Barion Pixel Palántázásba kezdenél? Így csináld! – Coloré

Palántázásba kezdenél? Így csináld!

2022. 02. 12.

Lassanként közeledik a tavasz, így bizonyára sokak fejében megfordul, hogy kellene ültetni valamit, hiszen a palántázás mindig jó móka! Útmutatónk azoknak is segítségére lehet, akik lakásban élnek, mégis kacérkodnak a kertészkedés gondolatával, mert nem mindig a betakarítás a lényeg, hanem ahogy látjuk, ahogy a kis magból élő, virágzó növény lesz.

Miért jó a palántázás?

A palántázás a kezdő lépés a kertészkedéshez, és nem is kell feltétlenül több négyzetméter földet művelnünk ahhoz, hogy megérezzük pozitív hatásait. Egy tanulmány szerint a kertészkedés már kezdetleges formában is jó hatással van a mentális egészségre, továbbá a depresszió és a demencia tüneteit is enyhítheti.

A magok elültetése kiváló program a gyerekeknek is, mert ugyan nem egy kisállatot nevelnek, mégis napról-napra láthatják a növényen a változásokat, így ha saját kis ,,csemetéjüket” nevelik, úgy érezhetik, hogy teremtettek valamit, és ez önbizalom-növelő erővel bírhat számukra.

A palántázás a gyerekeknek is jó program
A palántázás a gyerekeknek is jó program/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Hogyan álljunk neki?

Elsőként nézzünk körbe a boltokban, és válasszuk ki, hogy milyen típusú növényeket szeretnénk nevelni! A legtöbb növényből többfajta mag is kapható, ezért mindenképpen érdemes átnézni, hogy milyen fajtának tudjuk biztosítani a megfelelő körülményeket. Ha bizonytalanok vagyunk, több mag esetében használhatunk már beváltat, így ha egy bolti paradicsom finomnak bizonyul, bátran tegyünk el magokat belőle! Paradicsom esetében azonban fontos, hogy a héjon lévő nedvességet egy textildarabon vagy szalvétán hagyjuk megszáradni, mert a magot körbevevő burok szerepe az, hogy segítse a földben történő rothadást.

A kedvenc paprikánkból is levehetjük a magokat (ez esetben nem szükséges megszabadítani külső bevonattól), de ha esetleg a kígyóuborkában találunk egy életerős magot, az is bátran elültethető. Ez a technika sajnálatos módon nem mindig jön be, mert előfordul, hogy a levett darabok hibridek, azaz hiába ültetjük el, kénytelenek leszünk egy bolti magot használni.

Mibe ültessük?

Árulnak külön a palántázásra szánt földet, ám a legtöbb magban olyan élni akarás van, hogy a hagyományos virágföldben is megtalálják az útjukat, ha megfelelő környezetet biztosítunk nekik. A későbbiekben jót tehetünk, ha trágyázzuk a földet, ám a kezdetekben ennek nincs jelentősége mert több növény a jég hátán is megél.

Jó környezetet kell biztosítanunk a csírázáshoz!
Jó környezetet kell biztosítanunk a csírázáshoz!/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ami az ültető-tálat illeti, a piac számos megoldást kínál, de ezt is meg lehet oldani költséghatékonyan, hogy ha tejfölös-vagy joghurtos poharakat teszünk félre, és azokat használjuk. Ha biztosítani akarjuk a jó környezetet a növényeknek, óvakodjunk attól, hogy átlátszó tégelybe ültessünk, mert a gyökerek jobban fejlődnek a sötétben. Ezen felül gondoskodnunk kell a vízelvezetésről is! Ehhez a tejfölös pohár alját szurkáljuk meg pár helyen, hogy a felesleges víz kifolyhasson rajta – ehhez természetesen tálcára van szükség, amin felsorakoztathatjuk a poharakat.

Tojástartóban is elkezdhetjük a palántázást, vagy akár egy tojás héjában, de ez nem jelent hosszú távú megoldást, mert a palánták gyorsan fejlődnek, így hamar túlnőnek ideiglenes otthonukon akkor is, ha az időjárás még nem alkalmas arra, hogy kiültethessük a szabadba.

Hogyan ültessük?

A kiválasztott poharakat nagyjából háromnegyedig tegyük tele földdel, és nyomogassuk le, hogy ne legyen levegős. Picit locsoljuk meg szobahőmérsékletű vízzel, hogy éppen nedves legyen, tegyünk a tetejére 2-3 magot, szórjuk be földdel, és locsoljuk meg! Mehet a pohár tetejére egy zacskó vagy egy darab folpack, amivel egy mini-üvegházat idézhetünk elő, ami tökéletes környezetet biztosít a csírázáshoz. A folpackot szurkáljuk be egy-két helyen, így gondoskodva arról, hogy a felesleges pára távozni tudjon.

Az elültetett magokat akkor sem érdemes rögtön üvegházba száműzni, ha van erre lehetőség, mert melegre van szükségük, így amíg lehet, tartsuk őket a lakásban!

Mit vessünk el már februárban?

Ebben a hónapban érdemes nekiállni a paprika nevelésének, mert ez a kényes növény rendkívül lassan nő. A paradicsom – ugyan gyorsabban halad a fejlődésben – ha május végén erős töveket szeretnénk kiültetni, ehhez februárban el kell vetni a magokat! Ugyanez a helyzet a padlizsán esetében, de a cukkinit és a vöröshagymát is elvethetjük a hónapban.

Az ültetés előtt mindenképpen vegyük figyelembe az adott fajta csomagolásán az ajánlót, hiszen változhat az ajánlott ültetési, illetve termési idő, melyhez nekünk kell alkalmazkodnunk.

Ha szépen nevelgetjük növényeinket, idővel egyre nagyobb és nagyobb helyet fognak kérni, mígnem érkezik a kellemes, tavaszi idő, amikor megkezdhetjük fokozatos kitelepítésüket.

Nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix