Barion Pixel Egy paradicsom élete – 3. rész: Langaléták (Videó!) – Coloré

Egy paradicsom élete – 3. rész: Langaléták (Videó!)

2022. 03. 18.

A közel egy hónapja elvetett paradicsommagok köszönik, jól vannak. Látványos fejlődésüket ismét videóban mutatjuk be!

A sorozat első részében elültettük a magokat és a másodikra már ki is keltek! A mai epizódban láthatjuk, milyen nagyra nőttek, amihez csupán rendszeres locsolásra és napfényre volt szükségük!

Így tartsuk életben a kis paradicsomokat

A napsütés és a locsolás nem elég az üdvösséghez, hiszen több veszély leselkedik a paradicsomokra, mint gondolnánk!

Rendszeresen nézzük a leveleit, hogy nincs-e rajta tetű, vagy bármi nem oda való élőlény. Erre kicsi az esély, ám előfordulhat, hogy a virágfölddel együtt egy nemkívánatos betolakodót is behozunk a lakásunkba, de akár egy új, boltban vásárolt szobanövény is magával hozhat néhány bogárkát.

A paradicsomok meglehetősen strapabíró növények, hiszen levelin szőröcskék vannak, amikkel távolt tartják maguktól a kisebb rovarokat, ám ezek kialakulása idő, és amíg ez nem történik meg, jobban ki vannak téve a bogarak adta veszélyeknek, mint felnőtt társaik.

Amíg a palánták kicsik, figyeljünk, hogy locsolásnál ne érje víz a leveleket, mert ha napsütéses az idő, megégeti a nedves levélkéket a Nap!

Az ötödik hét környékén már egyértelműen látszódik, hogy melyek az életerős szárak. Természetesen ezekkel is kísérletezhetünk, de ha limitált a helyünk, húzzuk ki azokat a növényeket, amik láthatóan sosem fognak igazán nagyra nőni, és azokat tartsuk meg, amiknek a szára látványosan vastag.

Ha túl sok palánta van egy cserépben, az átültetést is megejthetjük: ebben az esetben két-háromfelé szedjük a paradicsomokat!

Nyitókép forrása: Karsa Tímea