2015-ben zenekart alapítottatok yesyes néven, a közösségi oldalaitokon pedig legtöbbször családként hivatkoztok magatokra, illetve a titeket segítő csapatra. Mit gondolsz, mi a titka annak, hogy egy zenekar ennyire összetartó maradjon?

Mi tényleg egy család vagyunk, van is egy yesyes family csoportunk Facebookon. De ez nem csak a zenekar tagjaira vonatkozik, hanem azokra is, akik a háttérben segítenek nekünk. Úgy gondolom, hogy az évek alatt nagyon összekovácsolódtunk, számíthatunk egymásra. Ez egy óriási dolog szerintem, hogy ilyen jóban lettünk, barátságok születtek. Sőt, Tomival szinte már testvérekként gondolunk a másikra. Nem tudnám pontosan megmondani, hogy mi ennek a titka, de az biztos, hogy mi ketten közös nevezőn vagyunk, tudunk együtt tervezni és dolgozni. Az összetartás és az őszinteség fontos. Nagyon szeretjük egymást!

Nemrég jelent meg a legújabb dalotok Most még fáj címmel, amivel azt szeretnétek üzenni, hogy a legnehezebb időszakokban is ki kell tartani. Neked melyik dal ad erőt a rossz napjaidon? Mit énekelsz ilyenkor?

Ez hangulatfüggő is. De van, hogy éppen az egyik saját dalunkat, az I Let You Run Awayt hallgatom meg ilyenkor, mert erőt ad. Visszaemlékszem arra az időszakra, amikor megírtuk, kedves emlék. Ez a szám is hatalmas mérföldkövet jelentett a yesyes életében: a Trap Nation YouTube-csatornára felkerült remixe már több mint 5 millió megtekintésnél jár. De a Most még fáj is motivál ilyenkor, hiszen a hitről és a kitartásról szól. (Próbáljuk belevinni a dalainkba is a pozitív életszemléletünket.)

Sokan írnak bakancslistát arról, mit szeretnének megtenni az életükben, mielőtt betöltik a harmincat. Te mit fogadtál meg magadnak a harmadik X-ig? (Ádám júniusban 29 éves lesz. – a szerk.)

Kevésbé vagyok bakancslistás típus, inkább a mának élek. Igyekszem kihasználni a lehetőségeket és élvezni az életet. Ami a terveket illetni, arra törekszem (kicsit önző módon), hogy jól érezzem magam a bőrömben. A családommal és a barátaimmal szeretnék sok időt tölteni, illetve természetesen a zenére fókuszálni. De ha már bakancslistát kellene írnom, akkor egy dolgot tudnék kiemelni: arra vágyom, hogy örökre a zene legyen a hű társam. De egy teltházas Budapest Park koncert vagy egy Arénás fellépés is jó lenne! (Nevet.) Ezek persze most még messze vannak, de teszünk érte, hogy megvalósuljanak. Hiszek abban, hogy ha teszünk érte, meglesz az eredménye!

Borítókép forrása: Vidus Móni