Barion Pixel Hagymás növények ültetése – így csináld! – Coloré

Hagymás növények ültetése – így csináld!

2022. 10. 02.

Az ősz egyik nagy feladata a kertészek számára a hagymás növények ültetése. Mit ültessünk, hova ültessük, és még megannyi kérdés. Lássuk, hogyan érdemes nekiállni ősszel, hogy tavasszal szép eredményt lássunk!

A hagymás növények ültetése tapasztalt kertészek számára nem meglepő módon ősszel kezdődik. Ugyan szeptember elejétől már lehet ültetni, inkább az októberi időszak a javasolt. Ennek oka, hogy ezek a növények hideg hatására kezdenek el aktivizálódni, ám ahhoz, hogy igazán szépek legyenek, hosszabb távon szükségük van az alacsonyabb hőmérsékletre. Erre a boltok polcai is emlékeztetnek, ugyanis szeptemberben már szebbnél szebb növények hagymáiból válogathatunk. Jómagam rendszeresen beleesem abba a hibába, hogy túlvásárolom magam, és amikor az ültetésre kerül a sor, szitkozódom, hogy már megint csináltam magamnak egy félnapos, hajolgatós programot a hűvösben.

Hagymások ültetése – ahogy én csinálom

Ötödik éve van kertem, úgyhogy megtanultam, hogy nem érdemes már szeptemberben megvenni a hagymákat, bármennyire is mutatja szépnek a majdani növényeket a csomagolás. Amennyiben tavasszal kiszedtük az elnyílt növények visszamaradt hagymáit, azokról se feledkezzünk meg, amikor újabbakért megyünk a boltba.

A hagymás növények ültetése az őszi időszakban, azon belül is októberben ajánlott
A hagymás növények ültetése az őszi időszakban, azon belül is októberben ajánlott / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Tapasztalatom szerint bőven megéri októberben megvenni az új hagymákat, ugyanis ez előtt ültetni sem érdemes, és addig sem nekem kell tárolni, és gondoskodni arról, hogy ne hajtsanak ki. Ha ideális a környezet, és a hőmérséklet kellemes számukra, idő előtt elkezdenek hajtani – ebben a jácint különösen jó.

Ahogy eljön a hűvösebb idő, október közepén vagy végén, nekiállok az ültetésnek. Előtte azonban kitalálom, hogy hogyan nézne ki jól jövő tavasszal a kert. Ugyan vannak már bevett ,,ültetős helyeim”, több olyan is akad, ahol hamar megtanultam, hogy nem szabad ültetni, mert nem nő ki semmi – ám ezek okára csak tippjeim vannak: nem süt oda elég nap vagy megáll a víz. Nem elhanyagolható szempont a hagymás növényeim örök ellensége, a mókus, aki amennyire lelkesen ülteti át őket máshova, olyan lelkes fogyasztó is.

Előző éveim tapasztalata alapján tehát nagyjából tudom, hogy hol fog legjobban működni a hagymás növények ültetése: olyan helyen, ahol sok napot kapnak, de nem tud megállni a talajon a víz. Az első évemben ezt kapásból elrontottam, mert egy járólap-menti mélyedésbe ültettem a növényeket, és ugyan az első évben szépen virágoztak, a második évben már virágok nélkül törtek elő a földből, és mivel a harmadik évre is így maradtak, kénytelen voltam belátni, hogy nem boldogok a helyükön.

A krókusz rendkívül gyorsan szaporodik, vadon is sokat láthatunk
A krókusz rendkívül gyorsan szaporodik, vadon is sokat láthatunk / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Amint megvan, hogy mi hova kerüljön, kezdődhet az ültetés! Nem mindegy azonban, hogy milyen távolságra ültetjük egymás mellé a hagymákat!

A krókuszoknak kisebb méretüknél fogva elég, ha nagyjából 7-8 centinként tesszük a földbe a hagymájukat, ám az olyan nagyobb virágoknak, mint a jácint, a tulipán vagy a nárcisz, 10-15 centiméter távolságot hagyjunk. Különösen az utóbbi esetében igaz ez, ugyanis a nárcisz meglehetősen gyorsan szaporodik, így idővel egyre nagyobb helyre lesz szüksége.

Mielőtt nekiállunk az ültetésnek, egy kis ásással érdemes fellazítani a talajt. A kertészeti boltokban kapható csontliszt sokat segíthet a későbbi virágzásban, ugyanis foszforban gazdaggá teszi a talajt, amire nagy szükségük van a növényeknek.

Az is megoldás, ha ásunk egy gödröt, és akár egy hagymaültető kosárba, akár egyenként beletesszük a hagymákat, de én a nagymamám módszerére esküszöm: egy palántázót nyomok le a földbe, ezzel csinálok helyet a hagymáknak, majd szépen – gyökerükkel lefelé – a földbe helyezem őket. Ez nem minden esetben működik, ugyanis a nárciszokat akár 20 centi mélyre is tehetjük, míg a tulipánoknak és a jácintoknak elég 15, de a krókuszok egy ujjnyi mélységben is vígan átvészelik a telet, hogy tavasszal onthassák a virágaikat.

A virágok akár vegyesen is ültethetőek, csak a hagymák távolságára és mélységére figyeljünk!
A virágok akár vegyesen is ültethetőek, csak a hagymák távolságára és mélységére figyeljünk! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha végeztünk az ültetéssel, ne feledkezzünk meg a locsolásról sem, ugyanis ha az első locsolás elmarad, akkor sajnálatos módon a majdani virágok is ugyanígy fognak tenni – hacsak nem érkezik hamarost egy nagyobb eső. Az első locsolás után azonban magára hagyhatjuk a virágokat, és várhatjuk, hogy mi történik velük a tavasz érkeztével. Ezalatt foglalkozhatunk benti növényeinkkel, hiszen ők különleges bánásmódot igényelnek az őszi és téli időszakban.

Kert nélkül is bele lehet vágni!

Természetesen nem mindenkinek van kertje, de ez nem azt jelenti, hogy le kell mondani ezekről a csodálatos látványt és illatot nyújtó virágokról. A jácint például köztudottan szépen virágzik a lakásban is, nem véletlenül éli ,,másodvirágzását” a jácinthagymák piaca február-március környékén. Akár az erkélyen lévő nagyobb cserepekben és ládákban is megtörténhet a hagymás növények ültetése, mindaddig, amíg ügyelünk arra, hogy megfelelően mélyre kerüljenek a hagymák.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

/otthon/kert/hagymas-novenyek-ultetese-igy-csinald/