Mi a jobb a vajnak: ha hűtőben, vagy ha szobahőmérsékleten tárolod?

Mi teszi egyedülállóvá a vajat a tejtermékek között? Nos a válasz egyszerű: rendkívül magas zsírtartalma. Hiszen amíg a teljes tej zsírtartalma kicsivel meghaladja a három százalékot, a tejszín pedig negyven százalék zsírt tartalmaz, addig a vaj esetében ez arány minimum nyolcvan százalék. Ettől lesz a népszerű élelmiszer olyan sűrű és kenhető, mint amilyennek a reklámokban látjuk.

Feltéve, ha nem a hűtőben tárolják, mivel ott gyorsan megkeményedik, ezért különféle trükköket kell bevetni a megpuhításához. Sokan ezt elkerülvén szobahőmérsékleten tartják, hogy állaga egyaránt ideális legyen a főzéshez és a kenéshez is.

Kevésbé romlandó tejtermék

A Healthline szerint magas zsírtartalma és alacsony víztartalma miatt a vajban sokkal lassabban szaporodnak a baktériumok más tejtermékekhez képest. Különösen igaz ez a sózott vaj esetén, hiszen annak víztartalma így még kisebb, ami nem kedvez a baktériumoknak.

Vaj
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) szerint a sós vajban mindössze egy baktérium képes megtelepedni ellentétben a hagyományos vajjal, amiben valamennyivel több. Erre egy tanulmány során jöttek rá, amikor is kutatók többféle baktériumot adtak a vajhoz, hogy megvizsgálják, miként hat ez a tejtermék eltarthatóságára. Három héttel később a baktériumok száma csupán töredéke volt az eredeti mennyiségnek, vagyis nagyon úgy fest, hogy a vaj mint közeg kedvezőtlen a mikroorganizmusok elszaporodásához. Ezen okból kifolyólag a sózott vajnál szobahőmérsékleten is minimális a bakteriális szennyeződés esélye. Ugyanez érvényes a pasztörizált, azaz hőkezelt termékekre is.

Könnyen avasodik

A vaj magas zsírtartalmának hátránya is van, méghozzá az, hogy emiatt gyorsabban avasodik. A zsír romlása szerencsére könnyen megállapítható, mert ilyenkor megváltozik a vaja szaga, illetve jellemzően elszíneződik. A zsírok oxidáció útján avasodnak, amitől megváltozik a molekulaszerkezetük, miközben potenciálisan káros vegyületeket szabadulnak fel. Amennyiben valaki avas zsírból készít ételt, az készüljön fel a kellemetlen élményre. Arról nem beszélve, hogy a hő, a fény és az oxigén felgyorsíthatja a romlási folyamatot. Öröm az ürömben, hogy mire az oxidáció kifejti negatív hatását, az néhány héttől kezdve akár egy évig is eltarthat, a vaj előállítási és tárolási módjától függően.

A hűtőben tovább megőrzi frissességét

A sózatlan, nyers, pasztörizálatlan vajat célszerű hűtőben tartani, mivel ezáltal minimalizálható a baktériumok elszaporodásának kockázata. A sózott vaj ezzel szemben tartható szobahőmérsékleten is, hiszen a kockázat ebben az esetben jóval alacsonyabb. Mostanra több kutatás bebizonyította, hogy a vaj eltarthatósága gyakran hónapokban mérhető, még szobahőmérsékleten is. A hűtőben ugyanakkor tovább friss marad, és itt lelassul az avasodásért felelős oxidációs folyamat is.

A tartós frissesség megőrzésének kulcsa tehát az, ha a vaj csak rövid ideig van szobahőmérsékleten. Amennyiben a lakás hőmérséklete huszonegy-huszonöt Celsius-foknál magasabb, akkor ismételten a hűtő a jó megoldás. Ha pedig több vaj van otthon annál, mint amennyi a közeljövőben felhasználható, érdemes lefagyasztani, mivel a mélyhűtőben akár egy évig is elállhat.

Hogyan tartható jól a vaj szobahőmérsékleten?

Jerry James Stone Youtube influenszer tippjeivel a vaj szobahőmérsékleten tárolva is minél tovább friss marad (egyébként fentebb az ő videóját láthatod): mindig csak egy kevés vaj álljon a konyhapulton, a többi legyen hűtőben vagy mélyhűtőben. Helyezd egy légmentes zárható dobozba, ami nem fényáteresztő. Tartsd távol a sütőtől és más hőforrásoktól. Csak akkor tárold a hűtőn kívül, ha a szobahőmérséklet huszonegy fok alatt marad.

Összegezve a fentieket, hűtőben tárolva maximalizálható a vaj frissessége, míg a pulton szavatolható a kenhetősége, ami megkönnyíti az azonnali felhasználást. A sózott vajat nem kell feltétlenül hűtőben tárolva, ha nem éri fény, hő és levegő. Ha azonban néhány napon belül nem lesz felhasználva, akkor frissességének megőrzéséhez érdemes a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban tárolni. A sótlan vagy nyers vajat ezzel szemben ajánlott eleve a hűtőben tartani.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!