Barion Pixel A járvány lecsengése után is hódít a naturális stílus a lakberendezésben – Coloré

A járvány lecsengése után is hódít a naturális stílus a lakberendezésben

2023. 06. 12.

A koronavírus-járvány óta nemcsak mentális egészségünk, hanem otthonunk kapcsán is törekszünk a harmóniára. Legalábbis ezzel magyarázható a naturális stílus térnyerése a lakberendezésben: a természetes anyagok térnyerése és a megnyugtató színek használata egyértelműen arra utalnak, hogy nemcsak többfunkciós otthont, hanem igazi oázist igyekszünk megteremteni odahaza.

Kár lenne tagadni, hogy a koronavírus-járvány több fronton is átalakította az életünket. Egyre gyakrabban dolgozunk otthonról: a hónapokig tartó bezártság után pedig még mindig fennáll az az igény, hogy többfunkciós légkört teremtsünk magunk körül, de az is gyakori, hogy még a négy fal között is igyekszünk közelebb hozni magunkhoz a természetet. Nem véletlen, hogy 2023-ban is virágkorát éli a naturális stílus a lakberendezésben, hiszen a letisztult színek, a zöld árnyalatainak gyakori használata és a környezettudatos, fenntartható otthon ereje mostanra többet jelentenek, mint eddig bármikor.   

Mi fán terem a naturális stílus?

A naturális stílus képviselői arra törekszenek, hogy valamilyen formában becsempésszék az otthonukba a természetet, s a természet alkotta tárgyakat: friss, tiszta és autentikus megjelenésre törekednek.

A naturális stílus úgy is jellemezhető, mintha fellélegeznénk az elmúlt évtizedekben jellemző szürkés, hideg, kőközpontú árnyalatok után: ezek helyét a tölgyfa, s az izgalmas, növényekben gazdag megoldások vették át. Hasonló a helyzet a színek tekintetében is: nem véletlen, hogy az év trendszínének választott viva magenta, emellett a mustársárga, a zöld, a levendula, a narancs és a púder színek dominálnak a stílusos otthonokban. 

Naturális Lakberendezési Stílus
Kép forrása: Unsplash.com

Természetesen a takarékosság és környezettudatosság is igen népszerű hívószavai a naturális stílusnak: a fenntarthatóság jegyében gyakori, hogy a természetes anyagokat (fa, kő, len, gyapjú) vagy azok újrahasznosított formáit használják fel a stílus képviselői otthonaikban. Gazdag szövet- és kárpitanyagok, fonott vagy rattan bútorok, a zöld különböző árnyalatai, valamint a természet ihlette semleges árnyalatok fémjelzik ezt a trendhullámot. 

Low budget természetesség odahaza

A naturális stílus akarva-akaratlanul összefonódott a koronavírus-járvány alatt divatossá vált home office-szal: a lakberendezési trend hívei ugyanis úgy vélik, még egy néhány négyzetméteres lakásban is többfunkciós, természetes terekre van szükség, amelyben úgy érezzük magunkat, mintha a természetben lennénk. Otthonunk átformálásához azonban nincs szükség átalakító-brigádra, mindössze néhány aprósággal is sokat tehetünk azért, hogy közelebb hozzuk magunkhoz a természetet, egyúttal többfunkciós tereket alkossunk odahaza. 

A naturális trend kapcsán muszáj megemlékeznünk a fa szerepéről, hiszen ez a stílus alfája és omegája. A fa díszítések, berakások és elemek otthonos hangulatot kölcsönöznek a fészkünknek, még akkor is, ha csak egy fából készült gyümölcsöstálat helyezünk a konyhapultra, vagy egy fa keretű tükörrel nagyítjuk meg a teret magunk körül. 

Naturális Lakberendezési Stílus
Kép forrása: Unsplash.com

Sokan lebecsülik a lakástextilek erejét, holott érdemes lenne elidőzni ezek használatánál. A függönyök, kárpitok, díszpárna-huzatok vagy falidíszek lecserélése például költséghatékony megoldás lehet, különösen akkor, ha olyan anyagokban gondolkodunk, mint például a pamut. A pamut ugyanis (jellegénél fogva) képes „feltölteni” a tereket, legyen szó akár lámpabura, alátét vagy díszpárna minőségéről. Itt érdemes megemlíteni az eredetileg arab gyökerekkel rendelkező makramét, amelynek különböző formátumai élettel és kreativitással tölthetik fel a tereket. 

Lakjunk akármilyen kicsi vagy nagy, sötét vagy fényes otthonban, a megfelelő növények kiválasztása és gondozása, valamint a bennük való gyönyörködés a naturális stílus egyik alapköve. Amellett, hogy a szobanövények segítenek megtisztítani a home office során elhasznált levegőt, nyugtató hatással is bírnak. Ha nem vagyunk „növénybarátok”, érdemes kaktuszokkal és kisebb pozsgásokkal kezdenünk az ismerkedést: a válogatásnál mindig a fényviszonyok és a vízigény legyenek az elsődleges szempontjaink!

Hasonló a helyzet az egyéb kiegészítőkkel, s azok szerepével is. Mivel a naturális stílus egyfajta kapcsolatot feltételez az ember és a természet között, nem meglepő, hogy a trend hívei gyakran szakrális tárgyakkal, melegfényű hangulatlámpákkal és faldekorációs kompozíciókkal csalogatják közelebb magukhoz az anyatermészetet. Ha mindehhez még különböző illatú diffúzorokat, illatgyertyákat, esetleg füstölőket választunk, egészen biztosan megteremthetjük magunk köré a rég elvesztett Paradicsomot. 

A nappalink mellett a konyhánkban is élhetünk apró változtatásokkal: az olyan konyhai kiegészítők, mint például a tányéralátétek vagy tárolók lecserélésével hamar képesek vagyunk naturális stílusra szabni az étkezőnket (is), pláne, ha fa eszközökben gondolkodunk. Nem muszáj a tökéletes összhangra törekednünk: mivel a természetben sincs két egyforma levél, fa vagy kő, bátran vállaljuk fel, ha konyhai eszközeink ugyanannyira különböznek egymástól, mint a természet produktumai. 

Forrás: Tollbrothers.com
Borítókép forrása: Unsplash.com