Barion Pixel 5 októberi teendő a kiskertben – Coloré

5 októberi teendő a kiskertben

2022. 10. 15.

Ugyan az időjárás fokozatosan átáll őszire, és a természet is készülődik hosszú álmára, ez nem jelenti azt, hogy nincs októberi teendő a kiskertben. Fel kell készíteni a növényeket a télre, és érzékeny búcsút kell venni attól, ami már nem tud szolgálni bennünket.

Ugyan hihetjük azt, hogy az ősz beálltával semmi dolgunk, októberi teendő a kiskertben is akad. Az ősz nem jelenti azt, hogy minden megállt a fejlődésben és a virágzásban, hiszen sok zöldség még most is érhet, ahogy a virágok is bonthatják utolsó szirmaikat.

Szedjük le a leszedhetőt!

Ősz elején még lehet hagyni érni az olyan zöldségeket, mint a paradicsom és a cukkini, mert a őszi napsütés is elég nekik ahhoz, hogy érjenek. Az időjárás azonban ilyenkor már meglehetősen szeszélyes, különösen a reggeli órákban, amikor akár 1 fok körüli is lehet a hőmérséklet. Kivárhatjuk, hogy érjenek a zöldségek, ám ilyen esetben védjük meg őket a fagyoktól: takarjuk le őket éjszakára, vagy helyezzük egy üvegház biztonságába. Ha már nem vesződnénk tovább a várakozással, szedjük le a zöldségeket! A cukkini akkor is ízletes és érett, ha még nem érte el a végleges méretét, a paradicsom pedig azon túl, hogy utóérő, isteni savanyúság készíthető belőle akkor is, ha még zöld!

Ha még maradt itt-ott babhüvely, nem érdemes már kint hagyni. A káposztafélék ugyan jól tűrik a hűvösebb időt, lassacskán ezeket is be kell takarítani, mert a fagy nem tesz jót a már kifejlett növényeknek. A hátramaradt töveket szedjük ki a földből, ugyanis sajnálatos módon télen tönkre fognak menni, így nincs értelme a földben hagyni őket. Gyökerükről rázzuk le a földdarabokat, majd mehetnek a komposztba vagy a kerti hulladék közé!

Októberi teendők a kiskertben: ne feledkezzünk meg a hagymások ültetéséről sem, legyen az virág- vagy fokhagyma
Októberi teendő a kiskertben: ne feledkezzünk meg a hagymások ültetéséről sem, legyen az virág- vagy fokhagyma / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ássunk!

Ha a kertünkben a föld alatt is vannak termések, az igazi fagyok előtt álljunk neki kiásásuknak, ugyanis minél hidegebb a föld, annál nehezebb a dolgunk! A krumpli és a répa kellemesen megbújtak a föld alatt a nyári és kora-őszi időszakban, így szép nagy terméseket takaríthatunk be! Ügyeljünk rá, hogy a répa nem bírja olyan sokáig a földön kívül, mint a krumpli! A burgonyát viszont sokáig eltarthatjuk, ha hűvös, sötét helyre visszük, ám ez csak akkor működik, ha hagyjuk szellőzni, és ha alkalmanként átforgatjuk. A hagymákat is felszedhetjük, amik szintén sokáig elállnak, de csakis száraz helyre tegyük őket, hogy a héjuk is kiszáradjon, hiszen csak így tudjuk hetekig tárolni őket.

Ássunk mélyebbre!

Az ásás is egy igazi októberi teendő a kiskertben! A hűvösben sokkal kellemesebb tevékenység, mint nyáron, arról nem is beszélve, hogy ezáltal a földnek is adunk egy kis pihenőt. Szerezzünk be jó minőségű trágyát, és dolgozzuk bele a földbe, a maradék munkát pedig hagyjuk meg a gilisztáknak és a télnek, hiszen ezek a tényezők is hozzásegítenek ahhoz, hogy tavasszal a legjobb minőségű földbe kerülhessenek zöldségeink és gyümölcseink!

Ültessünk hagymát!

Ugyan a hagymás növényeket már szeptemberben elkezdik árulni a boltok, ez ne tévesszen meg bennünket, ugyanis szükségük van a földben lévő hidegre ahhoz, hogy jövő tavasszal a legjobbat hozzák ki magukból! Ez az időszak arra is tökéletes, hogy a nyár elején kiásott hagymákat visszaültessük a talajba, figyelve rá, hogy jó vízelvezetésű területen kerüljenek a földbe!

Még ültessünk hagymát!

A fokhagyma ültetése is most esedékes, ugyanis szüksége van egy kis hidegre ahhoz, hogy tavasszal bőven teremjen. Az ültetés helyét próbáljuk meg úgy kiválasztani, hogy több szempontból is hasznunk legyen belőle! A fokhagyma jó szolgálatot tesz azalatt az idő alatt, amit a földben tölt, ugyanis erős szagával elriasztja az arra járó kártékony rovarokat és csúszómászókat. Érdemes hát olyan helyre ültetni, ahová jövőre krumplit vagy répát tervezünk ültetni, de akár majdani virágok közelébe is tehetjük, mert a földből kilógó részét sem szeretik a rovarok.

Az ősz beköszöntével nem érdemes elhanyagolni a kiskertet, hiszen a következő idény már idén ősszel elkezdődik!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix