Zöldségfélék, melyek a virágoskertben is megállják a helyüket

2021. 03. 04.

Nem kell többé választanunk a tápláló veteményes és a szemet gyönyörködtető virágok között, ha ezeket a mutatós zöldségféléket ültetjük a kertünkbe.

Metélőhagyma, avagy snidling

Nem is gondolnánk, hogy a tavasz egyik legkedveltebb fűszernövénye zsenge ízvilágán kívül más erősségekkel is rendelkezik. Pedig ez a fűszerű hagymaféle májustól júniusig apró, labdaszerű, lilás virágokkal kápráztat el minket, az ősz beálltáig pedig vígan virítanak majd üde, zöld levelei. Ezért, és alacsony, sűrű termete miatt csodálatos kerti szegélyek alakíthatók ki belőle.

kert vetemenyes viragoskert zoldseg snidling
Forrás: unsplash.com

Articsóka

Ez a nálunk még kevéssé ismert mediterrán növény nem csak a pizzán mutat jól! A húspótlóként is bevált zöldségféle bogáncsra emlékeztető gumóját márciustól májusig szüreteljük és fogyasztjuk – ám ne bánkódjunk, ha véletlenül túlérik a kertünkben. Mert szétnyílva keskeny, lila szirmok bukkannak elő levelei közül és hatalmas virággá változik át, mely vázában is pompásan fest majd. Mi több, akár meg is száríthatjuk, így egész télen otthonunk dísze lesz.

kert vetemenyes viragoskert zoldseg articsoka
Forrás: unsplash.com

Tűzbab

Egy dús levélzetű, júniustól egészen a fagyokig skarlátvörös virágokkal díszelgő növényről szüretelhetjük a bablevesnek valót, ha a tűzbab mellett tesszük le a voksunkat. Ez az intenzív növekedésű futónövény akár 5-6 méter magasra is felkapaszkodik, így egy pergolára futtatva szépsége mellett hűsítő árnyékát is élvezhetjük a legnagyobb nyári melegben.

Borítókép forrása: unsplash.com