Egyre népszerűbbek a lombház szállások – ezek a világon a legszebbek

2022. 08. 24.

Legyen szó amerikai erdőkről, svéd fjordokról vagy épp perui esőerdőkről, a lombház szállások egyedülálló élményt nyújtanak a kikapcsolódásra vágyóknak.

1. Treehotel lombház szállás, Svédország

Saját nemében mindenképp egyedülálló élményt nyújt a lappföldi Treehotel, hiszen a lombház szállás szobáiból elképesztő kilátás nyílik a Lule-folyóra, annak völgyére és erdeire. A hotel a svéd Harads faluban található, a település pedig nagyjából 600 lelket számlál, így nem kell attól tartanunk, hogy népes populáció zargatna minket pihenés közben. 

A Treehotel különböző stílusú lombházait Skandinávia vezető építészei tervezték: ezek 4-6 méterrel a fák felett lebegve várják az erdők szerelmeseit, a modern dizájn az erdők csendjével kombinálva pedig biztosítja a luxuspihenést. 

2. Free Spirit Spheres lombház szállás – Kanada

Egészen más élménnyel találkozhatunk a kanadai Free Spirit Spheres Lomházakban, amelyek nem a tipikus házak kialakítását követik, sokkal inkább madárfészekhez hasonló külsővel rendelkeznek: a szobák gömb alakúak. A tervezők weboldala szerint munkájuk során a biomimikri elveit tartották szem előtt, azaz igyekeztek a természetből vett különböző stratégiákkal reagálni az emberek lakhatási szükségleteire. 

Ezért döntöttek inkább a gömb, semmint a kocka házstruktúra mellett, emellett igyekeztek ezeket vastag borítással befedni, hogy később ne okozzon problémát az erdő páratartalma, vagy a Kanadában oly gyakori esőzések. 

3. Treehouse Point, Washington

Ha gyermekként valaha saját lomházról álmodoztunk a szüleink kertjében, érdemes egy pillantást vetnünk a washingtoni Treehouse Point lombház szállás faházaira. Amellett, hogy a faházak minimum egy katalógusban megállnák a helyüket, tipikusan amerikai történetük van: egy házaspár, Judy és Pete Nelson kétkezi munkájának és fantáziájának köszönhetően jöttek létre. Érdekesség, hogy a lombházak nemcsak egy hétvégi kiruccanás, hanem kisebb események, sőt, akár esküvők helyszíneként is megállják a helyüket, hiszen a szálláson kívül Judy terülj-terülj asztalkámmal is készül a látogatóknak. 

treehouse point, Lombház szállás, a világ legszebb lombházai
Judy és Pete elbűvölő lombház szállásokat hoztak létre a fák közöttKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A családi vállalkozás több faházzal is bővült az elmúlt években, így például a Nest (azaz fészek) nevű kuckóval, amelynek belső terében a madaras tematika uralkodik vagy a képen is látható Upper Pond, amely kétszintes méretével egy nagyobb család elszállásolására is alkalmas lehet. 

4. Moose Meadow Lodge & Treehouse – Észak-Vermont, USA

Nem feltétlenül a luxus, mint inkább a rusztikus amerikai stílus jellemzi a Moose Meadow Lodge lombház szállást, ám ez mit sem von le értékéből. A patak melletti, cölöpökre épült kunyhó alkalmas arra, ha szeretnénk egy időre elvonulni a világ elől, sőt, ha társasággal érkezünk, akkor is alkalmunk lehet némi egyedüllétre, mivel a kunyhó két szintje között 200 láb (70 méter) magasságkülönbség van. 

5. Treehouse Lodge lombház szállás, Peru

A perui Treehouse Lodge az egyetlen olyan szállás az Amazonas környékén, amely all-inclusive élménnyel csalogatja a látogatókat az esőerdő kellős közepébe. A luxus lombház szálláson megszállva nem ritka, hogy reggelente a friss kávéillat mellett egzotikus madarak és majmok hangjára ébredünk, amelyet kenuzás és önfeledt fürdőzés követhet az Amazonasban.

6. The Fish Hotel, Anglia

Az egyik oldalról öreg tölgyfák és közöttük megbúvó, keskeny utak, a másik oldalról egy tavacska szegélyezi a costwolds-i The Fish Hotel apró lombházait. A pallókra épült faházak a modern luxus egyértelmű megtestesítői, hiszen minden megtalálható bennük, amire csak szükségünk lehet, így például a két, forró vizes jakuzzi, amelyekben megpihenhetünk a környéken tett kirándulások után. 

7. Nothofagus Hotel lombház szállás, Chile

A kanadai Free Spirit Spheres-hez hasonlóan a biomimikri ihlette a chilei Nothofagus Hotelt is, amely méhkaptárhoz hasonló külsővel rendelkezik. A luxushotel a patagóniai esőerdő kellős közepén, a Huilo Huilo Rezervátumban terül el, s az egyedülálló külalak mellett további érdekessége, hogy az épület központjában egy hatalmas fa biztosítja a megfelelő légcserét az ott tartózkodók számára. 

A Nothofagus, ellentétben a korábbi épületegyüttesekkel fontos kritériumokat is megfogalmazott megalakulásakor, hiszen a turizmus fellendítésén kívül céljuk, hogy megőrizzék az esőerdőt a fiatalabb generáció számára

8. Chateaux dans les Arbres – Franciaország

A Chateaux dans les Arbres hat faháza akár a Napkirály számára is tökéletes szállásul szolgálna, hiszen a kunyhók a francia nemesség fából készült megtestesítői. Nem is csoda, hiszen az építészek a közeli Dorogne kastélyról mintázták külalakjukat, s azt olyan modern eszközökkel dobták fel, mint a kültéri jakuzzik. 

A francia lombházak leginkább a helyi természet távoli megcsodálására alkalmasak, ez viszont semmit nem vesz le az értékükből: a fák között megbúvó kastélyokban királyi ellátásban lehet részünk.  

Lombház szállások itthon

Persze, nemcsak külföldön, hanem itthon is gombaként szaporodnak a lombházak, hiszen (különösen a koronavírus-járvány miatt) a miniház őrület Magyarországot is elérte: egyre-másra nőnek ki a földből a kreatív designnal ellátott, megszokottól eltérő design kabinok, melyek csakis arra várnak, hogy csordultig töltsék lelki tankunkat, többek között Noszvaj, Verőce és Lovasberény lombház szállásai is ilyesfajta kikapcsolódással kecsegtetnek.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Források:  ITT és ITT