Barion Pixel Elég 2 percig szagolni az ételt a sóvárgás megszűnéséhez – Coloré

Elég 2 percig szagolni az ételt a sóvárgás megszűnéséhez

2021. 09. 19.

Valljuk be, ellenállni a különféle chipseknek és csokoládéknak az üzletek polcain sokkal egyszerűbb, mint kizárni a frissen sülő péksütemény vagy pizza illatát, mikor elhaladunk egy pékség, pizzéria vagy étterem mellett.

Sokkal nehezebb ugyanis elkerülni a finomságokat, ha az illatuk átjárja orrunkat, még abban az esetben is, ha valójában nem vagyunk éhesek. A tudósok szerencsére nemcsak arra jöttek rá, hogyan befolyásolja a szaglás az ételválasztásunkat, de arra is, hogyan irányíthatjuk hatékonyabban ezt a folyamatot.

Elég 2 percig szagolni az ételeket egy kutatás szerint

A Dél-Floridai Egyetem kutatói nemrég rájöttek, hogy minél tovább szagoljuk az ételt, ami után sóvárgunk, annál kisebb eséllyel fogjuk ténylegesen elfogyasztani azt. Vagyis azzal, hogy nem nassolunk feleslegesen, megelőzhetjük a pluszkilók felkúszását is.

Szaglas 2
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Dipayan Biswas, a kutatás vezetője szerint elég egyszerűen megszagolni a kinézett finomságot, mert ha elég hosszú ideig szagolgatjuk, az szépen lecsökkenti az étvágyunkat.

Ahogy fogalmazott, az emberi szagló- és ízlelőrendszer erősen kapcsolódik egymáshoz, és az agy jutalmazó központja nem tesz különbséget a különböző rendszerekből érkező ingerek között.

Így zajlott a kísérlet

A vizsgálathoz Biswas és kollégái egy illatosító berendezést helyeztek el egy szobában, amely időről időre különböző ételek illatát árasztotta. Emellett helyszíni tanulmányokat is végeztek kávézókban és boltokban, miközben arra a kérdésre keresték a választ: vajon jól lakhatunk-e pusztán illatokkal? A válasz igen, csak elég hosszú ideig kell szagolnunk.

Szaglas 3
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

A tesztek során kiderült, hogy azok, akik olyan ételek illatát lélegezték be, mint a pizza vagy a frissen sült csokis keksz legalább fél percig, sokkal erősebb vágyat éreztek az elfogyasztásuk iránt mint azok, akik két egész percen át beszívták ezek illatát. Akik sokáig szaglászták a csábító falatok illatát, végül inkább alma vagy eper mellett döntöttek, amikor nassolnivalót kellett választaniuk.

A kutatók végeredményében arra jutottak, hogy pont elég szagolnunk egy ételt, ha kívánjuk, az agy már ennyivel is megelégszik és, nem kell elfogyasztanunk, ha csupán nassolnánk, de valójában nem vagyunk éhesek. Ha legközelebb tehát úgy érezzük, képtelenek vagyunk ellenállni valamilyen finomságnak, csak élvezzük az illatát, legalább két percig.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix