Élelmiszerek, melyek semlegesítik a túlevés káros hatásait

2021. 09. 20.

Ha valaki édesszájú, akkor általában nehezen parancsol megálljt magának, és alkalomadtán könnyen megeszik akár két szelet tortát is.

A bevitt pluszkalóriák miatt azonban a szervezetnek úgymond magasabb fokozatba kell kapcsolnia, hogy semlegesíthesse az emésztés melléktermékeként termelődő szabad gyököket. A szabad gyökök ugyanis megtámadják a sejteket és számos krónikus betegséget előidézhetnek, így szerepet játszanak például a szívbetegség, diabétesz és a rák kialakulásában.

Élelmiszerek, melyek semlegesítik a túlevés káros hatásait

Dr. Ronald L. Prior, az Arkansasi Gyermek Tápanyagkutató Központ kémikusa és tápanyagkutatója szerint bizonyos ételek emésztése, különösen a zsírban és/vagy és szénhidrátban gazdagoké szabad gyökök termelődésével jár. Minél többet eszünk ezekből, szervezetünk annál több szabad gyököt termel. Jó hír viszont, hogy van pár egyszerű módja annak, hogy csökkentsük a szabad gyökök által okozott károkat, ha nem tudtunk ellenállni a kényeztető falatoknak. A tápanyagkutató az alábbi ételeket ajánlja:

Gyümölcsök

A nagyobb étkezéseket célszerű gyümölcsevéssel befejezni a szakértő szerint. Az antioxidánsban gazdag gyümölcsök, mint például a bogyós gyümölcsök, szőlő, kivi és cseresznye enyhítik a szabad gyökök káros hatásait, ezáltal könnyítenek a teltségérzeten is.

Egy könnyed gyümölcssaláta vagy turmix jó választás lehet, illetve törekedjünk arra, hogy másnap is minél több gyümölcsöt fogyasszunk. Készítsünk müzlit friss gyümölcsökkel, nassolnivalóként pedig tökéletes a natúr joghurt megszórva friss, zamatos idénygyümölcsökkel, most például szőlővel vagy szilvával.

Almaecet

Érdemes egy evőkanál almaecetet locsolni a salátánkra, a szakember szerint ez ugyanis segíti a vércukorszint egyensúlyban maradását még a szénhidrátban gazdag étkezések után is. A vércukorszint ugrásszerű emelkedése az egészséges embereknél sem jó, mivel utána törvényszerű a zuhanásszerű csökkenés, ami erős éhségérzettel párosul.

Tuleves 4
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Ez a hatalmas kilengés még nagyobb probléma a cukorbetegeknél, hiszen az ő szervezetük nem képes megfelelően lebontani a glükózt, a szervezetben maradó felesleges cukor pedig idővel károsítja az ereket.

Egy pohár vörösbor

A doktor hangsúlyozza, hogy senkit sem biztat indokolatlan borozgatásra, hiszen az alkoholnak számos káros hatása is ismert, időnként viszont egy pohár vörösbor kifejezetten jót tehet annak antioxidáns-tartalma miatt.

Tuleves 3
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Az ital csökkenti a zsíros ételek fogyasztásának negatív következményeit, ezért mértékkel érdemes fogyasztani. Szív-, illetve egyéb krónikus betegségben szenvedők ugyanakkor mindenekelőtt konzultáljanak erről szakorvosukkal, és cselekedjenek az ő ajánlása szerint.

Fűszerek

A túlevés kellemetlen és káros következményeit a fűszerek is enyhíthetik. Erről korábban kutatás is készült, amely résztvevőinek olyan ételt kellett fogyasztaniuk, ami 2 evőkanál rozmaringból, oregánóból, fahéjból, kurkumából, fekete borsból, szegfűszegből, fokhagymaporból és pirospaprikából álló fűszerkeveréket tartalmazott.

A fogás elfogyasztása előtt és után az alanyokat orvosi vizsgálatra küldték: kiderült, hogy a fűszerkeverékkel ízesített ételtől alacsonyabb lett a rossz koleszterin- és inzulinszint, sőt, az antioxidánsok szintje is magasabb volt a szervezetükben a zsíros, kalóriában gazdag ételek fogyasztása után.

Tuleves 2
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

A kutatók szerint a fűszerek lassítják a zsír felszívódását, az antioxidánsok pedig hatástalanítják a szabad gyököket a szervezetben, így tehát érdemes a fűszereket is bevetni, amikor valaki túl sokat eszik. Önmagában természetesen hiba lenne csodát várni a fenti élelmiszerektől, ahogy önmagában az alkalmankénti túlevés sem teszi tönkre az egyébként egészséges étrendünket.

Ne ostorozzuk tehát magunkat, ha egy-egy összejövetelen nem tudtunk ellenállni még egy szelet desszertnek, inkább törekedjünk a hétköznapokon a friss gyümölcsök, zöldségek fogyasztására, igyunk elegendő vizet és próbáljunk minden nap mozogni egy keveset. Ha felvértezzük magunkat ezekkel is a szabad gyökök ellen, sokat teszünk az egészségünkért.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix