Barion Pixel Túl magas a belmagasság? Így csalj el belőle néhány centimétert! – Coloré

Túl magas a belmagasság? Így csalj el belőle néhány centimétert!

2022. 01. 07.

Sokszor vágyunk egy impozáns, méterekre magasodó belmagasságú otthonra, és amikor végre megvan, csak akkor jövünk rá, hogy a hatalmas terek éppolyan nyomasztóak is lehetnek, mint egy kis lyuk. De ebből még mindig könnyebben varázsolhatunk meleg, barátságos otthont – csak ismernünk kell a legjobb trükköket!

Egy ütős szín a mennyezeten, és máris kisebbnek hat a belmagasság

Egyszerű magyarázata van annak, miért kőbe vésett szabály az, hogy a mennyezetet mindig fehéren kell hagyni: mert a színre festett plafon összenyomja a teret. De mit számít ez egy négy méteres, vagy akár ennél is nagyobb belmagasság esetén? Mi több, kimondottan jót tesz az egekbe futó falaknak, ha ilyen módon kicsit visszahúzzuk őket a földre. Ezért dönthetünk úgy, hogy ténylegesen csak a vízszintes mennyezetet festjük színre. Azonban még ennél is izgalmasabb megoldás, ha a függőleges falunk felső része is megkapja a mennyezet színét.

Díszléceket a falra!

Néhány díszléc segítségével akár mi magunk is könnyedén felruházhatjuk otthonunk falait egy klasszikus kazettás megjelenéssel, vagy akár modern, letisztult külsőt is kölcsönözhetünk neki. Bármelyiket is válasszuk, az ismétlődő elemek szétaprózzák hatalmas falfelületünket, mely így sokkal barátságosabb képet fest majd. Még tovább fokozhatjuk a hatását, ha egy, a fal színétől elütő árnyalatot választunk a léceknek, de akkor is remekül megteszik hatásukat, ha a fallal azonos színűre festjük őket.

Poszterszerű tapéta

A tapétákról általában az ismétlődő minták jutnak eszünkbe, holott akár egy fennkölt tájképet, vagy sűrű, girlandos dzsungelt is varázsolhatunk velük szobánk falára. Ezek a poszter jellegű tapéták pedig azért állnak különösen jól a magas falaknak, mert nem egységesen borítják be a felületet mintával. Általában az alsó részein sűrűbb a látnivaló, majd felfelé haladva egyre ritkább, mígnem teljesen el is fogy a motívum. Egy parapet magasságú falburkolattal kombinálva pedig maga az álom!

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

/otthon/lakberendezes/tul-magas-a-belmagassag-igy-csalj-el-belole-nehany-centimetert/