Barion Pixel 5 étel és ital a szép álmokért – Ha ezeket fogyasztod, garantáltan jó lesz az alvás! – Coloré

5 étel és ital a szép álmokért – Ha ezeket fogyasztod, garantáltan jó lesz az alvás!

2023. 11. 10.

Sok minden vezethet jó alváshoz, a többi között az is, hogy milyen ételeket fogyasztunk.

A különböző ételeknek és italoknak megannyi szerepe van az egészségünk megőrzésében, köztük az is, hogy a jó alvást biztosítsák. Egy jól megválogatott étrend gondoskodik arról, hogy biztosítsa a szervezetünk vitamin- és ásványianyag-igényét. Egy-egy finomabb fogás jókedvre deríthet bennünket, ráadásul az általános állapotunk bizonyos mértékű javulását is várhatjuk egyes élelmiszerektől. Így van ez az alvás esetében is, mert egy-két jól megválasztott étel vagy ital támogathatja az éjszakai pihenést.

Ételek és italok a jó alvásért

Bár mind hallottuk azt a tanácsot, hogy este hat után nem ajánlott enni, ennek nem kell feltétlenül eleget tenni, hiszen a vacsora időpontját sok tényező befolyásolhatja, és persze az sem mindegy, hogy egy almát fogyasztunk, vagy egy tál marhapörköltet nokedlivel. Lefekvés előtt két órán belül már valóban nem ajánlott enni, mert ennyi időre van szüksége az emésztőrendszernek ahhoz, hogy feldolgozza a bevitt táplálékot úgy, hogy közben hagyjon bennünket aludni, de ne is legyünk éhesek. Vannak azonban olyan kíméletes ételek és italok, amelyekkel jóllakhatunk, és emellett az álmunkat is biztosítják.

Gyümölcsök

Néhány gyümölcs, mint a cseresznye, a meggy és az eper segíti a melatonin termelődését a szervezetben, ezáltal megkönnyíti az elalvást és a nyugodt éjszakát. A melatonint a testünkben a tobozmirigy termeli, amely bizonyos esetekben nem elégséges, ilyenkor érdemes segítségül hívni ezeket a gyümölcsöket.

Olajos magvak

Az olyan olajos magvak, mint a mandula, a dió és a pisztácia bővelkednek Omega-3 zsírsavakban, amelyek – akárcsak a gyümölcsök – segítik a melatonin termelődését, amely a belső biológiai óránk működésének egyik kulcsa.

Tej

A tej valamilyen formában általában megjelenik az étrendünkben a nap során: már a reggeli kávéban ott lehet, majd esetleg joghurt vagy sajtok formájában az étrendünk része. Ha este nem vagyunk nagyon éhesek, de jólesne valami, a hideg vagy langyos, netán meleg tejjel jól lakhatunk, különösen, ha mézet is teszünk bele! Amellett, hogy kellemesen átmelegít, segíti a melatonin termelődését, ami pedig az elalvást támogatja.

Vannak olyan ételek és italok, amelyek segítik az alvást: lefekvés előtt egy bögre tej például garantálja a szép álmokat.
Vannak olyan ételek és italok, amelyek segítik az alvást: lefekvés előtt egy bögre tej például garantálja a szép álmokat. / Kép forrása: Jokic / Getty Images

Halfélék

A zsírosabb halak, mint például a lazac, ugyancsak Omega-3-ban gazdagok, ráadásul bár laktatnak, meglehetősen könnyen emészthetők, a gyomrunk képes hamar feldolgozni ezeket. Ha éhesek vagyunk este, készítsünk el gyorsan egy halat egy könnyű körettel, hogy jóllakottan, kellemesen eltelve hajthassuk álomra a fejünket.

Zab

Bár a zabot általában reggelire javasolják, estére is tökéletes, mert ez is elősegíti az alvást. Fontos azonban, hogy ne cukorral édesítsük, mert ez felpörget, így érdemesebb fahéjjal vagy gyümölcsökkel ízesíteni.

Természetesen vannak olyan élelmiszerek és italok is, amelyek kifejezetten akadályozzák a nyugodt alvást: a zsíros és olajos ételek vagy épp a koffeint tartalmazó italok, mint a kávé, a fekete tea vagy a kóla nem segítenek az alvásban, épp ellenkezőleg! Az alkoholról azt hihetnénk, hogy altató hatással bír, ám ez csak részben van így: bár könnyen elalszunk tőle, nem pihentető az alvás, amit nyújt, ugyanis a gyors elalvást jellemzően éjszakai ébrenlét követi.

Nyitókép forrása: Getty Images