Barion Pixel Ünnepeld te is a kávé világnapját – ezeket nem biztos, hogy tudtad kedvenc italodról – Coloré

Ünnepeld te is a kávé világnapját – ezeket nem biztos, hogy tudtad kedvenc italodról

2022. 09. 29.

A kávé nem csak finom, de egészséges is! Ünnepeld te is a kávé világnapját és igyál egy ütős feketét.

A kávé sokak kedvence – vannak, akik csak az íze miatt fogyasztják, mások élénkítő hatása miatt kezdik vele a reggelt. Néha pedig csak azért fogyasztjuk, hogy társasági életet éljünk, hiszen egy csésze kávé a barátainkkal igazán kellemes kikapcsolódás. Szinte minden ország kultúrájában fontos helyet foglal el a kávéfogyasztás, ami nem csoda, hiszen sok ember képtelen nélküle élni. Miért is tennék, amikor nem csak az íze és az illata ellenállhatatlan, de az egészségügyi hatásai is kimagaslóak.

Ha épp ma, szeptember 29-én e sorok olvasása közben is éppen a kávédat kavargatod, ne felejtsd el, hogy ez a nap a kávé világnapja – járjon ma minden kávérajongónak jár egy ráadás csésze!

A kávé története

Több legenda is kering a kávé felfedezésének története körül. A legvalószínűbbnek tűnő történet egészen Kr.e. 300-ra nyúlik vissza, amikor egy Káldi névre hallgató etióp származású kecskepásztor arra lett figyelmes, hogy kecskéi a piros bogyós bokorról való falatozás után sokkal élénkebbé és aktívabbá váltak.

kávé világnapja
A kávé történet egészen Kr.e. 300-ra nyúlik vissza. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Káldi ezt elmesélte egy arra járó szerzetes csoportnak, akik úgy döntöttek, hogy megpörkölik a bogyókat és kipróbálják, hogy rájuk milyen hatással lesz az érdekes termés. Nagy meglepetésükre addig soha nem kóstolt, ízletes fekete italt készítettek belőle, ami bizony a kecskékhez hasonlóan őket is sokkal élénkebbé tette. Később a 15. századból is akadnak feljegyzések, amik arról szólnak, hogy a Jemenben élő szufi szerzetesek élénkítőszerként használták az italt. Lehetséges, hogy a szerzetesek utazásaikra is magukkal vitték, ugyanis a 16. században már az egyiptomiak és a szíriaiak is naponta fogyasztották.

kávé
A 16. században már az egyiptomiak és a szíriaiak is naponta fogyasztották. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Az akkoriban csak „fekete levesnek” nevezett kávé a 17. században hódította meg hazánkat. A törökök hozták el nekünk ezt a csodálatos italt, amit azóta is nagy szenvedéllyel fogyasztunk.

A kávé jótékony hatásai

A kávéval kapcsolatban többnyire azt gondoljuk, hogy sokkal több kellemetlen és egészségtelen hatása van, mint amennyi kedvező. Ám ez közel sem igaz. Természetesen úgy, ahogy mindenben, a kávézással is meg kell találni az aranyközéputat, de néhány csésze kávé biztos, hogy a javadat és nem a károdat szolgálja majd.

kávé
Ünnepeld ma a kávé világnapját! / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Antioxidáns-bomba

Sajnos a legtöbben nem figyelnek eléggé a megfelelő antioxidáns-bevitelre, pedig ez nagy szerepet játszik abban, hogy energikusan teljenek a hétköznapjaink. A zöldségek és gyümölcsök magas antioxidáns-tartalommal bírnak, ám a legtöbb ember étrendjében még mindig nem szerepel a napi szintű zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Ám ha naponta legalább egy presszókávét elfogyasztunk, több antioxidánshoz juthatunk, mintha tartottunk volna egy gyümölcsnapot.

Égeti a zsírt

A fogyni vágyók és a fogyókúrázók is hálásak lesznek a kávénak, ugyanis a legtöbb fogyást ígérő étrendkiegészítő is tartalmaz koffeint. Nem hiába, ugyanis a koffeinnek intenzív zsírégető hatása van. Képes 11 százalékkal gyorsabbá tenni az anyagcserét, és a nagy zsírtömeggel rendelkezők szervezetében napi két csésze kávé akár 5-10 százalékkal is felgyorsíthatja a zsírégető folyamatokat.

A kettes típusú cukorbetegség ellensége

Ma sajnos egyre többen küzdenek a cukorbetegség fajtáival, világszerte közel 300 millió embert érint ez a betegség. Az ezzel kapcsolatok kutatásokat végző orvosok arra a megdöbbentő felismerésre jutottak, hogy azok között, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, közel 50 százalékkal kevesebb a cukorbeteg, mint azok között, akik nemet mondanak a reggeli fekete ébresztőre. Tehát mostantól minden egyes kávénál gondolj arra, hogy ez bizony egy védőital is, amivel megőrizheted az egészséged.

Felel a jókedvért

A depresszió manapság sajnos népbetegségként van jelen. Azoknak, akik ebben a megterhelő mentális betegségben szenvednek, a legtöbb esetben a végső megoldást a gyógyszerek jelentik. Ám a jó hír az, hogy a kávéfogyasztás nagy mértékben javítja a kedélyállapotot, és a rendszeres kávézók körében csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét, mi több, a már kialakult depressziót is képes enyhíteni. Egy amerikai kutatás szerint a napi három csésze kávét fogyasztó betegek között 50 százalékkal csökkent az öngyilkossági kísérletek aránya. Természetesen komoly depressziónál nem elég a kávézgatás, kérjünk szakmai segítséget!

Vitaminbomba

Ezt talán csak kevesen feltételezzük a kávéról, de számos olyan esszenciális tápanyagot tartalmaz, ami nélkül nem tudna jól működni a szervezetünk. Ilyen például a kálium, a magnézium, a mangán, a niacin és a B-2 vitamin is.

Nyitókép: Shutterstock / Puzzlepix

/egeszseg/gasztro/a-kave-vilagnapjat/