Aligha találhatnánk a világon ennél lenyűgözőbb lombházat!

Ha a norvég Odda városa feletti fenyőerdőben túrázva rábukkanunk egy mérnöki precizitással megépített, fészekre hajazó építményre, jobb ha tudjuk, hogy ez nem valamilyen őshonos norvég jószág fészkelőhelye - hanem Kjartan és felesége, Sally elképesztő lombháza.

Minden egy lánykéréssel kezdődött…

Ha valaha is feleségül veszem ezt a lányt, építek neki egy lombházat és ott kérem meg a kezét” – ez volt a szerelmes norvég férfi, Kjartan álma, egy ilyen lánykérésre pedig nehéz lenne nemet mondani! Így épült meg a Woodnest elődje, ahova még csak a fenyő ágain mászva lehetett feljutni és amibe annyira beleszerettek, hogy itt nem volt megállás.

Elkészült Woodnest lombház

Professzionális lombházuk megtervezésének és építésének azonban már nem egyedül álltak neki: a nemes feladatra a norvég Helen & Hard építészirodát kérték fel, akik egy minden képzeletet felülmúló kabint alkottak – vagyis, mindjárt kettőt egymás szomszédságában. A mindössze 15 négyzetméteres álomházak egy-egy élő fenyő törzse köré lettek megálmodva, melyek nagyjából öt-hat méteres magasságba rugaszkodnak el a földtől. Nem hiába csempészték a nevébe a wood és nest, azaz fa és fészek kifejezéseket, hiszen a precízen megmunkált külső fazsindely borítás éppen úgy mutat a magasban, mint egy termetes madárfészek. A famászás helyett viszont immár egy függőhídon keresztül juthatunk az ajtóhoz, melyen belépve teljes terjedelmében tárul a szemünk elé a káprázatos Hardangerfjord. Egyből le is dobhatjuk magunkat a méretes ablakok elé helyezett székekre, hogy a világról megfeledkezve bámuljunk bele a tájba. De ha megspékelnénk az élményt egy gőzölgő teával, a mini konyha minderre lehetőséget nyújt. Ezenkívül egy fürdőszoba is helyet kapott az épületben, a hálófülkéből pedig minden reggel a panoráma látványára ébredhetünk.

Igen, akár mi is!

Merthogy az Odda városa felett magasodó két kabin bárki számára kibérelhető, aki néhány napra bekuckózná magát ezekbe a luxus faházakba, hogy pihenjen és átadja magát a madrácsicsergésnek. Azonban kár lenne felfedezetlenül hagyni a környéket, hiszen olyan páratlan természeti szépségekre bukkanhatunk, mint a Trolltunga, Norvégia egyik leglátványosabb sziklaképződménye, vagy a lehetetlenül kék gleccservízből képződött Bondhusvatnet.

Borítókép forrása: woodnest.no

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!