Barion Pixel Egy paradicsom élete – 5. rész: Átültetés (Videó!) – Coloré

Egy paradicsom élete – 5. rész: Átültetés (Videó!)

2022. 04. 01.

Nőnek a paradicsomok, immáron másfél hónaposak, úgyhogy átültetésre szorultak, hiszen kinőtték a nekik szánt helyet. Ha rászánjuk magunkat a tövek szétválasztására, még inkább meg fognak indulni a növekedésben a palánták.

A növények idővel kinövik cserepüket, így ha a legjobbat szeretnénk nekik, át kell ültetnünk őket. Általában évekig tart, mire egy növény igényt tart arra, hogy nagyobb helyet biztosítsunk számukra, ám palánták esetében más a helyzet: nőnek, mint a gomba, ráadásul, ha az elején sok magot ültettünk, idővel versenyeznek a növények a táplálékért a talajban.

Ha szétültetjük őket, eldönthetjük, hogy végül mely palántákat tartjuk meg, és egyúttal arról is gondoskodhatunk, hogy több helyük legyen a kiválasztott töveknek a fejlődésre.

Az átültetés menete

Az átültetéshez szükségünk lesz virágföldre, az aljuknál lyukas műanyag cserepekre, és természetesen a palántákra.

Kezdés előtt érdemes enyhén meglocsolni a növényeket, mert így könnyebb kiemelni őket a poharakból: finoman megnyomkodom a poharak oldalát, körbeforgatom, majd a töveknél megfogva emelem ki a növényeket a gyökerekkel és a földdel együtt.

Ha megvagyok, két oldalról megfogom a földlabdát és finoman szétszedem, majd óvatosan kiemelem belőle a palántákat.

Paradicsom átültetése
Átültetéskor megfigyelhetjük, hogy a paradicsom gyökerei mennyire benövik a cserepet / Fotó: Karsa Tímea

Kiválasztom a legerősebb töveket, de ha bőven van helyem és cserepem, akár az összeset át lehet ültetni. Ha nincs, akkor sem kell feltétlenül kidobni a fölösleget, hiszen ha ismerőseinknek kínálunk belőle, több hetet spórolunk meg nekik ahhoz képest, mintha e tájt vetnék el ő maguk is a magot.

A cserepek aljába teszek egy marék földet, ráteszem a növény gyökerét, és körbeszórom földdel.

Alaposan meglocsolom a friss ,,ültetvényt”, de nem szabad meglepődni, ha kicsit kókadtak lesznek, hiszen némiképp megterhelő számukra egy ilyen átültetős kaland.

Visszateszem őket eredeti helyükre, és ugyanúgy gondozom, ahogy az ültetés előtt.

Nyitókép forrása: Karsa Tímea