Barion Pixel Egy paradicsom élete – 4. rész: Kinn a kertben – Coloré

Egy paradicsom élete – 4. rész: Kinn a kertben

2022. 03. 25.

A paradicsomok immáron öthetesek, és ez méretükön is meglátszik! Hihetetlen, hogy a kicsiny magokból mára csaknem húszcentis ,,óriások” lettek! Mivel a napfény és a víz hatására szépen fejlődnek, ezen a héten előkészítjük a jövendőbeli helyüket!

Az első részben háromféle magot ültettünk el: San Marzanót, egy hosszúkás alakú kisebb szilvaparadicsomot, és egy boltban vett, nagyobb méretű paradicsom eltett magjait. Mint látható, a San Marzano a legkisebb, ám levelei ennek ellenére tökéletesen egészségesek. Ha eddig nem tettük meg, az ötödik héten feltétlenül húzzuk ki azokat a szárakat, amik vékonyabbak, hiszen sokkal kevésbé valószínű, hogy teremni fog rajtuk valami, ráadásul elveszik az energiát nagyobb társaiktól.

Öthetes paradicsomok
San Marzano, szilvaparadicsom és sima bolti paradicsomok az ötödik héten / Fotó: Karsa Tímea

Kerteljünk!

A paradicsom ládában is nevelhető (ez sem fog kimaradni sorozatunkból), ám akinek van kertje vagy egy kisebb földterülete, egyszerűbb, ha oda ülteti a töveket. Ehhez azonban elő kell készíteni a földet: kigazolni és felásni, ami a talajt meglazítja és felfrissíti. Az ásás során talált gilisztákat hagyjuk meg, hiszen nagyon jó szolgálatot tesznek a kertben, ám a csigák bármely formájától szabaduljunk meg (legyen az házas, meztelen vagy pete) mert idejekorán búcsút mondhatunk a terméseknek, ha otthont adunk a csigáknak.

Az ásás során talált kavicsoktól szabaduljunk meg, illetve a kiásott gaztól, ám a gyökerével kiemelt földet ütögessük ki a növényből, mert meglepően sok földdarab kerülhet a kukába, ha nem vesszük a fáradságot a megmentésére.

Ha készen vagyunk az ásással akár trágyát is beledolgozhatunk a talajba, hiszen később rendkívül hálásak leszünk saját magunknak a fáradozásunkért.

A töveket természetesen még nem ültetjük ki, hiszen a földnek is kell szusszannia még egyet, mielőtt nekilát az éves munkájának.

Íme videón, a palánták állapota, illetve a kert és az ásás bemutatása:

Nyitókép forrása: Karsa Tímea