Barion Pixel Élet egy modern jurtában – Coloré

Élet egy modern jurtában

2021. 09. 10.

Áraszt magából valami leírhatatlan őserőt a vándorló népek otthonául szolgáló jurta – de nemcsak emiatt egyre népszerűbb hazánkban is ez a lakhatási forma. Az elszálló, már-már megfizethetetlen ingatlanárak mellett a jurta még mindig egy megfizethető alternatív megoldást jelent, ahol a mai korszerű technológiáknak köszönhetően maradéktalan kényelemben, a természettel karöltve teljes életet élhetünk.

Modern jurták ismérvei

Ma már nemcsak a múltba visszavágyódó, önjelölt remeték lakhelye lehet a jurta, amelyben még mindig pattintani kell a tüzet némi meleg reményében. De legyünk bármilyen modernek, a lobogó tűz látványáról nem kell lemondanunk, ha egy hagyományos fatüzelésű kályha mellett döntünk – amely akár lehet egy fantasztikus olasz porcelánkályha, mint amilyen Megan otthonában ontja magából a meleget. Mindezt kombinálhatjuk napenergia táplálta korszerű fűtőpanelekkel, vagy hőszivattyús berendezéssel.

Lakberendezes Modern Jurta 2
Michel, az olasz porcelánkályha / Forrás: instagram/@littlemovingspaces

Míg régebben a pára leselkedett alattomosan, és rongálta nemcsak a jurtalakók egészségét, hanem az építmény szerkezetét is, addig a mai innovatív szigeteléstechnológiának köszönhetően mindez a múlté. Ugyanis ezek a ponyvák teljesen víz- és UV-állók, melyeknek professzionális külső bevonatolása, valamint a szigetelőrétegként alkalmazott légrései a pára útjába állnak.

És persze egy frissítő tusolásért sem kell már a jurtán kívül lévő tisztálkodó helyiségbe szaladgálnunk télvíz idején. Habár nagy odafigyelést igényel a fürdő kialakítása a jurtán belül (éppen az intenzív páraképződés miatt), a korszerű szárazépítési eljárások lehetővé teszik az ehhez szükséges belső térlehatárolást. Valamint a fürdőszoba kialakítása során gondoskodni kell a teljesen vízhatlan belső burkolatról, és egy megfelelő szellőzőről, melyen keresztül a pára szabadon távozhat.

Lakberendezes Modern Jurta 5
Minden igényt kielégítő fürdőszoba / Forrás: instagram/@zachboth

Merítsünk ihletet

A modern jurta élő példája Zach Both és Nicole Lopez álomotthona, ahova minden zokszó nélkül már holnap beköltöznénk! A saját két kezükkel épített miniházuk azon kívül, hogy kör alakú, semmiben sem különbözik egy fiatal pár átlagos otthonától: berendezését kellemes skandináv stílus jellemezi, melyben megtalálható egy konyha, ebédlő, iroda, nappali és fürdőszoba – mindez 68 négyzetméter alapterületen. Ezt spékelték meg egy 19 négyzetméteres galériás hálószobával, mely a jurta közepén magasodva felszabdalja az alsó teret, így elhatárolva egymástól a különböző helyiségeket. A háló pedig ennél már nem is lehetne romantikusabb, hiszen a víztiszta kupola alatt éjszakánként fürkészhetik a csillagokat. És persze az olyan okosberendezések sem hiányozhatnak egy valamirevaló 21. századi jurtából, mint egy indukciós sütő, konvekciós tűzhely, vagy az ultramodern komposztvécé. Az épület elkészülésének teljes dokumentációját megtaláljuk – a nagyon frappánsan – doityurtself.com névre keresztelt oldalukon, az alaprajztól az utolsó szobanövény beültetéséig.

Lakályos jurta megépítése két percben

Fontos hivatalos tudnivalók, mielőtt belevágnánk!

A látott valós példák után nem nehéz azonnal beleszeretni a jurtába, de még mielőtt nagy hévvel elrohannánk faanyagot venni, fontos higgadt fejjel átgondolni néhány hivatalos tudnivalót a jurta-létről. Az mindenki számára egyértelmű, hogy egy normál ház felhúzásához építési hatósági engedélyre van szükség – de mi a helyzet a jurtával? Jó hír, hogy az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy a jurta felállításához építési engedély nem szükséges. Azonban a területileg illetékes hatóság a helyi rendeletekben megfogalmazhat tiltásokat, valamint a területhasználatra vonatkozó előírásokat és településképi szempontokat is értékelheti. Mindenképp járjunk utána a helyi önkormányzatnál a lehetőségeinknek, és készüljük arra, hogy mivel nem egy átlagos építkezésbe vágunk bele, talán nehezebben őrölnek majd a malmok. Viszont ha mindkét fél részéről megvan a kellő rugalmasság, előbb-utóbb boldog jurtalakók lehetünk.

És ha ezt tervezzük állandó lakhelyünknek, az sem egy hátrány, ha lakcímként bejelenthetjük. Szerencsére ebben sem áll senki vágyaink beteljesülésének útjába, hiszen a törvény nem vizsgálja a lakás jellegét vagy besorolását, így amennyiben mi életvitelszerűen itt élünk, a jurtánk címnyilvántartásba vehető.

Lakberendezes Modern Jurta 3
Modern jurta / Forrás: instagram/@trendscaping

Néhány hónappal ezelőtt Réka és három lánykája boldogan végezték az utolsó simításokat leendő otthonukon. Már csak néhány hét választotta el őket a költözéstől, amikor egy elektromos túlmelegedés következtében a jurta, és vele minden emlékük, bútoruk, tárgyuk és álmuk porig égett. A megrázó eset fontos tanulsága azok számára, akik egy jurtában képzelik el életüket, hogy

ma, Magyarországon nincs olyan biztosítótársaság, amely bevállalná egy jurta bebiztosítását. A lakásbiztosítások kihagyhatatlan alapkockázata a tűzkár, amely így egy jurta számára nem vállalható feltétel.

írja cikkében a szeretlekmagyarorszag.hu.

Rizikója, előnye és hátránya persze minden típusú épületnek van – de ha kellő odafigyeléssel, és szakértelemmel készül el otthonunkként szolgáló jurtánk, sok boldog pillanatot élhetünk meg benne.

Forrás:
nomadjurta.hu
hellovidek.hu

Borítókép forrása: instagram/@modabydesign