Fehércsokis-narancsos sajttorta: az ideális hétvégi desszert

Csodás zárása szeptember első teljes munkahetének ez a fehércsokis-narancsos sajttorta. Isteni finom, nem bonyolult az elkészítése, és egy óra alatt megvan, a többit elintézi magának a hűtőben. Kell ennél több?

Hozzávalók:

  • 42 dkg édes keksz
  • 17 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 75 dkg mascarpone
  • 2,8 dl tejszín
  • 2 tasak habfixáló
  • 3 evőkanál porcukor
  • 10 dkg fehércsokoládé
  • 7 dl narancslé
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál cukor
Fehercsokis Narancsos Sajttorta
Forrás: Karsa Tímea

Elkészítés:

Első lépésként a kekszet morzsányira töröm (ezt legegyszerűbben húsklopfolóval, vagy darálóval lehet megoldani). Összedolgozom a morzsát a puha vajjal, és egy 26 centiméteres kapcsos tortaformát kibélelek a masszával. Akár egy pohár aljának segítségével érdemes úgy belenyomkodni, hogy a felülete amennyire lehet, egyenletes legyen.

Ezután a torta legfelső rétegét készítem, hiszen hűlnie kell:

Egy lábasban felteszek melegedni 5 dl narancslevet, és a maradék két deciben elkeverem a két tasak vaníliás pudingport és a cukrot, majd amikor forrás közelében van a narancslé, hozzáöntöm az édesített pudingporos levet. Addig kevergetem, míg be nem sűrűsödik. Ha megvan, leveszem a tűzről és hagyom hűlni.

A ,,középrész”

A második réteghez vizet forralok egy kisebb lábasban, majd egy még kisebb lábast helyezek fölé úgy, hogy az alja ne érjen bele a forrásban lévő vízbe. A felső lábasba teszem a kockákra tördelt fehércsokoládét (fontos, hogy jó minőségű legyen, mert különben csomós és kenhetetlen lesz) és pár perc alatt folyóssá olvasztom. Picit magára hagyom, eközben egy nagyobb tálba borítom a mascarponékat, porcukorral ízesítem, és hozzákeverem a csokoládét. A sajtkrém eleinte nehezen adja magát, de a végére kellemes, krémes állaga lesz.

A tejszínt felverem (igény szerint habfixálót is teszek hozzá) és óvatosan belekeverem a mascarponés-fehércsokis krémbe.

Elegyengetem a kekszréteg tetején, erre mehet az eközben kihűlt narancsos réteg.

Egy éjszakára hűtőbe teszem, másnap tálalom.

Tipp:

Kiválóan illik hozzá a fehérbor, akár aszú, Irsai Olivér, vagy egy savanykásabb fajta, mert kiválóan kiegészíti az édes-krémes narancsos ízvilágot.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Amiről mindenképp beszélni szükséges egy kapcsolatban