Mi meddig áll el a hűtőnkben?

Nagy részüket tudjuk, de nem árt néha átismételni, hogy melyik élelmiszer meddig áll el a hűtőnkben.

Forrás: unsplash.com

Nemcsak az egészségünk megőrzése és a gyomorrontás vagy ételmérgezés elkerülése érdekében fontos odafigyelni arra, hogy mely élelmiszert meddig lehet elfogyasztani. Azért is lényeges tisztában lenni a tartósságukkal, mert így elkerülhető a pazarlás, ha előregondolkodunk, akkor a felesleg nem végzi a kukában, és ezzel máris tettünk egy kicsit a Földünkért a környezettudatosság jegyében.

Bár sok élelmiszeren fel van tüntetve a szavatossági idő (tejtermékek, előrecsomagolt ételek, innivalók), néha van, hogy nem vagyunk biztosak benne, megehetjük-e még.

Húsfélék

A Foodysafety.gov ajánlása szerint az alábbiakra kell odafigyelnünk a az állati eredetű ételek hűtőnkben való tárolása esetén.

Saláták (tonhal, csirke, stb) – a hűtőben három-négy napig, fagyasztani nem ajánlott.

Virsli – egy-két nap a hűtőben, a fagyasztóban maximum két hónap.

Nyers hús – a hűtőben egy-két napig, a fagyasztóban több, mint fél évig.

Tojás – három-öt hétig, de fogyasztás előtt végezzünk vizes tojáspróbát.

Levesek és pörköltek – három-négy napig a hűtőben, a fagyasztóban viszont akár két vagy három hónapig is

Maradék főtt hús, pizza – a hűtőben három-négy napig

Forrás: pexels.com

Zöldségek, gyümölcsök

Alma – négy-hat hétig.

Bogyós gyümölcsök – öt naptól egy hétig.

Görögdinnye – egészben akár két hétig is, felszeletelve 2-4 napig.

Barack, nektarin, szilva, körte, uborka, zöldségek, gomba, brokkoli, karfiol – három-öt napig.

Répa – egy-két hétig.

Egyéb

Tésztaételeket egy-két napig, sima főtt tésztát három-négy napig is tárolhatunk a hűtőben. Habos vagy tojással készült sütemények esetén ez az idő szintén egy-két nap, míg gofrit vagy fánkot négy nap múlva is fogyaszthatunk.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Csodás ajándékokat kapott szülinapjára a 8 éves György herceg