Hol túl nagy, hol elvette valami – így befolyásolhatjuk az étvágyunkat

Elmegy, megjön, valami meghozza vagy elveszi - az étvágy életünk központi részét képezi, oda-vissza hat a fizikai és lelki stabilitásunkra, a mentális egészségünkre.

Ha ránézünk egy számunkra kedves ételre, egy arról készült fotóra, vagy akár csak a kedvenc fogásunkra, összefut a nyál a szánkban, és megjön az étvágyunk. Ez a reakció nem minden esetben függ az éhségérzettől, emlékezzünk csak arra, amikor egy kiadós ebéd után még megkívánjuk a desszertet, holott szervezetünknek már nincs rá szüksége (de majd a “desszertgyomorba belefér!”). Abban a tekintetben viszont fontos jelzés a testünktől, hogy étvágy nélkül enni sem akarunk, és ha ez a helyzet tartósan fennáll, emésztési problémák, energiacsökkenés, rosszullétek, alultápláltság következhet be.

Beautiful,girl,is,looking,at,unhealthy,donut,with,appetite.,it
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Mi az, ami elveszi?

Ahogyan pozitívan, úgy negatívan is rengeteg minden befolyásolhatja az étel iránti vágyakozásunkat. A belső okok közé tartoznak mentális betegségek (például a depresszió), az evészavarok (anorexia, bulímia, túlevés – amikor az étel az ellenségünkké válik), a várandósság, egyes gyógyszerek mellékhatásai, allergia, vagy valamilyen betegség, fertőzés (pajzsmirigy-gondok, daganatos betegségek, veseproblémák) jelenléte. Ugyanígy a gyász, tartós rosszkedv, stressz okán is érezhetjük úgy, hogy inkább nem ennénk semmit, de a hőmérsékletváltozás is gyakori ok az étvágyvesztésre, főleg nyáron. Ez azért lehet, mert a meleg hónapokban a testünk jobban igyekszik, hogy lehűtse magát, márpedig az összes szervrendszer működése hőt termel, beleértve az emésztést is. Emiatt pedig “takarékra teszi” a működésüket, így küzdve a magasabb hőmérséklet ellen. Ha már megemlítettük a rosszkedvet, a szerelem is elveheti az ember étvágyát, hiszen a felfokozott érzelmi állapot túlságosan lefoglalja az agyunkat, és nem jut benne hely olyan aprócska jelzéseknek, mint hogy most már lassan fél napja nem ettünk semmit. Egyeseknél bizonyos szagok, képsorok, hírek is elvehetik az étvágyat, esetleg valamilyen környezetváltozás.

Hogyan befolyásolhatjuk?

Sokan az étvágycsökkentést azért kísérlik meg, mert így szeretnének fogyni, mások pedig észrevehetik, hogy a stresszel és szorongással ilyen módon küzdenek meg, és ettől a rossz szokástól szabadulnának. Nekik az alábbi természetes trükköket ajánlja a Medical News Today:

 • növelni a fehérjék és az egészséges zsírok bevitelét
 • víz fogyasztása minden étkezés előtt
 • rostgazdag ételek
 • az étkezés előtti edzés is segíthet
 • étcsokoládé fogyasztása
 • odafigyelni az étkezés közben ahelyett, hogy tévéznénk, újságot olvasnánk alatta
 • a stresszcsökkentés is segíthet
 • elveszi az étvágyat továbbá a gyömbér

A másik oldalon pedig azok állnak, akik szeretnék visszanyerni vagy növelni az ételek iránti lelkesedésüket, lássuk, ők mit tehetnek ennek érdekében a Healthline szerint:

 • A többször keveset elve itt is érvényes, nemcsak a kiegyensúlyozott táplálkozásnál – ne napi háromszor együnk nagy adagokat, hanem legalább öt-hatszor, azok viszont legyenek közepesek vagy kicsik
 • csapjunk hozzá plusz kalóriákat a fogásokhoz – olívaolajjal, vajjal, magokkal is felturbózhatjuk őket
 • legyen élvezetes az étkezés – főzzünk vagy süssünk közösen a szeretteinkkel, és fogyasszuk el az elkészült remekeket együtt, a társaság meghozza a kedvet az evéshez, és sokkal jobban esik az étel, mintha magányosan fogyasztanánk
 • ha a nagy adagok rémisztőek, és elveszik a kedvünket az evéstől, mert mondjuk egy evészavarból lábalunk ki éppen, trükközzünk a tányérméretekkel – használjunk kisebb tányért
 • legyen egy rendszer, mindennap igyekezzünk pontosan ugyanakkor enni, és ne várjuk meg, míg éhesek leszünk – mert ha nincs étvágyunk, hajlamosak vagyunk kihagyni egy-egy étkezést. Egy-két hét után beáll majd a rendszer, és megszokja a szervezetünk, hogy “éhesnek kell lennie”.
 • ne hagyjuk ki a reggelit, hiszen ekkor indul el az anyagcserénk a nap elején
 • keressük meg a kedvenc ételeinket, és együnk belőlük többet
 • használjuk a fűszereket bátran

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ezeket kóstold meg, ha Szicíliában jársz!