Barion Pixel Hova fordulhatunk, ha bűncselekmény áldozatává válunk? – interjú Dr. Tatár Erikával – Coloré

Hova fordulhatunk, ha bűncselekmény áldozatává válunk? – interjú Dr. Tatár Erikával

2021. 02. 22.

Ma, február 22-én van a bűncselekmények áldozatainak világnapja. A téma sajnos nem csak ezen a napon aktuális, hiszen a 2019-es évben a regisztrált bűncselekmények száma több, mint 165 ezer volt, és ezek nagy százalékának van sértettje is, aki segítségre szorul.

Bár sokáig tartja magát az elképzelés, miszerint „Velem ilyen sosem történhet„, ez nem igaz. Ha szerencsétlen módon áldozattá válunk, legyen szó lopásról, autófeltörésről, testi sértésről vagy nemi erőszakról, általában az első dolgunk a rendőrséghez fordulni. A feljelentésen kívül azonban mást is tehetünk, ugyanis a fent említettek súlyos anyagi, fizikai és lelki problémákat is okozhatnak.

Feldolgozásukban és a történtekhez kapcsolódó más problémák megoldásában nyújtanak segítséget az Áldozatsegítő Szolgálat központjai és a megyei kormányhivatalok áldozatsegítési feladatokat ellátó egységei. Dr. Tatár Erikával, a Budapesti Áldozatsegítő Központ munkatársával beszélgettünk.

aldozat
Forrás: Unsplash

Mi játszódik le egy emberben, mit tesz elsőként, ha valamilyen bűncselekmény éri?

A bűncselekmény áldozatainak elsőként önmagukról vélt sebezhetetlenségi mítoszuk, valamint az igazságos világba vetett hitük dől meg, melyhez sok esetben társul egy nagyfokú bűntudat, önhibáztatást. A bűncselekmény utáni krízishelyzet mértéke minden esetben függ többek között a bűncselekmény típusától, az áldozatok személyiségétől, életútjuk során kialakult megküzdési mechanizmusaiktól, valamint a támogató szociális hálótól. Az áldozatsegítés fő célja a bűncselekmény következtében kialakult bizalomvesztés helyreállítása.

Mit „kell”, tanácsos tennie ilyen esetben, mely szervekhez forduljon azért, hogy élete a lehető leggyorsabban visszatérhessen a megszokott medrébe?

Amennyiben az áldozat úgy érzi, hogy a bűncselekmény következtében olyan helyzetbe került, amellyel egyedül nem tud megbirkózni, forduljon bizalommal az Igazságügyi Minisztérium által működtetett Áldozatsegítő Központok valamelyikéhez, ahol személyre szabott segítségben tudjuk részesíteni.

as
Forrás: BÁSK

Hogyan és milyen ügyekkel fordulhat valaki az Áldozatsegítő Központhoz?

Bármely bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés áldozatát várjuk Áldozatsegítő Központunkba. A járvány ideje alatt is tartunk személyes ügyfélfogadást, de emellett fordulhatnak hozzánk telefonon, emailben, valamint postai úton egyaránt. A www.vansegitseg.hu oldalon mind a hat Áldozatsegítő Központ összes elérhetőségét megtalálhatják a bajba jutottak.

Milyen igazolásokra van szükség ilyen esetben?

Az Áldozatsegítő Központok szolgáltatásai alacsony küszöbű szolgáltatások, bizonyos szolgáltatások akár anonim módon is igénybe vehetőek. Ahhoz, hogy valaki hozzánk forduljon segítségért nem szükséges rendőrségi jegyzőkönyv, rendőrségi igazolás annak érdekében, hogy igazolja a bűncselekményt. Vannak olyan áldozatsegítő szolgáltatások, ahol szükséges a büntetőeljárás megindítása, ezek többnyire a Kormányhivatalokban működő Áldozatsegítő Szolgálatoknál igénybe vehető azonnali pénzügyi segély, állami kárenyhítés és áldozati státusz igazolása szolgáltatások.

Milyen módokon segít a Központ a bajbajutottakon?

Az Áldozatsegítő Központokban érdekérvényesítés elősegítése szolgáltatást nyújtunk, mely gyűjtőfogalom alá tartozik az ügyfelek tájékoztatása, a jogi tanács, érzelmi segítségnyújtás, szükség esetén kapcsolatfelvétel más szervvel, illetve bármilyen egyéb gyakorlati segítségnyújtás. Az érdekérvényesítés elősegítése szolgáltatáshoz nem szükséges a feljelentés megtétele, a büntetőeljárás megindítása.

budapest
A Budapesti Áldozatsegítő Központ a Wesselényi utcában. Forrás: BÁSK

Kik és milyen bűncselekményekkel kapcsolatban fordulnak a legnagyobb arányban az állami rendszerhez?

Szinte minden típusú bűncselekmény áldozata megfordul nálunk, a vagyoni elleni bűncselekményektől kezdve az élet elleni erőszakos bűncselekményekig. Sajnos gyakori, hogy bűncselekmény gyermekáldozataival találkozunk, sokszor őket a gyámhivatal vagy a családsegítő szolgálat delegálja hozzánk. Az idősebb korosztály is nagy arányban megfordul nálunk, nekik főleg a hosszabb távú pszichés megsegítésük elengedhetetlen. A 2020-as évben a kapcsolati erőszak áldozatai kiemelkedő számban jelentek meg a Budapesti Áldozatsegítő Központban, ezért indítottunk egy támogató csoportot részükre. A csoport célja megtapasztalni a „nem vagyok egyedül a problémával” érzést, támogatni egymást a nehéz élethelyzetekkel való megküzdésben, valamint megszabadulni a bűntudattól és az önhibáztatástól.

Van-e kapcsolat a civil áldozatsegítő szervezetekkel, akik egy-egy kiemelt bűncselekménnyel és azok áldozataival foglalkoznak?

Segítő szakmában dolgozva fontos szem előtt tartani, hogy hatékonyan úgy tudunk segíteni, ha a segítségnyújtásban részt vevő állami, egyházi és civil szervezetek összehangolt munkája valósul meg. Fontos, hogy elismerjük és támogassuk egymás munkáját, hiszen ez az áldozatok érdeke. Vannak olyan területek, ahol kifejezetten fontos az összehangolt munka, ilyen többek között a védett szálláshelyen való elhelyezés egy kapcsolati erőszak vagy emberkereskedelem áldozatának esetében.