Így utazunk majd a jövőben: 8 utazási trend, amivel találkozhatunk

Sokan úgy tartják, csak egyetlen dolog biztos a világon, mégpedig a változás. És milyen igaz, hiszen vegyük például az utazást: már manapság sem úgy kelünk útra, mint 10-20 évvel ezelőtt, a jövőben pedig megint más trendek határozzák majd meg a társadalmi szokásokat.

Bár az egész világot érintő koronavírus-járvány miatt úgy tűnt, hogy a turizmus egy jó időre lehúzhatja a rolót, a következő években azonban ismét újabb lendületet kaphat. A Condé Nast Traveller összeállítása alapján bemutatjuk, milyen trendek alakíthatják a jövő utazásait.

Mesterséges szigetek épülnek

Az ilyesmiről az embernek alighanem Dubaj jut először eszébe, ám szerencsére fenntartható megoldásokról van szó. Méghozzá Dániában és Hollandiában. Utóbbiban, egészen pontosan a Markermeer-tóban ugyanis 2016-ban kezdték meg öt mesterséges sziget kialakítását homokból, agyagból és iszapból.

Közülük négy vízimadarak otthonául szolgál, amíg az ötödiken éjszakai látogatásra alkalmas bungalókat építettek mennyezetig érő ablakokkal, jellegzetes formavilággal és környezetbarát napelemekkel, melyekből figyelemmel kísérhetjük a vadvilág mindennapjait.

Ökohotelek és gombafarmok

A gombafarm lassan már nem is számít újdonságnak, legalábbis a magukat környezettudatosnak valló ökoszállodákban: az angliai Northumberland-i Battlesteadsben például egy szállítókonténert alakítottak át gombafarmmá, Somersetben a szalmán, míg a Maldív-szigeteken egy kunyhóban termesztenek, és természetesen mindegyikkel külön gombász foglalkozik. Vagy ott van Párizs, ahol egyre több mélygarázst adnak ki gombatermesztésre.

Utazás két keréken

Jó hírünk van a kerékpározás szerelmeseinek, hiszen a jövő számukra is megannyi izgalommal kecsegtet – főként azoknak, akik szívesen elhagyják a járt utat a járatlanért. Az 1995-ben alapított terepmotoros klub, a Rough-Stuff Fellowship jelenleg is szervez biciklitúrákat az Everest alaptáborába, de a jövőben valószínűleg Izlandot is felfedezhetjük túrakerékpárral.

Biztonságos léghajózás

Hogy anno miért nem lett bevett utazási eszköz a léghajó, annak alighanem a technikai fejletlenség volt az oka, hiszen a fejlesztők minden igyekezete ellenére is több tragikus baleset történt. Csakhogy mérnökök és más, repüléssel foglalkozó szakemberek jelenleg is azon munkálkodnak, hogy megtalálják a biztonságos léghajózás módját.

Holegballon
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

A retro stílusú, ám modernizált léghajók úti céljai között szerepel többek között a Grand Canyon és az Északi-sarkvidék. Ha minden a terv szerint halad, akkor az OceanSky nevű vállalat 16 fős kapacitású, alacsonyan és lassan repülő léghajója szállítja majd az utasokat a kijelölt desztinációkra, akik üvegpadlón keresztül gyönyörködhetnek az alattuk elterülő tájban.

Lombházak

Hazánkban is egyre több lombházban foglalhatunk magunknak szállást, hiszen nincs ember, akit ne kapcsolna ki az erdők magával ragadó atmoszférája. Akik európai szinten élen járnak a lombház-üzemeltetésben, az Anglia Mindlands régiója, valamint Franciaország. Reméljük a jövőben még több helyen elbújhatunk majd a világ zaja elől.

Szállás ódon kastélyokban

Bizonyos országokban úgy gondolják, minek építenének plusz egy hotelt, amikor egy hajdani királyi palota falai között is elszállásolhatják a vendégeket? Ha vonz az ilyesmi, akkor jelenleg a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájában, a Holyroodhouse-palotában, az indiai dzsaipuri városi palotában, valamint a versailles-i palotában is bérelhetsz szobát. Utóbbiról az a hír járja, hogy felér egy időutazással a 18. századba. Pár év múlva pedig talán más kastéllyal ellátott országok is követik a példájukat.

Kastely
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Vendégeskedj a bennszülötteknél

Az autentikus élmények keresői belekóstolhatnak pár bennszülött közösség életébe is a jövőben. Az Ausztráliához tartozó Tasmániában akár három napig is élvezheted a helyi ősi törzs vendégszeretetét, Kaliforniában a yurok törzs kézzel készült kenujával ereszkedhetsz le a folyón, Norvégiában pedig egy számi rénszarvaspásztor társaságában vehetsz részt lékhorgászaton.

Európai szafari

Pattanj medvehátra Lengyelországban és Szlovákiában, kövesd nyomon jávorszarvasok és farkasok életét Svédország érintetlen erdeiben, látogass el a paleolitikus emlékeit őrző, a gyurgyalagfélék és egyiptomi keselyűk otthonát adó portugáliai Côa-völgybe vagy figyelj meg bölényeket a hollandiai Maashorst természetvédelmi területen kialakított szálláshely padlóba süllyesztett kádjából.

Az európai állat- és növényvilág újjáépítésén megannyi természetvédő és ökoszemléletű szállásadó dolgozik, együttműködéseknek köszönhetően pedig a jövőben egyre több lehetőség adódik majd arra, hogy páratlan természetközeli élményeket gyűjts az öreg kontinens vadregényes tájain.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!