Ablak a virágra: lássuk, mi mindenből lehet üvegház!

2022. 03. 07.

Az üvegház lehet a kert éke is, de ha elsősorban a funkciója miatt van rá szükségünk, nem kell konkrét házban gondolkodnunk! Ha körülnézünk otthonunkban, bizonyára találunk pár használati tárgyat, amik segítségével kialakíthatjuk a növények számára ideális helyet a fejlődéshez.

Az üvegházak története a 19. századig nyúlik vissza, amikor a francia biológus, Charles Lucien Bonaparte megépítette az első olyan épületet, mely kifejezetten a növények fejlődését volt hivatott szolgálni. Kezdetben gyógy- és trópusi növényeknek szánták, ám az idők során átalakult használata, így ma már nem kizárólag üvegből készül, és hagyományosabb zöldségek és gyümölcsök is fejlődnek alatta.

Mire jó az üvegház?

Az üvegház megfelelő páratartalmat biztosít a növényeknek, ezért is ideális trópusi növények neveléséhez. A kiskertben is hasznát venni, hiszen ha a palánták kinövik a lakást, üvegház segítségével sokkal hamarabb megtalálhatják helyüket a természetben, mint az időjárás engedné. A helyiség lehet fűtetlen és fűtött is, mellyel akár az egész év során termeszthetünk bizonyos növényeket. Ez nem összetévesztendő a melegházzal, ami olyan növények termesztésére alkalmas, melyek nem tűrik a 6-7 foknál alacsonyabb hőmérsékletet.

Az alábbiakban arra mutatunk megoldást, hogy hogyan induljunk neki, ha magunknak eszkábálnánk össze kisebb-nagyobb üvegházakat a nyár eljöveteléig.

Ablak a virágra

Az ablak az egyik legjobb megoldás, ha üvegházban gondolkodunk, hiszen tökéletesen megfelel a célnak. Akár úgy is készíthetjük, hogy egy magaságyást fedünk be vele, de teljesen ablakokból álló építmény is készülhet. Előbbihez ideális egy-egy bontásból megmaradt ablak használata, de ha arra is ügyelnénk, hogy jó legyen ránézni, próbálkozhatunk vadonatújakkal is.

Üvegházat akár régi ablakokból is készíthetünk
Üvegházat akár régi ablakokból is készíthetünk / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha építenél

Lécekből rendkívül igényes és tartós házikót hozhatunk létre – természetesen akkor, ha üveg- vagy műanyagfalat teszünk a fadarabok közé. Méretének csak a rendelkezésre álló hely és a pénztárcánk szab határt, ugyanis akár akkorát is építhetünk, amibe bejárásunk is lehet!

A fehér fólia

A fóliasátor az egyik legolcsóbb megoldás, ha valami nagyban gondolkozunk, de nem cél, hogy tartós legyen. Természetesen a fóliasátrak közt is sok a különbség, de ha nem szeretnénk sokat költeni a projektre, és van otthon pár deszkánk és csövünk, ez is ideális megoldás. Mérete – akárcsak lécekből ácsolt üvegház esetén – változó lehet az egészen kicsitől a házikóig.

Esernyő – nem az eső ellen!

Egy átlátszó esernyő rendkívül jó szolgálatot tesz, nemcsak akkor, amikor a ráhulló esőcseppeket szeretnénk bámulni, hanem akkor is, amikor növényeinknek szeretnénk üvegházat készíteni. Cserepek esetében nehézkesen alkalmazható, de a földbe szúrva ideális. Ügyeljünk rá azonban, hogy természeténél fogva védi a növényeket az esőtől, úgyhogy mindenképpen gondoskodjunk a locsolásról – függetlenül attól, hogy nem a szó hagyományos értelmében vett üvegházzal van dolgunk.

https://www.instagram.com/p/CI0I6UKAtzO/

Tokkal-vonóval

Nem feltétlenül vannak otthon üres CD-tokok, de akár az is megeshet! Ilyen esetben ne dobjuk ki őket, hanem készítsünk belőle üvegházat! Természetesen szükségünk lesz ragasztóra, hogy ne fújja el az első szél, mégis az egyik legpraktikusabb lehetőség arra, hogy a kidobásra szánt tokok ne végezzék a szemétben.

Az újrahasznosítás jegyében

Végezetül ismét egy újrahasznosító ötletet hozunk, amit jóval könnyebb kivitelezni, mint a CD-s megoldást. Ez esetben az ötliteres palackok tetejét vágjuk le, és tegyük a növény köré. Mire a növény kinövi házát, a nyár is eljön, ráadásul a félbevágott palackokat eltehetjük a következő szezonra is!

Nagyobb palackok is ideálisak a projekthez!
Nagyobb palackok is ideálisak a projekthez! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix