Barion Pixel 3 tipp a környezettudatos háztartásért – Coloré

3 tipp a környezettudatos háztartásért

2022. 09. 09.

Környezettudatos lesz a háztartásod, ha betartod ezt a három tippet.

A környezettudatos és a fenntartható szokások kialakítása egyre több ember életmódjában kap kiemelt szerepet. A tudatosságra való nevelés már a legkisebbek edukációjában is nagy szerepet játszik, ezért az is nagyon fontos, hogy otthon milyen környezet veszi őket körül. A legtöbb óvodás korúnak már természetes és a napi rutin része például a szelektív hulladékgyűjtés.

A nagy zero waste (nulla hulladék) hullám ugyan egyre nagyobb tömegeket ér el, mégis sokan vannak, akik azért nem mernek belevágni a környezettudatos életformába, mert nem tudják, hogy hogyan kezdjenek hozzá. Mondják, hogy minden kezdet nehéz. Ez a fenntartható háztartás kialakítására is maximálisan igaz, de ha túllendültünk a kezdeti nehézségeken, és a napi rutin részévé válik, akkor már el sem tudjuk képzelni, hogy valaha másként éltünk.

Ha te is nulla hulladékos háztartást szeretnél kialakítani, akkor a legjobb helyen jársz! Megmutatjuk neked, hogy mik azok az apró trükkök, amikkel fokozatosan kialakíthatod a környezettudatos háztartásodat. Ne félj, a zero waste ugyan nulla hulladékot jelent, de ezt nem kell a szó szoros értelmében komolyan venni, hiszen egy minimális mennyiségű hulladék még a legtudatosabb háztartásban is megterem. Elárulunk most három környezettudatos tippet kezdőknek.

Viszlát PET palack!

Az első és talán legkönnyebb dolog, amivel már hatalmasat léphetsz a fenntartható élet felé az az, hogy búcsút mondasz a PET palackban kapható italoknak. Válassz magadnak egy hozzád illő kulacsot, és vidd ebben magaddal a tisztított vizet, teát, limonádét. Mára abban a remek helyzetben vagyunk, hogy egyes kávézók tisztított vízzel újra is töltik a kiürült kulacsodat, így nem kell aggódnod akkor sem, ha útközben elfogyott az italod.

Ugyanez vonatkozik a take away kávéspoharakra is. Már számos kávémárka gyárt olyan újrahasznosított műanyagból készülő poharakat, amik annyira menőn néznek ki, hogy talán többé nem is akarod papírpohárból inni a kávéd. Mivel ezek a tárgyak ízlésesek és jól is funkcionálnak, akár néhány nap alatt is könnyen beépülnek a napi rutinba.

környezettudatos
Viszlát petpalack / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Kapszulák helyett

Ha már szóba jött a kávé, akkor mindenképpen meg kell említeni azt, hogy hogyan tudod zöldebbé tenni a reggel legfontosabb rituáléját. A kapszulás kávék ugyan pillanatok alatt elkészülnek, és nagyon finomak is, ráadásul tízperceket is megspórolhatunk a reggeli rohanásban, ám hatalmas ökológiai lábnyomuk van: a legtöbb kapszula műanyagból készül, ezért nem lehet újrahasznosítani.

A jó hír az, hogy már egyes márkák is törekednek a fenntartható életre, ezért olyan alumíniumból készítik a kapszuláikat, amiket, ha összegyűjtünk és leadunk, visszakerülnek a körforgásba, és a tisztítás majd újraolvasztás után ismét kávékapszulaként születnek újjá.

A másik lehetőség pedig egy egyszerű, de nagyszerű csoda, ami nem más, mint az utántölthető kapszula. Ez azért tökéletes választás, mert csak meg kell tölteni a kedvenc kávé őrleményünkkel, behelyezni a gépbe, és egy gombnyomás után már kortyolhatjuk is krémes kávénkat.

környezettudatos
Újrahasznosítható kávékapszula / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A jól bevált kotyogóst sem szabad kihagyni a felsorolásból, hiszen nemcsak hosszú élete miatt szeretjük, hanem azért is, mert tényleg ez főzi a legjobb kávékat. Mi több, a benne maradt kávézacc is aranyat ér, hiszen a lakás növényeinek csodás tápanyagként szolgál. Így a kotyogós kávéfőző tényleg egy zero waste konyhai eszköz, ami nagyon megkönnyíti a környezettudatossá válásunkat.

Élet papírtörlő és vatta nélkül

Tudom, elsőre ez talán egy meglehetősen kemény kijelentés. De gondoljunk csak bele, hogy havi szinten milyen nagy mennyiségű konyhai papírtörlőt, vattakorongot és fültisztító pálcikát használunk el?! Ugye, hogy rengeteget? Ha visszaemlékszünk a vidéki nagyszüleinknél töltött nyarakra, akkor biztos, hogy eszünkbe jut az is, hogy egyetlen papírtöltőt sem láttunk a konyhában. Helyette azonban megannyi színes és hímzett konyharuha díszítette a konyhát.

Ezek természetesen nemcsak díszek voltak, ugyanis tökéletes nedvszívó tulajdonságuknak köszönhetően messze lekörözték a mai papírtörlőket, amik egy szempillantás alatt a szemetesben kötnek ki. Ezek a jó minőségű mosható anyagok akár több tíz évig is hibátlan szolgálatot tettek. Úgy tűnik, hogy a retro nemcsak a szaggatott trapéz farmerben ölt testet manapság, hanem abban is, hogy népszerű designer márkák is piacra dobnak szebbnél szebb, minőségi konyharuhákat.

Érdemes ezekre lecsapni, mert amellett, hogy használatukkal csökkenthetjük a hulladéktermelést, a szép és finom anyagok szebbé és egyedibbé teszik a konyhánkat.

környezettudatos
Papírtörlő helyett válassz textil konyharuhát / kép forrása: Shuterstock / Puzzlepix

A vattakorong minden nőnek az egyik legfontosabb kelléke, ugyanis elképzelhetetlen nélküle az esti sminklemosás. Azonban már erre is van egy csodálatos alternatíva: a puha pamutból készült mosható textilkorongokkal egyrészt megszüntethetjük a hulladéktermelést, másrészt a bőrünk is jobban fog örülni a selymes puhaságnak.

A műanyag fültisztító pálcikák helyett pedig válasszuk a fából készülteket, amit már szerencsére egyre több bevásárlóközpont polcain megtalálunk.

környezettudatos mindennapok
Egyszerű tippek a környezettudatos mindennapokhoz / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix