Barion Pixel Tovább megőrzik színüket a zöld leveles zöldségek, ha így tárolod őket – Coloré

Tovább megőrzik színüket a zöld leveles zöldségek, ha így tárolod őket

2022. 07. 05.

Salátaimádóként sokáig újra és újra ugyanazzal a problémával szembesültünk, ezért kiderítettük, mitől őrzik meg frissességüket és hívogató, élénkzöld színűket a zöld leveles zöldségek.

Néhány évvel ezelőtt, amikor elhatároztuk, hogy mostantól több zöldséget fogyasztunk, nem igazán agyaltuk túl a dolgot: a boltból hazaérve nyomban a hűtőbe dobtuk a zöld leveles zöldségeket, pár nap után pedig csodálkoztunk, hogy már nem annyira ropogósak, és mintha a színűk is kifakult volna. Mivel véletlenül sem akartunk az élelmiszerpazarlás csapdájába esni, tippeket kerestünk a zöldek tartósítására és megfelelő tárolására.

Zöld leveles zöldségek tartósítása, tárolása

Azonnal mossuk meg őket, amint hazaérünk

Függetlenül attól, hogy honnan szerezzük be a zöld leveles zöldségeket, fontos, hogy otthon azonnal lemossuk róluk az erjedést elősegítő baktériumokat. Erre kétféle módszer is létezik: tapasztalatunk szerint elég folyó vízzel megmosni őket, egy, a Journal of Food Protection szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban maradéktalanul elpusztíthatjuk a káros baktériumokat, ha fogyasztás előtt ecetes vízbe áztatjuk a zöldeket. Ez kicsit pepecselősebb, de egy próbát megér.

Jól szárítsuk meg a leveleket

A nedvesség a frissesség ellensége, legalábbis ami a zöld leveles zöldségeket illeti. Ha nem szárítjuk meg őket megfelelően, körülbelül feleannyi idő alatt megpuhulnak mint általában. A salátacentrifuga használata a legegyszerűbb módja annak, hogy garantáltan teljesen kiszáradjanak. Vagy ha ez nincs otthon, íme egy filléres trükk: a zöldségek megmosása után óvatosan helyezzük őket egy száraz, tiszta konyharuhára, és hajtogassuk össze. Ezután forgassuk ide-oda a köteget, amíg az anyag fel nem szívja a vizet. Furcsának hangzik, de tényleg működik.

Zöld Leveles Zöldség Mosása
Hazaérkezésünkkor mindig alaposan mossuk meg a zöld leveles zöldségeket (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Mielőtt a hűtőbe tennénk a zöldeket, csavarjuk őket papírtörlőbe vagy konyharuhába

A hűtőszekrény egy nedves, sötét hely, ahol a gyümölcsök és zöldségek könnyen megfonnyadnak, ha nem tárolják őket megfelelően. Mivel a zöld leveles zöldek különösen érzékenyek a nedvességre, így ha a hűtőszekrénybe helyezés előtt papírtörlőbe vagy konyharuhába csomagoljuk őket, akkor tovább ropogósak és szép színűek maradnak. Alternatív megoldásként tárolhatjuk a zöldségeket papírtörlővel bélelt műanyag zacskóban vagy ételhordóban, a papírtörlő azonban kulcsfontosságú – valahányszor enélkül tesszük a zöldeket egy műanyag zacskóba vagy edénybe, a megszokottnál is gyorsabban nyálkásodnak. Végezetül mindig a hűtő fiókos részében tároljuk a zöld leveles zöldségeket, mert ez az eszköz legszárazabb része, ami, mint már mondtuk, ideális környezet nekik.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix