Barion Pixel Mi történik a rovarokkal a téli időszakban? – Coloré

Mi történik a rovarokkal a téli időszakban?

2023. 01. 23.

A természet a téli időszakra pihenni megy: láthatjuk a növényeken, és olyan állatokat is ismerünk, amelyek téli álmot alszanak. Nem feltétlenül tudjuk azonban, hogy mi történik a rovarokkal, hiszen ők egytől egyig eltűnnek, mégsem halnak ki. Hogyan vészelik át a telet?

A rovarvilág számos tagja megnehezíti az életünket az év során, nem így télen, amikor mind eltűnik. Már nem jönnek elő hangyák ismeretlen helyről a konyhában, nincsenek ijesztő poloskák, nem halljuk a tücsökszót, eltűnnek az idegesítő darazsak, és a méhek is kihalnak – legalábbis látszólag.

A rovarok azonban különböző módszerekkel vészelik át a telet, és a saját ritmusuknak megfelelően jönnek elő, amikor már úgy érzékelik, hogy végérvényesen megérkezett a tavasz.

Mi történik a rovarokkal télen?

Tán nem is gondolnánk, de ezek az állatok több megoldást is találtak rá, hogy átvészeljék a telet. E módszer mikéntje életmódjuktól függ, így van amelyik pár madárhoz hasonlóan elköltözik, van, amelyik lárvaként vészeli át a telet, és olyan is akad, amelyik a medvéhez hasonlóan egyfajta hibernált állapotban várja a tavaszt. Sok esetben azonban nem a hideg váltja ki a különböző folyamatokat a rovarokban, hanem a napos órák számának csökkenése, majd újbóli emelkedése.

A vándorlók

Nemcsak gólyák és a fecskék választják a melegebb éghajlatot, hanem különböző rovarok is. Az Amerikában őshonos pompás királylepke például előszeretettel vándorol Mexikóba. Természetesen lassabban és erőtlenebbül halad, mint a madarak, de testsúlyának köszönhetően könnyedén fel tud feküdni egy-egy légáramlatra, így haladása nem is olyan lassú, mint elsőre gondolnánk!

A pompás királylepke akár a gólyák és a fecskék, melegebb éghajlatra vonul a tél elől
A pompás királylepke akár a gólyák és a fecskék, melegebb éghajlatra vonul a tél elől / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A kis lárvák

Vannak olyan egyedek is, amik lárva formájában vészelik át a fagyokat. Ehhez bár nem hibernálódnak, szükségük van arra, hogy különböző folyamatok menjenek végbe a szervezetükben. Ilyenkor a szervezetükben lévő vizet glicerinre cserélik, ami nem fagy úgy, mint a víz. Nem minden lárva képes erre, így ezek a föld mélyebb rétegeibe ásva várják a tavaszt.

Akik ébren töltik

A méhek ébren várják a tavaszt, így kénytelenek melegen tartani magukat. Ehhez minél többen összegyűlnek egy kisebb helyre, hogy melegítsék egymást, amire a szárnyaik mozgatásával segítenek rá, hiszen ezáltal emelhetik a testhőmérsékletüket, így a környezetük hőmérsékletét is. A rendelkezésükre álló méz átsegíti őket a télen, ráadásul mivel oxidálódik, így ez is termel némi meleget számukra.

Akik hibernálódnak

Vannak olyan rovarok, amelyek nem képesek sem a vándorlásra, sem arra, hogy lárvaként éljenek. A katica, a méhek és a legyek is ezzel a módszerrel vészelik át a telet. A fák kérge alatt, odúkban, kövek alatt vagy padlás rejtett zugaiban keresnek menedéket ezek a rovarok. A lárvákhoz hasonlóan csökkentik a szervezetükben lévő víz mennyiségét, és glicerint is termelnek, így megakadályozva, hogy megfagyjanak.

A rovarok télen különböző formáját választják a túlélésnek
A rovarok télen különböző formáját választják a túlélésnek / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Vízben

Több rovar a vízben képes csak elviselni a hideget, így a szitakötő vagy a kérész lárvája is. Ez akár a jég alatt is megtörténhet, különösen akkor, ha a víz mély, és a növények oxigént termelnek. Amikor felolvad a jég és jön a melegebb idő, folytatják fejlődésüket, és kirepülnek a vízből.

Peteként

Rovarok egy csoportja nemcsak magára gondol, hanem a jövő generációjára is, így olyan petéket tesznek le a tél elején, melyek kibírják a hideget. Az imádkozósáska vagy a kukoricagobár strapabíró tojásai átvészelik a hideget, és gyors fejlődésnek indulnak a tavaszi időszakban.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix