Barion Pixel 5 ok, amiért a százlábúnak élnie kell – Coloré

5 ok, amiért a százlábúnak élnie kell

2023. 10. 04.

Habár az ember magát tartja uralkodó lények a Földön, az ízeltlábúak a legnépesebb törzs. Nem csoda, ha a közvetlen környezetünkben, akár az otthonunkban is jelen vannak. Milyen a kapcsolatod a százlábúval?

Ha van valami, ami frászt hoz rám, az a túl sok ízeltláb. Nem a 3 párral élő rovarokra gondolok, hanem a százlábúként emlegetett rémségek. Érdekes módon a rovarokkal egész jó kapcsolatot ápolok, de olyan mélységes irtózást érzek az ennél több láb birtokában élők iránt, hogy szinte a velőmig hatol. Ezt az írást saját terápiámként kívánom alkalmazni. Egyfajta megküzdési stratégia a fóbiámmal. Remélem, hogy ezután nemcsak én, hanem téged is, kedves olvasó, meggyőzlek arról, hogy milyen jó a létezésük.

Hagyd élni, akármilyen riasztó a százlábú

Ha nem is irtózol annyira a százlábúktól, mint én, az még nem jelenti azt, hogy örülsz a jelenlétüknek. Mégis arra biztatlak, hogy ne nyírd ki (ígérem én sem fogom, ez a terápiám része), mert baromi hasznos lények. Bizony! Kapaszkodj, nemcsak a természetben mutatják meg hasznukat, hanem ha az otthonunkban is.

Százlábú
Jelenlétük sok mindenre utalhat a környezetünkkel kapcsolatban / Kép forrása: Nattawat-Nat / Getty Images

Okok az életben hagyásra

  1. Hiába a riasztó külső, a túl sok láb, az emberre nézve veszélytelen. Sőt, ha úgy tekintjük, akkor igazi jótevőnk lehet, mert ragadozók és ha jelen vannak az otthonunkban az csak azt mutatja, hogy van mivel táplálkozniuk. Ezzel a tevekénységükkel pedig megszabadíthatnak a házon belül és a kertben jelen lévő kártevőktől.
  2. Ha a kertedben tűnik fel a túl sok lábbal élő lény, akkor még örülhetsz is, mert azt jelzi, hogy a környék ökoszisztémája rendben van. Ezek a lények ugyanis közvetlen és szoros kapcsolatban állnak a talajjal és érzékenyen reagálnak annak változásaira. Ha nincs százlábú a kertedben az utalhat környezeti problémára is.
  3. A gusztustalannak és haszontalannak tűnő százlábú jelenléte azt is jelentheti, hogy rendben van a környezet biodiverzitása. Vagyis az ökoszisztéma fenntartásához a minél sokszínűbb növényi és állati fajok jelenlétére van szükség és ha van százlábú az jó jel.
  4. Soklábú „barátaink” még ezen túlmenően is hasznosak lehetnek a kertben, hiszen mozgásuknak és életmódjuknak köszönhetően lazítják a talajt. Ennek az áldásos cselekedetüknek köszönhetően jobbá válik a talaj vízáteresztő képessége és így a növényeink is könnyebben hozzájutnak a tápanyaghoz.
  5. Habár ragadozó rovarokról van szó, a kertben bóklászva még az elhalt növényi részeket és szerves anyagokat is elfogyasztják, majd hasznos anyaggá alakítják át.

Lehet, hogy nem a legesztétikusabb (na jó, inkább rémísztő vagy akár gusztustalan) a száz- vagy ezerlábúak megjelenése, de kétségtelenül van hasznuk akár a lakásunkban, akár a kertben. Ha alapvetően azt vallod, hogy minden élőlénynek joga van az élethez, akkor kíméld meg az életüket és hagyd, hogy tegyék a dolgukat.

Nyitókép forrása: Igor Nikushin / Getty Images