Barion Pixel Kertészkednél? 5 növény, ami lakásban is terem! – Coloré

Kertészkednél? 5 növény, ami lakásban is terem!

2022. 02. 26.

A kertészkedésnek rendkívül sok haszna van: nemcsak az ember fizikumára, hanem a lelkére is jó hatással van. Ha lakásban élünk, nehezen tudunk olyan mozgásformákat művelni, amit a kertben ásás jelent, ám a növények gondozásának lelki részét átélhetjük! Megmutatjuk azokat a növényeket, amik megfelelő körülmények közt lakásban is teremnek!

Általánosságban elmondható, hogy a növényeknek táptalajra, vízre és napfényre van szükségük. Nyilvánvalóan számít a levegő, hiszen akárcsak az állatok többsége, ők is kint érzik jól magukat, ám a lakásban számos olyan tényezőtől megvédhetjük őket, amiktől a kertben nehézkesebb lenne. A négy fal között ugyan nélkülözniük kell olyanokat, melyeket kerti társaik megkapnak, vajmi kevés esély van rá, hogy lecsap növényünkre a csiga, vagy bármely kártékony rovar. Ugyan hely szűkében nem lesz feltétlenül nagy termésünk – hiszen a növényeket sem lehet átverni – a gondozás örömén túl bizonyosan lesz saját zöldségünk vagy gyümölcsünk is!

Paprikafajták

A paprika rendkívül kényes növény: rendkívül gyakran előfordul, hogy a magok ki sem kelnek, így már a kezdetek is másképp működnek esetében, mint a többi fajtánál. A magokat legkönnyebben csíráztatással bírhatjuk rá arra, hogy fejlődésnek induljanak, de ültetés után is szerető gondoskodás szükséges ahhoz, hogy fejlődjenek. Ha virágot látunk, méhecske módjára ,,piszkáljuk meg”, így bírva termőre a növényt. Ha kezdők vagyunk, a chili paprikával érdemes elkezdeni kísérletezni, hiszen sokkal több sikerélményt nyújt, mint tölteni való társa.

A kezdők chili paprikával próbálkozzanak!
A kezdő kertészek chili paprikával próbálkozzanak! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Paradicsom

A paradicsom a jég hátán is megél, gondoljunk csak a szombathelyi paradicsomra, ami a betonból nőtt ki! Bármennyire is intézi magában a dolgát, ha bent tartjuk, gondozást igényel, így ha nő, ki kell kötnünk, és a virágokat, akárcsak a paprika esetében be kell porozunk. Ez nem bonyolult művelet, csupán meg kell fogdosni egymás után a virágokat. Ügyeljünk arra, hogy világos, de ne olyan helyre tegyük, ahol tűz a nap, különben leégnek a levelei. Biztosak lehetünk benne, hogy ha termőre fordul, sokkal édesebb, ízesebb paradicsomot kapunk, mintha a boltban vennénk meg!

A paradicsom mindig sikerélményt ad
A paradicsom mindig sikerélményt ad, hiszen nem egy igényes növény / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Citrusfélék

A szoba melege kifejezetten jót tesz ezeknek a mediterrán növényeknek, hát még ha a nap is süti őket! Akár magról is próbálkozhatunk velük, de több évet megspórolunk, hogy ha eleve egy kisebb, cserepes fácskát veszünk. Vannak kifejezetten olyan fajták, amelyek nem nőnek nagyra, mégis képesek termőre fordulni. Bizonyosan jó érzés reggel a kis fánkhoz járulni, hogy citromot nyerjünk a reggeli teánkba!

Megkönnyíthetjük az életünket, ha egy kis fácskát veszünk
Megkönnyíthetjük az életünket, ha egy kis fácskát veszünk / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ananász

Mediterrán gyümölcs lévén az ananász is tartható lakásban. A boltokban ma már bele-bele lehet futni olyan ananásznövénybe, aminek az ágán csüng a pici ananász. Ha ilyet szerzünk, tartsuk nagy becsben, ugyanis ha magunk gyökereztetünk ananászt, 2-3 év is lehet, míg saját termést hoz. Ha türelmesek vagyunk és magunk indítanánk útjára saját gyümölcsünket, vízben vagy földben hagyjuk kigyökerezni az ananász levágott, leveles tönkjét.

Az ananász akár többéves projekt is lehet
Az ananász akár többéves projekt is lehet / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Fűszerek

A fűszerek is tarthatóak lakásban, ha a megfelelő feltételeket biztosítjuk nekik. Az egyik legigénytelenebb növény a rozmaring, mert ténylegesen beéri azzal, ha locsolva van. Nehezebb a dolgunk, ha bazsalikomot vagy kakukkfüvet tartunk, ám ezek is életben tarthatóak, sőt, akár virágzásra is bírhatóak!

Életben tartásuk nehéz, de nem lehetetlen
Életben tartásuk nehéz, de nem lehetetlen / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix